Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

Att bygga en Windows-dator har många fördelar. Det gör att du kan bygga en dator som uppfyller dina specifika behov, lära dig mer om hur komponenter fungerar och spara pengar. Att bygga en dator är förstås också mycket roligare än att gå till affären och köpa en färdigbyggd. Även om det kanske inte verkar så är det inte särskilt komplicerat att skapa en dator. Men innan du sätter igång måste du veta vilka delar och verktyg du behöver.

Vad behöver du för att bygga en Windows-dator 738x320 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

Om du vill veta vad som krävs för att bygga en Windows-dator har du kommit rätt. Den här artikeln kommer att täcka de viktiga komponenterna och förklara deras funktion.

Vad behöver du för att bygga en Windows-dator

Vilka delar du kommer att använda för att bygga en Windows-dator beror till stor del på vad du behöver från datorn. Det finns dock vissa delar som du behöver oavsett syftet med datorn. Vi kommer att granska dem alla:

förberedelse

Låt oss börja med grunderna: en ren arbetsyta. Du behöver en yta som är tillräckligt stor för att förvara din datorfodral och alla komponenter. Vi rekommenderar att du arbetar på en icke-metallisk yta för att undvika statisk elektricitet. Förutom det rena området behöver du också en lämplig skruvmejsel.

låda

case 660x430 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

Varje dator behöver sitt “hem” eller box. Ett datorfodral är en låda som lagrar alla komponenter i en dator. Den kan öppnas och stängas och har vanligtvis anvisade platser där andra delar behöver förvaras och säkras.

Datorfodral finns i många färger, former, storlekar och utföranden. Vissa har ytterligare funktioner som LED-lampor eller sidoglaspaneler som gör dem mer visuellt tilltalande. De flesta användare väljer de grundläggande svarta eller vita rutorna med knappar överst.

Tekniskt sett är fallet inte en väsentlig komponent. Du kan alltid placera delarna på golvet eller montera dem på väggen. Fallet är dock användbart av flera skäl. Först och främst håller den alla komponenter på ett ställe, vilket gör att du lättare kan flytta dem. För det andra skyddar fodralet delarna från skador och damm. Slutligen kan anpassade webbplatser göra byggprocessen mycket enklare.

De flesta boxar kommer med inbyggda fläktar. Om du väljer en enhet som inte har det, bör du överväga att köpa den. Chassifläktar håller alla komponenter snygga och svala, vilket ökar deras effektivitet. De bidrar även till brusreducering, så vill du ha en tyst PC är en chassifläkt ett måste.

Moderkort

moderkort 1 660x430 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

Moderkortet är en viktig del av varje dator. Det är huvudkretskortet som ansluter till andra komponenter och möjliggör kommunikation och samarbete. Även om de finns i olika storlekar och konfigurationer har alla moderkort i princip samma funktionalitet.

Varje moderkort har kontakter för ström- och datakablar och kortplatser och uttag för olika moduler. När du köper ett moderkort behöver du veta vilket uttag det har och vilken generation det är.

Tänk på att moderkortet måste matcha processorn (CPU).

Processor (CPU)

processor 660x430 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

Processorn är hjärnan på din dator. Den ansluts direkt till moderkortet och ansvarar för att ge instruktionerna och hantera den ström som din dator behöver. Ju kraftfullare din processor, desto snabbare utför den sina uppgifter. Helst bör du leta efter en processor med höga klockor och kärnantal.

Eftersom varje CPU har en specifik sockel, är det bäst att köpa den delen först och sedan leta efter ett kompatibelt moderkort.

cpu kylare

cpu cooler 1 660x430 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

CPU:er kan generera mycket värme när de körs, och överanvändning av dem kan äventyra prestandan. Om du vill att din CPU ska fungera felfritt bör du överväga att köpa en CPU-kylare. Vissa processorer levereras med processorkylare, men de flesta gör det inte.

Tänk på att CPU-kylaren måste vara kompatibel med din CPU och moderkort. Till exempel, om din CPU är AM4, bör ditt moderkort och CPU-kylare också vara AM4. Annars kommer du inte att kunna ansluta dem.

Grafikkort (GPU)

GPU 660x430 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

GPU:er (grafikkort eller GPU:er) ansvarar för bearbetning och optimering av visuell data. De används för video- och fotoredigering, för att spela spel och andra intensiva uppgifter. Alla GPU:er kan delas in i integrerade och diskreta GPU:er.

Vissa processorer kommer med ett integrerat grafikkort, vilket innebär att du inte behöver köpa dem separat. Även om det här alternativet är bekvämare och mer överkomligt, kom ihåg att prestandan för integrerade GPU:er ofta är mycket begränsad. I de flesta fall är dessa GPU: er bra för lättare uppgifter som ordbehandling, surfa på Internet och spela lätta spel.

Om du vill spela krävande spel eller använda Adobe Photoshop eller liknande programvara behöver du en separat GPU. Diskreta GPU:er kommer inte som en del av CPU:er. De har ett eget kretskort och installeras i en kortplats på moderkortet. De två mest kända GPU-tillverkarna är Nvidia och AMD, som båda erbjuder högkvalitativa produkter.

När du bestämmer dig för ett grafikkort måste du tänka på vilket syfte du ska använda datorn för. Du behöver inte en kraftfull, avancerad GPU för att använda Microsoft Office, surfa på Internet eller spela TV-program. I sådana fall kan det vara slöseri med pengar att investera i en dyr grafikprocessor som klarar mer intensiva uppgifter. Likaså, om du spelar krävande spel, försök inte spara pengar på GPU:n, eftersom detta kan påverka din upplevelse i hög grad.

minne (RAM)

RAM 660x430 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

RAM står för Random Access Memory som används för att lagra affärsdata. Ger snabb och enkel tillgång till information som din dator aktivt använder. Dessutom utför den grundläggande dagliga uppgifter som att ladda applikationer, surfa på Internet, växla mellan olika program eller svara på kommandon.

Mängden RAM-minne avgör datorns hastighet och prestanda. Om du inte har tillräckligt med RAM kommer din dator att vara långsam och kan ha problem med att utföra grundläggande uppgifter. Å andra sidan är det möjligt att du har mycket RAM.

Precis som med GPU:n beror mängden RAM du behöver på vad du ska använda datorn till. Om du inte är säker på hur mycket RAM-minne du behöver, här är några grundläggande rekommendationer:

8 GB RAM räcker för grundläggande datoranvändning och internetsurfning.
16 GB RAM räcker för att köra Microsoft Office och andra program och applikationer som inte kräver mycket. Med 16 GB RAM kommer du inte ha problem med att streama TV-program och filmer eller spela mindre krävande spel.
32 GB eller mer rekommenderas för högpresterande spel, grafisk design, 3D-modellering och intensiv multitasking.

Lagring

Storage 1 660x430 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

Även om RAM kan skriva och läsa data mycket snabbt, behåller det inte informationen när datorn stängs av. Det är därför du behöver ett lagringsmedium. Lagringsmedia delas i allmänhet in i två huvudkategorier: hårddiskar (HDD) och solid state-enheter (SSD).

Hårddiskar är traditionella hårddiskar med rörliga delar. Den har roterande rattar och “armar” som skriver och läser data. De läser och sparar vanligtvis data med en hastighet av 100-150 MB per sekund.

SSD-hårddiskar fungerar på basis av flashminne, vilket är mycket snabbare än traditionella mekaniska hårddiskar. De kan läsa och skriva data med en hastighet av cirka 500 MB per sekund.

Återigen, vilket alternativ du kommer att välja beror på dina behov och budget. SSD:er är snabbare, tystare och mer hållbara, men de kostar också mer pengar. Å andra sidan är hårddiskar överkomliga och ger enklare dataåterställning om något går fel.

Både hårddiskar och hårddiskar ansluts i ett SATA-uttag till moderkortet med hjälp av en SATA-kabel.

nätaggregat

Strömförsörjningsenhet 1 660x430 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

Ingen datorkomponent fungerar utan en strömförsörjningsenhet (PSU). Du kan hitta många märken av PSU på marknaden som erbjuder produkter med varierande effekt och effektivitet. Med så många alternativ kan det vara överväldigande att köpa rätt.

Den viktigaste faktorn att tänka på är hur mycket watt din dator behöver för att fungera smidigt. Tänk på att du bör lämna “extra utrymme” för eventuella framtida uppgraderingar. Du vill att din PSU ska kunna hantera plugin-program.

Om du inte är säker på hur mycket watt du behöver rekommenderar vi att du frågar proffsen om rekommendationer. Dessutom kan du använda online PSU-räknare som Be Quiet. Allt du behöver göra är att ange dina systemkomponenter, så kommer verktyget att beräkna watttalet baserat på deras toppprestanda.

skärmen

Bildskärm 1 660x430 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

Vi kan inte använda våra datorer utan en bildskärm. Bildskärmar finns i många utföranden, färger, storlekar och upplösningar. Vilken du kommer att välja beror på hur mycket pengar du har och dina behov. Om du är designer eller arkitekt vill du säkerställa hög färgåtergivning och högtrohet. Å andra sidan, om du behöver en dator för att utföra grundläggande uppgifter, är en avancerad bildskärm inte nödvändig.

Operativ system

Operativsystem 580x283 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

När du skapar din dator kommer Windows inte att installeras automatiskt. Du måste köpa en licens från Microsoft eller en annan leverantör och skapa en USB-nyckel.

För tillfället är det Windows 10. Det mest populära operativsystemet är Windows 10. Du kan även kolla den nyligen släppta versionen av Windows 11.

professionell rådgivning

Pro Tip 580x494 - Vad behöver du för att bygga en Windows-dator?

Att säkerställa kompatibiliteten för alla komponenter kan verka omöjligt, särskilt om du inte har mycket erfarenhet. Du vill inte betala hundratals dollar för en del bara för att inse att den inte är lämplig för ditt moderkort eller CPU. Lyckligtvis finns det ett verktyg som kan göra det mycket lättare att bygga ditt system: PCPartPicker.

Den här webbplatsen säljer inte bara allt du behöver för att bygga en Windows-dator, den säkerställer också att hårdvaran fungerar bra tillsammans. Med PCPartPicker kan du bygga ditt system bit för bit utan att oroa dig för kompatibilitet.

Bygg en dator som matchar dina preferenser

Om du vill designa en dator efter dina behov, preferenser och budget är det ett utmärkt alternativ att bygga en från grunden. Även om det finns mycket att tänka på är att bygga en dator spännande och kan hjälpa dig att “lära känna” din dator inifrån.

Vad är den främsta anledningen till att du vill bygga en dator? Vad ska du använda datorn till? Berätta för oss i kommentarsfältet nedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button