Vad är Wi-Fi 7 och hur är det annorlunda?

Oavsett om det är Bluetooth, USB eller WiFi, går varje teknisk standard igenom många iterativa uppdateringar över tiden. Nästa generations Wi-Fi ger snabbare överföringshastigheter och lägre latens, vilket förbättrar anslutningsmöjligheterna för dessa gränssnitt.

Samma med den kommande standarden WiFi 7. Detta nya protokoll, officiellt känt som IEEE 802.11be med(IEEE 802.11be) extremt hög genomströmning(genomströmning) EHT ) bör ge många förbättringar av trådlös kommunikation med hjälp av teknik WiFi . Här är en översikt över vad som kommer att förändras vid migrering från WiFi 6WiFi 7 .

Snabbare än någonsin

Trådlös(Trådlös) kommunikation spelade en sekundär roll i årtionden jämfört med trådbundna alternativ som Ethernet. Den låga bandbredden för trådlösa nätverk har aldrig varit tillräckligt bra för att ersätta en fysisk anslutning för prestandakänsliga användningsfall som 4K-streaming eller spel för flera spelare.

Näsa WiFi 7 detta måste ändras. Ny standard lovar nätverkshastighet på anslutningsnivå ethernet med låg latens för att stödja ping-beroende funktioner (ping-beroende funktioner).

Faktiska siffror är fortfarande svåra att få fram eftersom vi inte har sett några enheter som använder det ännu, men det förväntas WiFi 7 kommer att erbjuda hastighet 40 Gbps(Gbps). MediaTek och Qualcomm har redan visat de nya funktionerna för företagskunder i realtid och lovar officiell utrullning i slutet av detta år.

Tonvikt på video och spel

Om pandemin har lärt oss något så är det efterfrågan på videoströmning. Från att titta på videor till onlinespel, underhållning har redan flyttat till Internet, och infrastrukturen måste hänga med i tiden.

WiFi 7 optimerad för leverans av videoinnehåll och ger även låg latens för en smidig spelupplevelse. Detta är praktiskt inte bara för underhållningsapplikationer, utan också för företagsanvändare, för implementering av VR (virtuell verklighet) och AR ( förstärkt verklighet(Augmented Reality) ).

Att överföra livevideo blir enklare än någonsin på ett trådlöst nätverk.

dubbelt så mycket bandbredd(Bandbredd), dubbelt(dubbelt) mer flöden(Strömmar)

WiFi 6 erbjöd 160 MHz bandbredd och åtta samtidiga spatialströmmar. WiFi 7 fördubblar den bandbredden och ger 320 bandbredd MHz(MHz) och 16 strömmar. Detta förenklar skapandet av trådlösa mesh-nätverk för att ansluta flera enheter samtidigt.

Denna möjlighet med flera ingångar och flera utgångar(Multiple Input Multiple Output) ( MU-MIMO ) gör det också möjligt för användare att skapa ett nätverk av smarta hemenheter, vilket ger en betydande uppsving för utvecklingen IoT (Saker)((IoT) Internet av saker(Internet) ). Specifikation WiFi 7 kommer också med helt ny teknik Multi Link-drift ( MLO ), som ger åtkomst för flera användare samtidigt till enskilda band och kanaler.

Faktor 6 GHz

Allians WiFi(WiFi Alliance) har länge försökt få ett nytt spektrumband för trådlös teknik. 2,4Ghz och 5Ghz frekvensbanden, medan de gör sitt jobb, är inte i närheten av så breda att de ger maximal noggrannhet.

Nyligen WiFi intervall 6 tilldelades slutligen GHz(GHz), vilket markerade den första nya spektrumallokeringen på länge. WiFi 6E öppnar upp mycket outnyttjat utrymme för trådlös data på enheter som stöds. Detta ger den trådlösa standarden mycket mer utrymme att arbeta, även om det gör det svårare att hantera anslutningar över flera band.

WiFi 7 skapades för att lösa detta problem. Den kan effektivt använda icke sammanhängande spektrumband och ge bättre kommunikation.

Effektivare överföring

Äldre Wi-Fi 5-hotspots har problem med att ge en pålitlig högdensitetsanslutning även i 5GHz-bandet. För att bekämpa detta WiFi 6 introducerades kvadratur amplitudmodulering(Kvadraturamplitudmodulering) ( QAM ).

Detta packar mer data i samma spektrum, vilket möjliggör dataöverföring med hög densitet utan att byta hårdvara. Wi-Fi 7 går längre genom att förvandla 1024-QAM till 4096-QAM, vilket gör att ännu mer data kan komprimeras med begränsad bandbredd.

På den avlägsna horisonten

Förmågor WiFi 7 låter trevligt och allt, men när exakt kommer det till våra enheter? Tyvärr inte snart.

Standarden har endast demonstrerats i tekniska demonstrationer och är fortfarande långt ifrån faktisk produktion. Även då kommer de första erbjudandena att vara för företagsanvändare.

Vi kommer förmodligen att se stöd för routrar WiFi 7 kommer att dyka upp på marknaden tidigast 2023. Även WiFi 6 har ännu inte distribuerats korrekt, och de flesta datorer och smartphones nöjer sig fortfarande med äldre versioner av standarden.

Spelar WiFi 7 någon roll?

För de flesta är den ständiga förbättringen av kommunikationsstandarder som t.ex USB eller Wi(WiFi) -Fi spelar knappast någon roll. Visst, du får snabbare dataöverföringshastigheter, men det är knappast häpnadsväckande. Varför ska du då bry dig om WiFi 7 ?

För den här gången är förändringen mer än bara gradvis. Med denna nya generation av nätverk Wi(WiFi)-Fi trådlöst internet kan äntligen konkurrera ethernet . Detta kan verka som en liten sak, men det är det inte.

Tack vare WiFi 7 att titta på strömmande video på en smart TV eller spela ett resurskrävande onlinespel FPS inget mer trådbundet nätverk krävs. Du kan njuta av mobiliteten och bekvämligheten med trådlösa nätverk utan att offra bandbredd eller lida av latens.

Så ja WiFi 7 har betydelsen. Oavsett om du är en hemanvändare som bara letar efter problemfri underhållning eller en företagsanvändare som vill förbättra effektiviteten i sina system, WiFi 7 kommer som ett skott i handen.

Oavsett om det är Bluetooth, USB eller WiFi, varje teknisk standard går igenom flera iterativa uppgraderingar över tiden. Nästa generations Wi-Fi ger snabbare överföringshastigheter och lägre latenser, vilket förbättrar anslutningsmöjligheterna för dessa gränssnitt.

Det är samma sak för den kommande Wi-Fi 7-standarden. Formellt känt som IEEE 802.11be Extremely High Throughput (EHT), är detta nyare protokoll tänkt att ge många förbättringar av trådlös kommunikation med Wi-Fi-teknik. Här är en översikt över vad som kommer att förändras i övergången från WiFi 6 till WiFi 7.

Snabbare än någonsin

Trådlös anslutning har spelat andra fiol till trådbundna alternativ som Ethernet i decennier. Den låga bandbredden för trådlösa nätverk har aldrig varit tillräckligt bra för att ersätta en fysisk anslutning för prestandakänsliga användningsfall som 4K-streaming eller multiplayer-spel.

Men med Wifi 7 kommer det att förändras. Den nya standarden lovar nätverkshastigheter i nivå med en Ethernet-anslutning, med låga latenser för att stödja ping-beroende funktioner.

De faktiska siffrorna är fortfarande svåra att få fram eftersom vi ännu inte har sett några enheter som använder det, men WiFi 7 förväntas erbjuda hastigheter på 40 Gbps. MediaTek och Qualcomm har redan visat de nya funktionerna i livedemos för företagskunder och lovar en officiell lansering i slutet av detta år.

Fokus på videor och spel

Om det är något som pandemin har lärt oss är efterfrågan på videoströmning här för att stanna. Från att titta på videor till att spela onlinespel, underhållning har redan flyttat till internet och infrastrukturen måste hålla jämna steg.

WiFi 7 är optimerad för leverans av videoinnehåll, tillsammans med låg latens för att underlätta spelandet. Detta är praktiskt inte bara för underhållningsappar utan även för företagsanvändare, för VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality) implementeringar.

Videoöverföring i realtid blir enklare än någonsin på ett trådlöst nätverk.

Dubbla bandbredden, dubbelt så många strömmar

WiFi 6 erbjöd en 160 MHz bandbredd och åtta samtidiga rumsliga strömmar. WiFi 7 fördubblar denna kapacitet rakt och ger 320 MHz bandbredd och 16 strömmar. Detta gör det enklare än någonsin att skapa trådlösa mesh-nätverk för att ansluta till flera enheter samtidigt.

Denna MU-MIMO-funktion (Multiple Input Multiple Output) gör det också möjligt för användare att sätta upp ett nätverk av smarta hemenheter, vilket ger ett avsevärt uppsving för IoT (Internet of Things). WiFi 7-specifikationen kommer också med den helt nya Multi-Link Operation (MLO)-tekniken, som tillåter åtkomst för flera användare till separata band och kanaler på en gång.

6GHz-faktorn

WiFi Alliance hade länge försökt skaffa ett nytt spektrumband för trådlös teknik. Frekvensbanden på 2,4Ghz och 5Ghz är, samtidigt som de gör jobbet gjort, inte i närheten av så breda nog för att säkerställa största möjliga precision.

Nyligen tilldelades WiFi äntligen 6 GHz-bandet, vilket markerar den första nya spektrumallokeringen på ett tag. WiFi 6E öppnar upp mycket outnyttjat utrymme för trådlösa överföringar på aktiverade enheter. Detta ger standarden för trådlös kommunikation mycket mer utrymme att arbeta med, även om det också gör det svårare att hantera anslutningar över flera band.

WiFi 7 har byggts för att kunna lösa detta problem. Den kan effektivt utnyttja de icke sammanhängande spektrumbanden och ge bättre anslutningsmöjligheter.

Effektivare överföring

Äldre Wi-Fi 5-åtkomstpunkter har problem med att tillhandahålla tillförlitliga högdensitetsanslutningar även med 5Ghz-bandet. För att bekämpa detta introducerade WiFi 6 Quadrature Amplitude Modulation (QAM).

Detta packar mer data i samma spektrum, vilket möjliggör dataöverföring med hög densitet utan hårdvaruförändringar. Wi-Fi 7 tar detta vidare och förvandlar 1024-QAM till 4096-QAM, vilket kan komprimera ännu mer data till den begränsade bandbredden.

På den avlägsna horisonten

Funktionerna i WiFi 7 låter snyggt och allt, men när exakt kommer det till våra enheter? Inte för tidigt, tyvärr.

Standarden har bara visats i tekniska demos och är fortfarande en bit bort från den faktiska produktionen. Även då kommer de första erbjudandena att vara för företagsanvändare.

Vi kommer förmodligen att se WiFi 7-aktiverade routrar komma ut på marknaden tidigast 2023. Även WiFi 6 har ännu inte rullats ut ordentligt, med de flesta datorer och smartphones som fortfarande nöjer sig med äldre versioner av standarden.

Spelar WiFi 7 ens roll?

För de flesta människor är den ständiga utvecklingen av kommunikationsstandarder som USB eller WiFi knappast påverkande. Visst, du får snabbare datahastigheter, men det är knappast omvälvande. Varför ska du då bry dig om WiFi 7?

För den här gången är förändringen mer än bara stegvis. Med denna nya generation av WiFi-nätverk kommer trådlöst internet äntligen att konkurrera med Ethernet. Detta kan tyckas vara en liten sak, men det är det inte.

Med WiFi 7 kommer det inte längre att krävas ett trådbundet nätverk för att streama videor på din smarta TV eller spela ett krävande FPS-spel online. Du kommer att kunna dra nytta av mobiliteten och bekvämligheten med trådlösa nätverk utan att behöva offra bandbredden eller lida av latensproblem.

Så ja, WiFi 7 spelar roll. Oavsett om du är en hemanvändare som bara letar efter sömlös underhållning eller en företagsanvändare som vill förbättra effektiviteten i dina system, kommer WiFi 7 att komma som ett skott på armen.