Valve planerar att optimera Steam OS för Ryzen 7 6800U och efterföljande maskiner

Steam OS på GPD Win Max 2 © Videocardz

Medan Steam däck möter fler och fler konkurrenter varje dag, Valve verkar inte ha en svag syn på det.

Steam Deck formaliserades för lite över ett år sedan och hade en mer händelserik lansering än väntat när den blev tillgänglig i februari förra året, med några månader efter schemat. Idag är dess utbud fortfarande komplicerat och det lämnar möjligheter för konkurrenter som inte saknar idéer, vilket den nya GPD-maskinen bevisar.

En Ryzen 7 6800U överlägsen Aerith

För bara några dagar sedan presenterade den senare faktiskt GPD Win Max 2, en liten bärbar dator som också utgör ett alternativ till bärbara konsoler på Steam Deck-sätt.

GPD Win Max 2 © GPD

När GPD tillkännagav sin Win Max 2, specificerade GPD att två versioner kommer att finnas tillgängliga: en baserad på Intel Core i7-1260P-processorn och den andra designad kring AMDs Ryzen 7 6800U.

Denna andra version liknar alltså Steam Deck, som bärs av ett chip speciellt utvecklat av AMD för Valve: Aerith, som kombinerar fyra Zen 2 CPU-kärnor med åtta RDNA 2 GPU-kärnor.

En teknisk kombination som liknar Ryzen 7 6800U. Den har dock fler RDNA 2 GPU-kärnor (12) medan dess CPU-kärnor är mer moderna: det talas om 8 Zen 3+.

Ingen Steam OS-optimering för Intel i7-1260P

På pappret vinner Win Max 2 ganska klart jämfört med Steam Deck, men i själva verket, åtminstone på Steam OS, är resultaten inte så olika, felet i mindre optimering av systemet.

Steam OS på GPD Win Max 2 © Videocardz

Denna punkt är dock inte oföränderlig, och GPD har bekräftat att man har diskuterat med Valve möjligheten att göra optimeringar till Steam OS så att det är mer i linje med Ryzen 7 6800U.

Optimeringar som inte är vansinniga såtillvida att flera maskiner med denna processor har aviserats (AOKZOE, AYANEO, AYN) och vi kan även tänka oss ett Steam Deck 2 med en Zen 3+ / RDNA 2-processor eller RDNA 3.

För närvarande finns det ingen bekräftelse på att sådana optimeringar kommer att utföras av Valve, men diskussioner pågår. Om detta skulle göras anser GPD att det skulle vara nödvändigt att ” ett halvår att se frukterna av det.

Om samma ämne:
Med denna nya docka är Steam Deck bokstavligen en PC

Källa: Videokortz

Relaterade Artiklar

Back to top button