Varför är Apples antispårningsverktyg så värdelösa?

iPhone sekretess © © Apple

En studie av Lockdown Privacy drar slutsatsen att alternativet “Be appen att inte spåra mina aktiviteter” är aktiverat iPhone
gör ingen skillnad för spårningen som utförs av applikationerna.

För att nå denna slutsats analyserade de applikationernas beteende, antalet spårare de distribuerar samt informationen de hämtar när alternativet är aktiverat.

Spårare finns fortfarande kvar

Sedan iOS 14.5 har Apple lanserat en funktion som ber om din tillåtelse innan en app får spåra dina aktiviteter på andra appar och webbplatser. Denna funktion, kallad “App Tracking Transparency”, är vad Lockdown Privacy, grundat av tidigare ingenjörer av varumärket, tittade på.

Med hjälp av flera tester och jämförelser försökte de verifiera om valet av alternativet “Be appen att inte spåra mina aktiviteter” ledde till en minskning av antalet spårare och information som skickades till tredje part . De upptäckte att det verkligen inte var fallet. Genom att aktivera alternativet sänktes antalet spårningsförsök med cirka 13 %, men antalet aktiva spårare förblev detsamma oavsett om det valdes eller inte.

Typen av information som skickas ändras inte heller av aktiveringen av funktionen, och flera reklamspårare fortsatte att ha tillgång till användarens personliga data, dock inte nödvändigt för driften av applikationen. Bland de som listas i studien kan vi till exempel ange användarens fullständiga namn, hans exakta plats, exakt information om telefonens tillstånd och om de alternativ som aktiverats för tillgänglighet i synnerhet, enheterna som används för ljudet och aktiverat tangentbord språk. Sammantaget kan denna information skapa ett “fingeravtryck” av enheten som kan identifiera den exakt och unikt.

En funktion som förlitar sig på ett “hederssystem”

Resultat som kan tyckas överraskande, med tanke på Apples fokus på integritet, men som förklaras av en definition av “spårning” lite annorlunda än vad allmänheten kan ha. Man skulle faktiskt kunna föreställa sig att valet av alternativet att inte spåras av applikationer skulle blockera alla spårare som samlar in personlig information. Men Apple ser det inte riktigt så.

Som framhålls av Lockdown Privacy, för att betraktas som spårning, och därför blockeras, måste sändning av data uppfylla tre villkor: länka användardata från en webbplats eller applikation till en annan webbplats eller applikation; göra det specifikt i syfte att rikta reklam eller reklamåtgärder; och inte vara med på listan över beteenden som anses acceptabelt.

Apple har inte riktigt ett sätt att verifiera att spårare inte uppfyller dessa villkor. Så hela systemet är bara baserat på att företaget har bestämt sig för att lita på företagen när de säger sig inte länka data med den som kommer från en annan applikation och inte sälja den vidare. Lockdown Privacy fördömer denna brist på transparens, vilket ger ” en falsk känsla av integritet för användarna “.

Källor: jag mer
, LockdownSekretess

Relaterade Artiklar

Back to top button