Vad är WinRAR? Hur skiljer det sig från WinZip

Om du någon gång har packat upp en fil är du förmodligen bekant med WINRAR eller winzip . Båda verktygen är utformade för att antingen komprimera eller extrahera data från komprimerade filer, men utöver det finns det skillnader i prestanda och pris.

I den här artikeln kommer vi att titta på några av de viktigaste skillnaderna mellan de två programmen när det gäller funktioner, samt en snabb titt på pris och prestanda.

Vad är WinRAR?

Fråga om folk betalar för WinRAR(WinRAR) har blivit något av ett löpskämt. Programmet erbjuder en 40-dagars gratis provperiod, varefter det ber dig att betala för det. Den kan dock fortfarande användas efter provperioden utan betalning.

Tro det eller ej, men WinRAR går utöver memes.

Faktiskt, WinRAR har blivit en av de mest använda filarkiverings- och komprimeringsverktygen i Windows . Den släpptes i april(april) 1995, och dess senaste uppdatering kom ut 29 juni(29 juni) 2020. Programmet stöds och används fortfarande över hela världen.

Funktionsskillnader

Du kanske tror att den mest uppenbara skillnaden mellan WinRAR och winzip är att man stöder filer RAR och de andra – filer blixtlås men det är det inte – båda programmen stöder båda filtyperna.

Här är faktiskt en uppdelning av alla filtyper som stöds för var och en.

WinRAR winzip
blixtlås blixtlås
RAR RAR
7Z 7Z
CAB CAB
LZH LZH
ZIPX ZIPX
ISO ISO
tjära tjära
gzip gzip
XZ XZ
BZ2 BZ2
Z Z
UUE vhd
GZ VDMX
001
ARJ
BURK

Båda programmen kan komprimera och extrahera filer, även om prestanda inte skiljer sig mycket mellan de två.

anteckna det winzip jobbar för Mac a WinRAR – endast på Windows. Om du vill arbeta med filer RAR på plattformen (RAR)Mac det finns andra alternativ att välja mellan (inklusive mig själv winzip ).

Pris: gratis provversion WinRAR(WinRAR gratis provperiod) obegränsat

WinRAR är det föredragna alternativet för många användare på grund av dess kostnadsfria pris. Det erbjuder en 40-dagars gratis provperiod varefter du kommer att bli ombedd att betala, men den tillämpas aldrig. Faktum är att en oändlig gratis provperiod har blivit en del av affärsmodellen. WinRAR.

För den genomsnittliga användaren WinRAR är ett verktyg som används då och då. Företaget får faktiskt det mesta av sina intäkter från specialfunktioner som är aktiverade för kunder på företagsnivå.

Å andra sidan, winzip erbjuder en 21 dagars provperiod. Efter denna tidsperiod måste du betala, annars fungerar inte tjänsten längre. Som ett resultat winzip anses ofta vara en “premium”-tjänst, även om skillnaden i prestanda inte är så betydande.

Prestanda: mycket liten skillnad

För att jämföra prestanda för WinRAR och WinZip (prestanda mellan WinRAR och WinZip) skapade vi ett test bestående av 20 filer av olika typer och storlekar, inklusive dokument, bilder, video och ljud. Den totala filstorleken var 1,78 GB. Vi mätte komprimeringshastigheten, tiden det tar att komprimera filerna och slutresultatet.

WinRAR komprimerade filer på 2 minuter 6 sekunder. När allt var klart vägde de slutgiltiga komprimerade filerna 1,77 GB – nästan inget att prata om.

Å andra sidan, winzip det tog 11 sekunder att lägga till filerna i min mapp och sedan komprimera dem i bakgrunden, vilket gör det mycket svårare att hålla reda på den totala tiden. Slutresultatet blev dock detsamma: 1% komprimering för en slutlig storlek på 1,77 GB.

Inget av programmen komprimerade filerna särskilt mycket, men det beror på att de flesta filerna var multimedia. multimedia(Multimedia) filer är vanligtvis inte särskilt komprimerade eftersom de redan är komprimerade. Å andra sidan är dokument och textfiler föremål för mycket mer betydande komprimering.

Idag väljer många istället 7zip WinRAR eftersom det är förinstallerat på många datorer eller förpackat med drivrutiner GPU . (GPU) Men WinRAR fortfarande användbart, särskilt om du vill ha bättre komprimering utan den höga prislappen.

Bli inte upprörd över att du inte betalat för WinRAR . Som vi sa är detta en del av affärsmodellen. Vad företaget får från inköp på företagsnivå kompenserar mer än för användare som bara behöver packa upp en fil en eller två gånger om året.

Om du någonsin har behövt packa upp en fil, är du förmodligen bekant med antingen WINRAR eller WinZip. Båda är verktyg utformade för att antingen komprimera eller extrahera data från komprimerade filer, men det finns skillnader i prestanda och pris utöver det.

I den här artikeln går vi igenom några av de stora skillnaderna mellan de två programmen när det gäller funktioner och även en snabb titt på pris och prestanda.

Vad är WinRAR?

Det har blivit något av ett löpande skämt att fråga om folk har betalat för WinRAR. Programmet erbjuder en 40-dagars gratis provperiod, varefter du uppmanas att betala. Den är dock fortfarande användbar efter den provperioden utan lön.

Tro det eller ej, WinRAR går bortom meme.

Faktum är att WinRAR har blivit en av de vanligaste filarkiverings- och komprimeringsverktygen på Windows. Det släpptes i april 1995, och den senaste uppdateringen landade den 29 juni 2020. Programmet stöds och används fortfarande över hela världen.

Funktionsskillnader

Du kanske tror att den mest uppenbara skillnaden mellan WinRAR och WinZip är att den ena stöder RAR-filer och den andra stöder ZIP-filer, men det är inte fallet – båda programmen stöder båda filtyperna.

Faktum är att här är en uppdelning av alla filtyper som stöds för var och en.

WinRAR winzip
blixtlås blixtlås
RAR RAR
7Z 7Z
CAB CAB
LZH LZH
ZIPX ZIPX
ISO ISO
tjära tjära
gzip gzip
XZ XZ
BZ2 BZ2
Z Z
UUE vhd
GZ VDMX
001
ARJ
BURK

Båda programmen kan komprimera och extrahera filer, även om prestandan inte skiljer sig mellan de två på något dramatiskt sätt.

Du bör notera att medan WinZip fungerar på Mac, är WinRAR endast för Windows. Om du vill arbeta med RAR-filer på en Mac-plattform finns det andra alternativ att välja mellan (inklusive WinZip själv.)

Pris: WinRAR gratis provperiod är permanent

WinRAR är det bästa alternativet för många användare på grund av dess gratis pris. Det erbjuder en 40-dagars gratis provperiod varefter du kommer att bli ombedd att betala, men den tillämpas aldrig. Faktum är att den oändliga gratis provperioden har blivit en del av WinRARs affärsmodell.

För den genomsnittliga användaren är WinRAR ett enstaka verktyg. Företaget genererar faktiskt majoriteten av sina intäkter genom specialfunktioner som ingår för kunder på företagsnivå.

Å andra sidan erbjuder WinZip en 21-dagars provperiod. När denna tidsperiod är slut måste du betala, annars fungerar inte tjänsten längre. Som ett resultat anses WinZip ofta vara en “premium”-tjänst, även om skillnaden i prestanda inte är så betydande.

Prestanda: Mycket liten skillnad

För att jämföra prestanda mellan WinRAR och WinZip satte vi upp ett test som består av 20 filer av olika filtyper och storlekar inklusive dokument, bilder, video och ljud. Totalt var filerna 1,78 GB stora. Vi mätte komprimeringshastigheten, tiden det tog att komprimera filerna och slutresultatet.

WinRAR tog 2 minuter och 6 sekunder att komprimera filerna. När de var klara var de slutliga komprimerade filerna 1,77 GB – knappt en skillnad att tala om.

Å andra sidan tog WinZip 11 sekunder att lägga till filerna i sin mapp och komprimerade dem sedan i bakgrunden, vilket gjorde det mycket svårare att spåra den totala tiden. Slutresultatet blev dock detsamma: en 1% komprimering för en slutlig storlek på 1,77 GB.

Inget av programmen komprimerade filerna särskilt mycket, men det beror på att de flesta filerna var multimedia. Multimediafiler komprimeras vanligtvis inte särskilt mycket, eftersom de redan är komprimerade. Å andra sidan ser dokument och textfiler mycket mer betydande komprimering.

Nuförtiden väljer många människor 7zip över WinRAR eftersom det kommer förinstallerat på många datorer eller förpackat med GPU-drivrutiner. WinRAR är dock fortfarande användbart, särskilt om du vill ha bättre komprimering utan en hög prislapp.

Må inte dåligt över att inte betala för WinRAR. Som vi sa tidigare, det är en del av affärsmodellen. Vad företaget genererar från inköp på företagsnivå kompenserar mer än för användarna som bara behöver packa upp en fil en eller två gånger om året.

Relaterade Artiklar

Back to top button