Vad du ska hålla utkik efter i Ubuntu 22.04 LTS “Jammy Jellyfish”

Det är Ubuntu-tid! Vårt favorit Linux-operativsystem med öppen källkod ser ännu en version för långtidssupport med Ubuntu 22.04 LTS. Det betyder att den här versionen kommer att få löpande appuppdateringar och kritiska säkerhetskorrigeringar under de kommande 5 åren.

Den här versionen kommer också att få periodiska nya versioner av Linux-kärnan och uppdateringar av grafikdrivrutiner. Men det är bra och allt, men för den genomsnittliga Ubuntu-användaren som inte bryr sig om grejer under huven, vad är nytt med Jammy Jellyfish?

Annons – Fortsätt läsa nedan

Jo i det här inlägget går vi snabbt igenom de största förändringarna i den här utgåvan.

Gnome 42

Framsteg i Linux-kvarteren är sällan revolutionerande. Ofta får vi små inkrementella förfiningsuppdateringar till system och i Ubuntu 22.04 LTS görs en stor push för den nyligen släppta GNOME 42.

Eftersom GNOME Shell 42 ingår i Ubuntu 22.04 bör användare förvänta sig att få ett uppdaterat GNOME Shell-skrivbord, dess nya skärmdumpsverktyg, en backport till den nya “Sekretess”-panelen i inställningar app och den senaste versionen av Nautilus filhanterare.

Ny Dock

När Ubuntu flyttade från sitt interna Unity-skrivbord för att adoptera Gnome Desktop, var de tvungna att bygga ett skal ovanpå Gnome, ett skal som förblev trogen sina rötter och efterliknade Unity. Men Gnomes standarddocka ser mycket mindre ut än Unitys implementering. Medan Unity sträckte sig över hela skärmens vänstra kant, är Gnomes en flytande.

Med Ubuntu 22.04 LTS använder Ubuntu en Dock som är mycket mer lik Gnomes och mindre som Unitys. Det betyder att du kan ha en flytande Dock men du kan också välja att stanna kvar med den som sträcker sig över hela skärmens längd.

Accentfärger och ett mörkt läge

Android 12 har förmodligen förändrat spelet för alltid när det gäller personalisering. För den oinvigde tog Android 12 med sig Material du designar. Detta designspråk gör det möjligt för hela enhetens gränssnitt att anta accentfärger som överensstämmer med din tapet.

Naturligtvis har detsamma sipprat ner till andra Android 12-baserade ROM och skrivbordsgränssnitt kopierar också detta i någon form eller form.

Ubuntu 22.04 LTS har nu ett alternativ under Utseendeinställningar som låter dig välja en accentfärg som kommer att bäras genom hela ditt system. Detta innebär att menyer, inställningar och till och med utvalda appar som stöder detta kommer att kunna anpassa sig till dina specifika preferenser.

Dessutom ingår ett inbyggt mörkt läge som utan tvekan kommer att glädja de miljontals nördar som gillar att arbeta i mörka rum så att de inte förblindas av sina stationära datorer. Bra grejer Ubuntu.

Ny logotyp

Ubuntu 22.04 är den första utgåvan sedan vi såg en ny version av Circle of Friends-logotypen, en som Canonical säger är en evolution snarare än en revolution. Den uppdaterade logotypen är redan aktiv för de flesta Ubuntu-onlinetjänster och är synlig över hela systemets användargränssnitt från startskärmen till sidan Om och mycket mer.

Nytt verktyg för skärmdump

En av mina personliga största frustrationer under det senaste året eller så har varit skärmdumpssituationen på Ubuntu och Pop OS! Jag behöver ofta ta skärmdumpar och göra markeringar direkt, funktioner som stock screenshot-verktyget helt enkelt inte tillåter.

Under en lång tid har jag använt Flameshot men den appen fungerar inte med skärmar med högre upplösning. Det här har sugit och jag har letat efter en annan lösning sedan dess. Med Ubuntu 22.04 LTS hamnar teamet på Ubuntu över skärmdumpsverktyget från Gnome 42 som är mycket mer funktionsspäckat och modernt.

Lägger fortfarande inte till så många nya funktioner men det är ett mer elegant gränssnitt för att utföra en av de mer vardagliga uppgifterna på ditt operativsystem.

Slutsats

Som har varit fallet med alla tidigare Ubuntu-iterationer, är denna också en liten förbättring från den tidigare versionen. Detta är dock en långtidssupportversion och som sådan kommer många människor att uppgradera till den här från äldre LTS-versioner och stanna kvar på den under de kommande åren och i den meningen är detta en ganska stor release.

Mörkläget och accentfärgstödet är kanske den största kosmetiska förändringen som kommer med den här och borde visa sig vara lite spännande.

Lanseringsdatum

Betaversionen av denna build är redan ute och skulle du känna dig lite experimentell kan du uppdatera till denna nya version av Ubuntu idag. Vi rekommenderar dock att du väntar tills den stabila versionen rullar ut innan du dyker all in.

Den stabila versionen av Ubuntu 22.04 LTS bör vara tillgänglig från den 21 april 2022. Naturligtvis kan användare den 21.10 behöva vänta en dag eller två för att OTA ska dyka upp på deras system, men detta bör vara snabbt.

Relaterade Artiklar

Back to top button