Varför erbjuder antivirusleverantörer kryptogruvtjänster?

Sammanfattning
  • En ny trend som stöds av flera förlag
  • Varför erbjuder antivirusleverantörer kryptogruvtjänster?
  • Verkliga och legitima frågor om praktiken

bitcoin gruvdrift

Norton, Avira… Vissa tjänster som ursprungligen var dedikerade till antivirus diversifieras nu genom att erbjuda funktioner för utvinning av virtuella valuta. Banan för dessa företag verkar vara på väg bort från deras primära mål, nämligen att skydda Internetanvändare genom att neutralisera all skadlig programvara. Det verkar därför klokt att fråga oss själva: varför beslutade dessa förlag att följa denna utveckling? Är denna nyhet potentiellt ett plus för den genomsnittliga Internetanvändaren? Uppväger nackdelarna fördelarna med en sådan funktion?

En ny trend som stöds av flera förlag

Norton 360 och Avira är bland de mycket populära antivirusprogram som har gjort en rejäl förändring av riktningen de senaste månaderna. Förutom skydd mot olika hot på webben erbjuder de även ett verktyg för att bryta kryptovalutor på din dator (närmare bestämt Ether, den näst mest populära efter bitcoin).

Norton startade marschen i juli 2021 och sedan dess har Avira anslutit sig till processen. Detta är i slutändan inte så överraskande, om vi tar hänsyn till det faktum att den första håller på att slutföra förvärvet av den andra. Om vi ​​tänker på den växande populariteten för kryptovalutor är det också säkert att dessa antivirus inte kommer att vara de enda som kommer in på området: helt nyligen förvärvade NortonLifeLock också Avast, ett av de mest kända antivirusprogrammen. Det återstår att se om han kommer att drabbas av samma öde som sina två kollegor.

Avira Free Security © Avira

Vi kallar cryptocurrency mining användningen av din dators beräkningskapacitet för att generera cryptocurrency-enheter, oavsett om det är bitcoin, Ether, etc. Kryptominering sker också genom att delta i blockkedjans funktion, nämligen huvudboken där alla transaktioner registreras. Cryptocurrency-“gruvarbetarens” roll är alltså att mobilisera sitt datorverktyg för att verifiera transaktioner. När dessa operationer väl har validerats drar minderåriga nytta av en bråkdel av dessa i kryptovaluta.

Således, om övningen kan verka lukrativ, drar den faktiskt på PC:ns resurser för att underlätta dess snabba slitage, samtidigt som den väger på elräkningen. När det gäller miljöaspekten har den diskuterats i flera år nu. Kort sagt, denna praxis ses inte nödvändigtvis positivt av det största antalet, särskilt eftersom den samtidigt underblåser den nuvarande bristen på komponenter. Så varför diversifierar antivirusleverantörer genom att erbjuda sådana tjänster?

Norton 360 Premium 2022

Från €49,99

Läs meddelandet


9

Norton 360 Premium 2022

  • Robust och lätt virusskydd
  • Stor användarvänlighet
  • VPN ingår och obegränsat

Norton 360 är tillgänglig på flera enheter och är fortfarande en mycket bra allt-i-ett-säkerhetslösning för allmänheten mot internethot. Skyddet, kanske lite för aggressivt för att undvika falska positiva resultat, är mycket effektivt, inverkan på Windows-prestanda är fortfarande minimal och det obegränsade VPN-nätverket förblir en trevlig tillgång, även om andra har följt efter steget sedan dess. Expertanvändare kommer förmodligen att föredra en Kaspersky eller en BitDefender, men Norton 360 förblir för närvarande vår favoritlösning för familjen.

Norton 360 är tillgänglig på flera enheter och är fortfarande en mycket bra allt-i-ett-säkerhetslösning för allmänheten mot internethot. Skyddet, kanske lite för aggressivt för att undvika falska positiva resultat, är mycket effektivt, inverkan på Windows-prestanda är fortfarande minimal och det obegränsade VPN-nätverket förblir en trevlig tillgång, även om andra har följt efter steget sedan dess. Expertanvändare kommer förmodligen att föredra en Kaspersky eller en BitDefender, men Norton 360 förblir för närvarande vår favoritlösning för familjen.

Varför erbjuder antivirusleverantörer kryptogruvtjänster?

Som med allt annat inom kryptovärlden är det verkliga målet för dessa utgivare att tjäna pengar på denna utbredda gruvdrift. I själva verket kunde Norton Crypto ange i sin FAQ att företaget tar 15 % i provision på vinsten som genereras av dess maskin. När det gäller Avira är kursen densamma. Med andra ord, i båda fallen är det viktigt att förstå att 15% av krypton som allokeras till gruvarbetaren tas direkt av antiviruset.

Norton kunde också motivera integrationen av Ether-marknaden i sitt antivirus som ett ytterligare sätt att “skydda kundernas ständigt föränderliga digitala liv”vilket indikerar att viss programvara för brytning av kryptovalutor är skadlig och kan installera virus och ransomware på datorn och till och med stjäla användarnas inkomster.

Genom att erbjuda sin egen kryptotjänst skulle Norton således minska risken för att bryta krypto. Och för att gå till slutet av logiken har Norton lanserat en plånbok i molnet som heter Norton Crypto Wallet, bara för att lagra sina intäkter och förhindra att de samlas på användarens personliga hårddisk.

Tanken bakom denna nya praxis är därför enkel: tjäna en provision och tillkännage ytterligare skydd för sina användare. Men i själva verket är vi verkligen inne på en lönsam verksamhet? Och framför allt, tas verkligen hänsyn till individens skydd i detta beslut att lägga till kryptominering till en antivirustjänst?

Norton

Verkliga och legitima frågor om praktiken

Brytning av kryptovalutor diskuteras fortfarande, och detta i många avseenden: ekonomiskt har en viss användare inte riktigt nytta av det. Miljöaspekten är också starkt fördömd. Dessutom kan denna praxis skada en maskin snabbare. Vi kommer tillbaka till de huvudsakliga bristerna i brytning av kryptovaluta, och anledningarna till att det fortfarande är mer kontroversiellt 2022.

En verkligt lönsam verksamhet?

Det skulle vara illusoriskt att lita på Avira eller Norton för att bli rik. Mining Ether bör bara ge användarna några få euro per månad, såvida du inte har en maskin som är tillräckligt kraftfull för att göra någon vinst. År 2022 är utvinning av virtuella valutor inte längre en aktivitet som kan anses vara lukrativ för en individ som bara har en personlig maskin.

Vad värre är, med tanke på att gruvdrift är särskilt energikrävande, kan det snabbt öka elräkningen för riktade hushåll. Med andra ord, i fallet med en individ kan gruvdrift potentiellt betala tillbaka den stigande elräkningen, men inte mycket mer. Slutligen är det viktigt att nämna att i Frankrike slipper vinsterna relaterade till kryptoaktiviteter inte undan beskattning och faller under icke-kommersiella vinster som ska deklareras till skatter…

I verkligheten är denna praxis inte lönsam för individen, men den kan snabbt bli mycket lukrativ för företaget som tillåter det: om tiotusen Avira- eller Norton-användare använder gruvdrift via sin plattform, så kan vinsten bli betydande tack vare de 15 % påförd gruvavgift.

Krypto

En direkt effekt på datorns prestanda?

Den PC som används för att bryta drar ständigt på sina egna resurser och tenderar att påskynda hårdvaruförslitningen. Detta är desto mer sant om man inte har den tillräckliga tekniska kapaciteten: en tillräckligt kraftfull dator bör kunna stödja en konstant begäran av detta slag, men en vanlig enhet som används av en genomsnittlig individ kan snabbt ge efter för de ansträngningar som den är begärda.

Missuppfattning av allmänheten

Huvudsyftet med ett antivirus är att uppmärksamma förekomsten av kryptoprogramvara på sin maskin för att sedan ta bort den. Tanken att ett antivirus erbjuder möjligheten att bryta krypto i sin programvara verkar i verkligheten motsägelsefull, speciellt om vi tar hänsyn till det faktum att allmänhetens uppfattning om denna praxis inte har förbättrats under några år. För att inte nämna att funktionen inte på något sätt förbättrar säkerheten och skyddet av användarens data även om detta är det primära syftet med ett antivirus.

Låt oss tillägga att denna funktionalitet mer eller mindre påtvingas användaren. För om kryptominern som är integrerad i Norton bara aktiveras när användaren önskar är det ändå svårt att avinstallera den. Filen “Ncrypt.exe” integreras automatiskt i systemet utan att ens indikera dess närvaro under installationen av Norton Antivirus. För att avinstallera det måste du inaktivera “manipuleringsskyddet” för Norton 360 och sedan ta bort den berömda Ncrypt.exe-filen från din dator.

Miljöaspekten

Samtidigt som miljöfrågorna blir mer och mer demokratiserade, kritiseras också kryptomining alltmer. Faktum är att praxis kräver att grafikkretsen på användarens maskin körs med full hastighet så snart som möjligt. Därmed kan elförbrukningen snabbt bli astronomisk. Om aktiveringen av gruvdrift i ett fåtal hushåll kommer att vara fördelaktig för Norton eller Avira, kommer det alltså att vara mycket mindre acceptabelt ur miljösynpunkt.

Relaterat: Vilket är det bästa gratis antivirusprogrammet?

Relaterade Artiklar

Back to top button