Varför du bör överväga att använda köp nu, betala senare lån

Om du har en pågående prenumerationstjänst är det enklaste sättet att betala att sätta upp en automatisk betalningsplan. Om du är orolig för förseningsavgifter och räntor är automatisk betalning ett sätt att undvika dessa påföljder.

Även om du kan bli frestad att sprida automatiska betalningsplaner, är det bättre för vissa återkommande avgifter att betalas när du går. Till exempel kan en årsavgift kosta mindre per månad än en månadsavgift, men det kan drabba dig hårt när den årliga betalningen förfaller. Tryck eller klicka här för fem räkningar som du aldrig bör sätta på automatisk betalning.

Köp nu, betala senare lån låter dig dela upp kostnaden för inköp i lika betalningar och sedan betala av det enligt ett schema. Även om du vanligtvis inte behöver ta itu med kreditupplysningar och traditionella låneavtal, finns det nackdelar med dessa betalningsplaner.

Det goda och det onda

I december rapporterade vi de potentiella farorna med köp nu, betala senare tjänster. Du kommer ofta att se planer som består av fyra delbetalningar som betalas varje vecka, varannan vecka eller månadsvis med ett lägsta inköpspris.

Dessa planer hjälper till att lindra den ekonomiska stressen med att betala för en produkt på en gång. Det låter bra, men ett problem är frestelsen att köpa mer än du har råd med. Mindre betalningsökningar kan läggas ihop snabbare än du inser.

Din dagliga dos av teknisk smart

Lär dig tekniska tips och tricks som bara proffsen känner till.

Du måste också se upp för dolda avgifter. Även om du kanske inte betalar ränta vid den första betalningen, kan du behöva göra det längre fram. En fast kostnad låter bra, men priset kan vara högre i slutet av planen än vad det skulle ha varit om du hade köpt produkten i en betalning.

Avgifter och inkrement kan skjuta i höjden med upp till 30 %, och sena betalningar kan sätta en rejäl träff på din plånbok.

BNPL-bommen

Det finns en ny utveckling i BNPL-världen. Dessa transaktioner visas nu på din kreditupplysning. I december tillkännagav Equifax att de skulle inkludera BNPL-betalningsinformation i kreditrapporter från och med första kvartalet 2022.

I januari tillkännagav Experian sin kommande Buy Now Pay Later Bureau, som kommer att debutera i vår. I februari tillkännagav Transunion lösningar för försäljningsställen som låter konsumenter lägga till BNPL i sina kreditfiler.

Dessa företag visar fördelen med att ha BNPL inkluderat i din kredithistorik. För det första kan det hjälpa till att bygga krediter. Att betala av dessa lån i tid kommer att gynna yngre köpare och personer med dålig kredit, eftersom det ger kreditförstärkande möjligheter som de vanligtvis inte hade råd med.

Några populära BNPL-tjänster inkluderar:

  • Bekräfta
  • Efterbetalning
  • Klarna
  • PayPal Betala på 4
  • Perpay
  • Sezzle
  • Dela det
  • Blixtlås

Amazon har ett eget BNPL-system genom Affirm. Klicka eller klicka här för att lära dig mer.

Inte så fort

Som med alla betalningar, kommer att sakna en BNPL att påverka din kreditpoäng om det är en del av din rapport. Du har inte heller samma skydd från BNPL-långivare som du kan ha från mer traditionella institutioner.

Vårt råd står fast: använd inte dessa tjänster för lyxvaror eller saker du inte behöver.

Fortsätt läsa:

Använda en betalningsapp? Ny bluff som stjäl tusentals från intet ont anande offer

X

Din dagliga dos av teknisk smart

Lär dig tekniska tips och tricks som bara proffsen känner till.

BNPL ökar, men det är inte bra för alla

Relaterade Artiklar

Back to top button