Vad är WMM eller Wi-Fi Multimedia och hur man aktiverar det

Vad är WMM eller Wi-Fi Multimedia

WMM står för Wi-Fi Multimedia. Den är certifierad av Wi-Fi Alliance och är baserad på IEEE 802.11e-standarden. Den finns i vad som är känt som 802.11 N eller även känt som WiFi 4. Det kom med avsikten att förbättra de tidigare trådlösa standarderna och därmed ge bättre hastighet och stabilitet.

Den ansvarar för att tillhandahålla de grundläggande egenskaperna hos service kvalitet (QoS) till denna typ av nätverk. Målet är att ge utmärkt nätverksprestanda. WMM tillåter trafik att prioriteras över fyra olika AC-kategorier, såsom AC_VO (röst), AC_VI (video), AC_BE och AC_BK.

Detta är mycket användbart för att använda vissa applikationer som behöver en bra anslutning att avge röst och ljud. Vi talar till exempel om VoIP-meddelandeprogram eller de som används för att ringa videosamtal. Vi vet redan att det är något som är allt mer närvarande i vår vardag, så vi måste se till att vi använder en router som kan erbjuda den bästa prestandan.

Om vår router inte har WMM eller om den inte är aktiverad kan vi ha hastighets- och stabilitetsproblem som kommer att påverka användningen av dessa typer av program som vi har nämnt. Detta kan sakta ner anslutningen och orsaka kontinuerliga avbrott, särskilt när vårt nätverk är mättat eller vi har en begränsad anslutning.

Energisparcertifikat

Observera också att WMM eller Wi-Fi Multimedia har erhållit Wi-Fi Alliance-certifieringen med energibesparing. Den heter Power Save och den använder 802.11e-mekanismer för att spara ström.

Detta är mycket viktigt för driven utrustning förbi batteri . Vi kan till exempel tänka på en bärbar dator eller en mobil enhet. Trådlösa anslutningar kan ta en vägtull på batteritiden och drastiskt minska drifttiden utan att behöva ladda om dem.

Tack vare denna standard kommer vi också att kunna spara energi och förlänga drifttiden för en enhet utan att behöva ladda den. Denna certifiering indikerar att den här produkten är speciellt utformad för att spara energi när vi ansluter till Wi-Fi.

Ha WMM aktiverat på routern

Moderna routrar är WiFi N-certifierade. Det betyder att det som standard är normalt för dem att ha den här funktionen aktiverad. Det är viktigt att det är så, annars får vi sämre prestanda som kan påverka enheterna vi ansluter och vissa applikationer.

I RedesZone utför vi tester med olika routrar för att verifiera synkronisering och de hastighet av filer överförs . Observera att om denna funktion inte är aktiverad kommer synkroniseringen att begränsas till 54 Mbits/s. Vi kunde inte njuta av hastigheten över denna gräns.

Under testerna använde vi en TP-LINK TL-WN821N . I det här fallet, med WMM-funktionen aktiverad, nådde synkroniseringshastigheten 300 Mbps och filöverföringen översteg 6 MB/s. Å andra sidan gick inte samma router utan denna funktion aktiverad utöver en synkronisering på 54 Mbps, förutom 1 MB/s filöverföring, med instabila upp- och nedladdningar.

Något liknande hände med adaptern Intel 4965AGN . Med WMM aktiverat uppnådde den 130 Mbps synkronisering och 10,2 MB/s filöverföring, medan den utan att aktivera den här funktionen var begränsad till 2,5 MB/s filöverföring, även om den var stabil utan upp- och nedgångar.

Med en Intel 5100AGN Wi-Fi-adapter, vi kan också se en avsevärd minskning. I det här fallet går det från 150 Mbps synkronisering och 13 MB/s filöverföring till 54 Mbps respektive 1 MB/s.

För aktivera WMM-funktionen, vi måste komma åt routern. Naturligtvis, som vi har antytt, är det normalt att det redan är aktiverat, såvida vi inte har ändrat enhetens konfiguration. För att göra detta måste vi gå in genom 192.168.1.1 (eller motsvarande gateway), gå till Avancerade alternativ (kan variera beroende på modell), Wi-Fi / trådlöst och leta efter WMM-funktionen.

Om vi ​​ser att den inte är aktiverad måste vi aktivera den. Annars, som vi har sett i artikeln, kommer vi att ha en avsevärd begränsning och vi kommer inte att få bra prestanda när vi surfar på Internet och särskilt när vi ansluter våra enheter.

Relaterade Artiklar

Back to top button