Vad ska du leta efter i en ny modemrouter?

Att köpa en bra router har blivit en utmaning med tanke på de många alternativen på marknaden idag. Det är ännu svårare för köpare som vill köpa sin första router.

Ta all jargong du hittar i lådan. Vad betyder allt detta? Du får dig själv att fråga: “Vilka trådlösa routerfunktioner behöver jag verkligen?”(“Vilka trådlösa routerfunktioner behöver jag egentligen?”)

I den här köpguiden får du lära dig vad du ska titta efter när du ska välja router Wi(WiFi)-Fi inklusive funktioner och specifikationer.

WiFi-standarder

Om man tittar på rutan kommer användarna att hitta termer som AC1200 , AC1900 och AC3200 . Vad betyder dessa kombinationer av bokstäver och siffror?

Dessa är nätverksstandarder. Kort sagt bör de informera konsumenterna om hur snabbt din uppkoppling kan gå. AC1200 betyder närvaron av 1200 Mbps(Mbps); AC1900 ger dig 1900 Mbps(Mbps); och så vidare. Ju högre nummer, desto mer bandbredd kan den stödja.

Så du tror ju högre desto bättre, eller hur? Tja, inte riktigt.

För det första, under verkliga förhållanden, kommer du inte att kunna komma i närheten av den deklarerade genomströmningen. De flesta internetabonnemang är begränsade till 1 Gbps. För det andra(Andra), 1200 Mbps(Mbps) är mer än tillräckligt för att ladda ner en film på 30 sekunder.

Slutligen är den annonserade hastigheten mest teoretisk för tillfället. Det syftar egentligen inte på den faktiska hastigheten, utan snarare den maximala hastigheten som kan uppnås vid varje frekvens (mer om det senare).

Medan du köper en router AC1200 eller högre/nyare kommer du att klara dig.

Trådlösa band

Det finns tre typer av routers trådlösa nätverksband (band AKA ): enkelband, dubbelband och triband.

Här är ett snabbt svar: ju fler ränder, desto bättre. Men egentligen är det rimliga svaret lite mer nyanserat. Varför? Eftersom en tri-band router är overkill i de flesta fall.

Wi-Fi frekvensområde

Här är en kort översikt över hur internetroutrar fungerar. WiFi-signal(WiFi) passerar med en frekvens på 2,4 GHz(GHz). De flesta routrar kan vidarebefordra denna frekvens och kallas singelbandsroutrar.

Men moderna routrar kan leverera internet på två frekvenser: 2.4 GHz(GHz) och 5 GHz(GHz). Routrar som stöder två frekvenser kategoriseras som dubbla band.

Tri-band routrar använder både 2.4 GHz(GHz) och 5 GHz(GHz), men kan fungera på två frekvenser.

Internetfrekvens och hastighet

Om du trycker på mer än en frekvens ökar hastigheten. Tänka(Tänk dig) att du bor i en lägenhet där alla boende använder samma frekvens 2.4 GHz. (GHz) Alla dina signaler Wi-Fi måste nödvändigtvis korsa varandra. (WiFi) Detta påverkar hastigheten med vilken dina enheter tar emot data.

Men om du använder en anslutning på frekvens 5 GHz(GHz), eliminerar du konkurrensen genom att flytta från deras frekvens till något högre.

Kompatibilitet

Så varför köper inte alla dual-band eller tri-band routrar? Eftersom inte alla enheter kan ta emot 5 signaler GHz. (GHz) Vissa telefoner kan till exempel inte få ut det mesta av 5 GHz(GHz) som iPhone 3G eller 3Gs.

Vad ska man välja?

Detta beror på vad du behöver. Här är en kort jämförelse mellan de tre alternativen.

  • enda band(Single-Band) – det mest prisvärda. Den är kompatibel med de flesta enheter. Men det blir gammalt för varje minut. De flesta människor använder denna frekvens, så förvänta dig störningar.
  • dubbla band(Dual-Band) – Mycket mer flexibel än enkelband. Nyare enheter har möjlighet att ansluta till frekvens 5 GHz(GHz). Ger dig mer bandbredd men är mycket dyrare än enkelbandsroutrar.
  • Tri bandmöjlighet(Kan) använda tre frekvenser. De är dyra, särskilt för hemanvändare. Men om du har många avancerade användare i din familj och förbrukar mycket data kan det här vara något för dig.

Den genomsnittliga användaren borde klara sig bra med en dubbelbandsrouter.

USB uttag

Du behöver en router med port USB . Detta är användbart när du ansluter enheter som skrivare och hårddiskar till nätverket.

Du bör sikta på routern med USB 3.0 för högre dataöverföringshastighet.(USB 3.0)

Pålitlig applikation

De flesta routrar idag har en medföljande app som låter dig hantera dina routerinställningar utan att behöva ha en direktanslutning. Eftersom varje tillverkare har olika inställning till appar är det bäst att göra din forskning för att avgöra vilka du kommer att gilla bäst.

Kom bara ihåg att de flesta av dessa appar bara fungerar om du är online. Om du vill ansluta till nätverket på distans måste du hitta en router med inbyggd funktionalitet.

Därför rekommenderar vi att du letar efter en medföljande applikation som har viktiga funktioner som att byta namn och lösenord wifi.

Att köpa en bra router har blivit en utmaning med tanke på de många alternativen på marknaden idag. Det är ännu mer utmanande för köpare som vill köpa sin allra första router.

Ta all jargong du hittar i lådan. Vad betyder det hela? Kommer du på dig själv att fråga

I den här köpguiden lär du dig vad du ska leta efter i en WiFi-router – inklusive funktioner och specifikationer.

WiFi-standarder

Om man tittar på en ruta kommer användarna att hitta termer som AC1200, AC1900 och AC3200. Vad betyder dessa kombinationer av bokstäver och siffror?

Dessa är nätverksstandarder. I ett nötskal, de är tänkta att informera konsumenterna hur snabbt din anslutning kan gå. AC1200 betyder att ha 1 200 Mbps; AC1900 ger dig 1 900 Mbps; och så vidare. Ju högre nummer, desto mer bandbredd kan den stödja.

Så du skulle tro att att gå högre betyder bättre, eller hur? Tja, inte precis.

För det första kommer verkliga förhållanden dig inte i närheten av den fakturerade bandbredden. De flesta internetplaner har en gräns på 1 Gbps. För det andra är 1 200 Mbps mer än tillräckligt för att ladda ner en film på 30 sekunder.

Slutligen är den annonserade hastigheten mestadels teoretisk vid denna tidpunkt. Det syftar egentligen inte på den faktiska hastigheten utan snarare den maximala hastigheten som kan levereras per frekvens (mer om det senare).

Så länge du köper en router som är AC1200 eller högre/nyare, borde det gå bra.

Trådlösa band

Det finns tre typer av trådlösa routerband (AKA frekvensband): enkelband, dubbelband och triband.

Här är ett snabbt svar: det är bättre att ha fler band. Men i verkligheten är det förnuftiga svaret lite mer nyanserat än så. Varför? Eftersom en tri-band router är overkill i de flesta fall.

WiFi frekvensband

Här är en snabb sammanfattning av hur internetroutrar fungerar. WiFi-signalen färdas på en frekvens på 2,4 GHz. De flesta routrar kan kanalisera den frekvensen och kallas enkelbandsroutrar.

Men moderna routrar kan leverera internet i två frekvenser, 2,4 GHz och 5 GHz. Routrar som kan leverera två frekvenser kategoriseras som dual-band.

Tri-band routrar använder både 2,4 GHz och 5 GHz men kan leverera det senare i två frekvenser.

Frekvens & Internethastighet

Genom att trycka på mer än en frekvens får du högre hastighet. Föreställ dig att bo i en lägenhet där alla boende använder samma 2,4 GHz-frekvens. Alla dina WiFi-signaler är bundna att korsa varandra. Detta påverkar hastigheten med vilken dina enheter tar emot data.

Men om du har en 5 GHz-anslutning eliminerar du konkurrensen genom att flytta från deras frekvens till något högre.

Kompatibilitet

Så varför köper inte alla dual-band eller tri-band routrar? Eftersom inte alla enheter kan ta emot 5 GHz-signaler. Vissa telefoner kan till exempel inte få ut det mesta av 5 GHz som iPhone 3G eller 3Gs.

Vad ska du välja?

Det skulle bero på vad du behöver. Här är en snabb jämförelse mellan de tre alternativen.

  • Singelband – Det mest prisvärda. Den är kompatibel med de flesta enheter. Men det blir mer föråldrat för varje minut. De flesta människor är på denna frekvens så förvänta dig vissa störningar.
  • Dubbelband – Mycket mer flexibel än singelband. Nyare enheter har möjlighet att ansluta till 5 GHz. Ger dig mer bandbredd men är mycket dyrare än enkelbandsroutrar.
  • Tri band – Kan trycka på tre frekvenser. De är dyra, särskilt för hemanvändare. Men om ditt hushåll har många avancerade användare och förbrukar mycket bandbredd, kan det här vara något för dig.

En dubbelbandsrouter borde räcka för den genomsnittliga användaren.

USB uttag

Du vill ha en router med en USB-port. Detta är praktiskt när du ansluter enheter som skrivare och hårddiskar till ditt nätverk.

En router med USB 3.0 för en snabbare överföringshastighet är den du bör sikta på.

Robust app

De flesta routrar idag har en medföljande app som låter dig styra routerinställningar utan att behöva koppla in direkt. Eftersom varje tillverkare har sin egen inställning till appar är det bäst om du gör research för att se vilka som skulle tilltala dig mest.

Kom bara ihåg att de flesta av dessa appar bara skulle fungera om du är ansluten till nätverket. Om du vill ansluta till nätverket på distans, måste du hitta en router med den funktionen inbyggd.

Så vårt råd skulle vara att leta efter en medföljande app som har viktiga funktioner som att byta WiFi-namn och lösenord.

Relaterade Artiklar

Back to top button