Vad ligger bakom Pythons ökande popularitet?

Python var en gång bara ett annat programmeringsspråk, men idag har det blivit ett av de mest använda språken av utvecklare. Så varför vänder sig folk mot Python helt plötsligt? I den här artikeln ska vi försöka förstå den senaste utvecklingen. Men innan dess kommer här en snabb översikt över allt du behöver veta om Python.

Vad är Python?

Oavsett om du är en webbutvecklare eller bara en entusiast av kunskap, måste du ha stött på det här ordet minst en gång. Enkelt uttryckt är Python ett objektorienterat programmeringsspråk på hög nivå som oftast används för snabb applikationsutveckling. Detta utilitaristiska språk är ett av de enklaste att läsa och skriva, vilket gör det till ett utmärkt alternativ även för icke-utvecklare.

En annan fördel är det faktum att det är bland de mest universella programmeringsspråken för webbutveckling. Den kan stödja de flesta data som används i webbprogrammering, vilket innebär att den kan användas i nästan alla applikationer.

En sak som de flesta utvecklare är medvetna om är att detta programmeringsspråk har funnits i tre decennier nu. Men sedan introduktionen 1991 har Python aldrig vunnit så mycket popularitet som det har idag. Så vad ligger bakom denna plötsliga förändring?

Det är lätt att lära sig och använda

Alla som inte har erfarenhet skulle tro att programmering är ett av de tuffaste områdena delvis på grund av de koder som används. Python-språket är dock otroligt enkelt och okomplicerat även för alla nybörjare.

Dess lättförståeliga syntax bygger mer på naturligt språk, vilket gör det lätt att läsa och använda. Därför, beroende på din inlärningshastighet, tar det bara några dagar eller veckor att få kläm på det. Detta har gjort Python ganska populärt de senaste åren med tanke på att andra programmeringsspråk på något sätt är mer sofistikerade.

Det är betrodd av de flesta företag

Big data, cloud computing och maskininlärning är bland de hetaste trenderna i teknikvärlden. Dessa tekniska framsteg är mycket användbara när det gäller process- och arbetsflödesförbättringar. Bortsett från R-språket är Python ett annat pålitligt verktyg för opinionsutvinning och andra databearbetningsuppgifter.

Som sådan har många människor gått från andra programmeringsspråk till Python i ett försök att komma ikapp sina konkurrenter på marknaden. De flesta kommande utvecklare har också rört sig i samma riktning på grund av de tillgängliga möjligheterna.

Dess erfarna supportgemenskap

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren utvecklare, behöver du alltid lite vägledning när du byter till ett nytt språk. Python har funnits i över 30 år, vilket är mer än tillräckligt med tid för att bygga en solid supportgrupp.

Pythons community av programmerare är nu mycket erfaren och välutrustad för att stödja både kommande och erfarna utvecklare inom området. Under åren har massor av dokumentation och videor sammanställts för bekväm användning av alla som letar efter det bästa sättet att lära sig Python. Detta är faktiskt anledningen till att många studenter introduceras till programmeringsvärlden genom detta språk.

Ett annat viktigt faktum att notera är att Python-programmeringsgemenskapen är en av de mest aktiva som finns. Det betyder att när du har ett problem, kommer du sannolikt att få hjälp från andra utvecklare snabbt. Det kanske inte verkar vara så mycket men många programmeringsspråksgemenskaper tycker inte om denna bekvämlighet, vilket gör dem mindre idealiska för nybörjare.

Det är starkt uppbackat av kända sponsorer

För att något programmeringsspråk ska växa behöver det tillräckligt med stöd inte bara från utvecklarna utan också från bra sponsorer. Till exempel har Java vuxit enormt mycket tack vare stödet det får från Oracle och Sun. Visual Basic, C# och PHP har också gått i samma bana, tack vare Microsoft och Facebook.

På liknande sätt har Python vunnit stor popularitet tack vare sponsring från Amazon Web Services och Facebook. Google är en annan sponsor av Python, och kanske den mest inflytelserika av dem alla. Sedan 2006 har det använt Python för att utveckla de flesta av sina plattformar och det fortsätter att göra det även idag.

Det bästa är att Google har skapat en dedikerad portal för att lära sig Python. Detta har gjort det lättare för programmeringsentusiaster att få tillgång till mycket användbar dokumentation och videor.

Slutsats

Python är inte bara bland de bästa programmeringsspråken, utan också det populäraste inom datavetenskap. Dess enkelhet och tillförlitlighet är en av anledningarna till att många föredrar det framför andra språk. Om du är nybörjare kan du enkelt få detaljerade videor och dokumentation, vilket gör det ännu lättare att lära dig. Dessutom har det faktum att det sponsras av stora enheter som Google och Facebook också spelat en stor roll i dess senaste tillväxt.

Relaterade Artiklar

Back to top button