Var hittar man gratisspel utan att riskera att infektera din dator?

Sammanfattning
 • Gratisspel: är det lagligt?
 • Gratis spel: vad är min dator i riskzonen?
 • Var kan man ladda ner gratis (och riskfria) videospel?

speldator © © shutterstock

de spelande är en hobby som snabbt kan bli dyr när man brinner för det. Med AAA-titlar som kostar mer än €60 när de kommer ut – till och med mycket mer i samlarutgåvor med godsaker – måste du planera en solid budget. Eller ha tålamod och vänta många månader – om inte år – för att dra fördel av attraktiv försäljning. Därför är det svårt att motstå attraktionen av sajter som erbjuder tusentals gratisspel…

Du är förmodligen bekant med talesättet “om det är gratis så är du produkten”. Det är mer än att berätta och speglar verkligheten i datorvärlden. Dessutom gäller det inte bara GAFAM, som samlar in enorma mängder data för att göra sitt smör.

I flera år har mer eller mindre oärliga sajter erbjudit sig att lägga vantarna på gratis videospel. Vissa spelar på vagheten i lagligheten avabandonware, men andra tvekar inte att dra fördel av internetanvändarnas godtrogenhet för att lyfta fram infekterad programvara från alla håll. Hur kan vi då skilja agnarna från vetet? Hur skyddar man sig mot potentiella infektioner som bärs av gratisspel? Detta är vad vi kommer att se i den här filen.

Gratisspel: är det lagligt?

Låt oss först och främst ställa oss några frågor om lagligheten av webbplatser som erbjuder gratis videospel. Du bör veta att lagen förblir ganska oklar på vissa punkter, särskilt när det gäller kategorin abandonware. Å andra sidan finns det ett visst faktum: det är förbjudet för en sida eller en plattform att sälja gratisspel utan utgivarens samtycke. Så om du stöter på Cyberpunk 2077 för 0€ på en obskyr webbplats behöver du inte leta långt, det är helt klart en bluff och det är helt olagligt…

microsoft spel

Å andra sidan är det inte omöjligt att dra nytta av tillfälliga gratiserbjudanden, som vi stöter på till exempel på Epic Games Store. I det här fallet är det helt lagligt. Du kommer också att vara säker på att det erhållna spelet är fritt från virus, skadlig kod och liknande. Nåväl, å andra sidan är det inget som säger att det blir utan buggar, men det är en annan historia!

Fallet abandonware

Låt oss nu prata omabandonware. Kesako? Detta är ett fenomen som dök upp i början av 2000-talet och består av att distribuera gratis ROM-skivor av gamla konsolspel: NES, Megadrive, PS One, etc. Fransk lag är ganska vag på denna typ av distribution.

I absoluta tal har de titlar som distribueras – gratis – flera decennier på gång och marknadsförs inte längre. Lagen stadgar att upphovsrätten till ett videospelsverk är giltig i 70 år. Så tekniskt sett är även den gamla goda Asteroiden fortfarande upphovsrättsskyddad och inte allmän egendom.

Probotector

Men – det finns alltid ett men – gamla spel som den tidigare nämnda hiten har inte släppts på decennier. Det är inte ovanligt att hitta dem på webbplatser förabandonware för gratis nedladdning. Om det är olagligt verkar få förlag ha något emot det. I de värsta fallen bevittnar vi bara tillbakadragande av spel på begäran av deras skapare utan att det går längre.

Så vet attabandonware är i en sorts gråzon. Om det är olagligt i lagens ögon tolereras denna distributionsmetod fortfarande av de allra flesta förlag som förmodligen ser det som ett gratis sätt att göra sig kända för sina förr i tiden.

Gratis spel: vad är min dator i riskzonen?

Som du säkert har förstått är korsning av gratisspel på webben i 99 % av fallen olagliga handlingar. Du riskerar inte bara att dra på dig rättvisans vrede, utan framför allt att utsätta din dator för ovänliga gäster: virus, skadlig kod, ransomware och annat struntprat av samma slag…

Så var mycket försiktig med vad du laddar ner. Om du kan lita på plattformar som Steam, GOG eller Epic Games Store kan detsamma inte sägas om mer obskyra sajter som lovar de bästa spelen för tillfället för 0€. Så ha ett kritiskt öga innan alla köp utanför naglarna, gör research på nätet för att kontrollera tillförlitligheten hos de nedladdade filerna, analysera noggrant varje arkiv du skaffar. Endast med extrem försiktighet kommer du att undvika det värsta.

Avira Prime © Stephane Ruscher/Clubic.com

För att hjälpa dig med uppgiften skaffa ett antivirus som Avira. Det kommer att kunna blockera skadliga webbplatser och analysera din dator i realtid. Så även om du lyckas ladda ner ett infekterat spel kommer det att sättas i karantän direkt. Du kommer att kunna isolera olägenheten innan den skadar din trogna dator!

Avira kan också skydda dina mobila enheter på samma sätt. Programvaran förser dig också med ett VPN som kan kryptera din kommunikation på nätet. För att få en uppfattning om prestandan för detta antivirus kan du ladda ner gratisversionen, som är nästan lika komplett som dess betalda motsvarighet. Som en påminnelse rankas Avira regelbundet bland de bästa antivirusprogrammen på marknaden av de oberoende laboratorierna AV-Test och AV-Comparative. Det är därför ett säkert kort för att skydda din datorutrustning.

Var kan man ladda ner gratis (och riskfria) videospel?

Att ladda ner gratis och hälsosamma spel är ingen liten bedrift. Ändå, med lite tålamod, kommer du att hitta din lycka utan risk för infektion för din maskin.

Vi har redan pratat om kampanjerna som praktiseras av Epic Games Store. Plattformen har också blivit känd med sina gratisspel varje vecka. Däremot kan du hitta gratistitlar någon annanstans. Här är en liten lista över dematerialiserade webbplatser och plattformar som regelbundet tillhandahåller gratisspel, garanterat virusfria:

 • Ånga
 • Itch.Io
 • GOG
 • Ursprung
 • Epic Games Store
 • Ödmjukt paket

Dessa webbplatser är inte specialiserade på distribution av gratisspel, inte ensövergivna varor. Däremot genomför de regelbundet kampanjer som ger tillgång till mycket bra gratisspel. Visserligen kommer det inte att vara den sista fashionabla AAA, men det finns fortfarande mycket att njuta av.

Var naturligtvis noga med att hålla ett antivirus som Avira aktiverat för att undvika eventuell kontaminering. Om risken är nära noll när man passerar dessa platser är den heller aldrig noll. Lite försiktighet skadar aldrig!

Avira gratis antivirus

Att ladda ned

Avira gratis antivirus

 • VPN ingår
 • Mycket effektiv motor
 • Några coola funktioner

Avira har tilldelats många gånger av oberoende laboratorier som AV Comparatives och förtjänar inte sitt grundläggande skydd som förblir av mycket god kvalitet. Vi uppskattar också de ansträngningar som gjorts för att göra gränssnittet mindre gammaldags, även om denna förändring kan splittra avancerade användare som är vana vid dess raffinerade sida. Sammantaget är det ett bra gratis antivirus, även om Avira är mindre generös med de funktioner som är tillgängliga utan att uppgradera till hela sviten.

Avira har tilldelats många gånger av oberoende laboratorier som AV Comparatives och förtjänar inte sitt grundläggande skydd som förblir av mycket god kvalitet. Vi uppskattar också de ansträngningar som gjorts för att göra gränssnittet mindre gammaldags, även om denna förändring kan splittra avancerade användare som är vana vid dess raffinerade sida. Sammantaget är det ett bra gratis antivirus, även om Avira är mindre generös med de funktioner som är tillgängliga utan att uppgradera till hela sviten.

Relaterade Artiklar

Back to top button