Valve stämde för att ha gjort intrång i ett kontrollpatent som Steam Controller skulle baseras på

Steam Controller © Valve

Sedan tisdagen den 26 januari har Valve varit i hjärtat av en rättegång angående dess Steam Controller. Företaget anklagas för att ha gjort intrång i patentet för en SCUF-kontrollant.

Anklagelsen väcktes av Ironburg Inventions, den immateriella äganderätten till små kontrollertillverkaren SCUF. Ett sju år gammalt fall, som nu återuppstår, har uppmärksammats av amerikansk rättvisa.

Läs också:
Xbox Series trådlös handkontrolltest: en gamepad som fortfarande pågår

Ett sju år gammalt fall

Under 2014, i full utveckling av prototypen av sin Steam Controller, fick Gabe Newells företag en första varning från Ironburg Inventions. Den sistnämnda hade verkligen patenterat, 2011, kontrollytor på baksidan av en styrenhet tillverkad av SCUF.

Testversion av Steam Controller - Patent © Ironburg Inventions

En tid senare förvärvade Microsoft även en licens för detta patent för sina Xbox-kontroller. Men enligt Ironburg Inventions använde Steam Controller exakt samma element, utan att ha rätt att göra det.

Valve ignorerade varningen och fortsatte att arbeta på sin Steam Controller innan den släpptes 2015. På tre år sålde regulatorn 1,5 miljoner enheter innan den lades ner 2019.

Läs också:
Enligt Gabe Newell är hjärn-dator-gränssnittet framtiden för videospelsupplevelsen

Goliat mot David

Valves avsiktliga ignorering av patentintrång är kärnan i fallet ”, hävdar nu Ironburg Inventions advokater i en rättegång som hölls av ZOOM – uppenbarligen på grund av hälsokrisen. ” Valve var medveten om att dess beteende innebar en orimlig risk för patentintrång, men det fortsatte ändå […] Goliat gör vad Goliat vill “.

Valves advokater å sin sida hävdade tvärtom att de omtvistade komponenterna i Steam Controller hade vissa skillnader från det åberopade patentet: ” Inget du ser eller hör från Ironburg kommer att förändra det du ser med dina egna ögon och känsla, med kontrollanten i handen. Alternativ verklighet har ingen plats här “. De inblandade parterna kommer snart att ta emot kontrollerna för att se likheterna och skillnaderna mellan de två produkterna.

Rättegången är därför bara i sin linda, utgången är fortfarande långt ifrån säker, men om Ironburg Inventions skulle vinna fallet riskerar Valve att förlora stort.

Källa: Lag 360

Relaterade Artiklar

Back to top button