Vad är USB-C? Hur lägger man till en USB-C-port till en bärbar Windows-dator?

Ta en titt på vilken bärbar dator som helst på marknaden idag och du kommer att se många olika portar, men de har alla något gemensamt. Vad det är? USB(USB-C) C . Tekniskt känd som USB C eller USB typ-C är porten ett 24-stiftssystem USB – kontakt som du använder för att ansluta olika enheter, inklusive bildskärmar, smartphones, surfplattor, hårddiskar, bildskärmar, ljudgränssnitt och till och med för att ladda din bärbara dator. .

Vad är USB-C

På den mest grundläggande nivån USB-C hänvisar till en specifik kontakttyp USB . Plus några specifikationer för dess kablar och ledningar. Enkel kabelåtkomst USB-C ger bara en uppfattning om hur kabeln ser ut. Det ger inte den minsta uppfattning om dess konfigurationer, på grundval av vilka det är uppdelat i olika typer.

Nästan all kringutrustning som ansluts till din PC genom USB-A-kontakt(USB-A) (även känd som ” USB ”) har rektangulära kontakter. Den andra änden av kabeln kan ha olika stilar av kontakter, som t.ex Micro USB används av de flesta moderna enheter.

Även om detta arrangemang är fördelaktigt när det gäller anslutning, har det en nackdel: det kräver att du alltid packar rätt kablar. Därför bör du alltid vara säker på att du har en reservdel ifall originalet skulle försvinna. USB-C gör detta enkelt genom att introducera ett standardformat till alla enheter så att du kan ha samma kontakt i båda ändarna av kabeln. Med tanke på detta kan betydelsen av dessa perifera standarder inte förnekas.

Det finns 3 huvudkriterier som används för att särskilja USB-C från andra kablar:

 1. Kraft
 2. Fart
 3. Dataprotokoll som stöds

Kraft

Fastän USB-C beskriver ingen hastighet och kraft, den har minimala specifikationer. Till exempel alla kablar USB-C måste tåla en elektrisk ström på minst 3 (USB-C)ampere(Ampere) (effekt 60 W).

Fart

USB-C – det är bara en kontakt, och USB 3.0 . USB 2.0 och USB 1.0 hänvisar till den hastighet med vilken data överförs. Kabel USB-C kan använda en eller flera av dessa standarder USB och beroende på dessa standarder USB-kabel(USB-C) kommer att ha olika maxhastigheter. Således, även om USB-C är den modernaste kontakten, den kan fortfarande stödja USB 2.0 med samma maxhastighet som normalt USB 2.0 vilket är cirka 480 Mbps/(MBPS) med . Andra standarder USB-C Till exempel USB 3.1 Gen 2 stöder “SuperSpeed” = 10 Gbps(GBPS).

Du måste se markeringarna för att ta reda på hur snabbt kabeln kan överföra data. Dessutom kan du hitta en kabel märkt USB-CFULLSTÄNDIGT “. Detta innebär att kabeln stöder den senaste USB 3.1 Gen 2 med en hastighet av 10 Gbit/(GBPS) med och även bakåtkompatibel med USB 2.0 .

Om du inte vet är “FULLSTÄNDIGT” den faktiska termen från specifikationsdokumentet. Således kan ingen kabel kallas det om den inte stöder de nödvändiga konfigurationerna.

Dataprotokoll som stöds(Dataprotokoll som stöds)

USB-C kan använda olika dataprotokoll, även kallade “alternativ lägen(Alternativa lägen)”. För närvarande(För närvarande) finns det 4 olika alternativa lägen. Detta inkluderar

 • displayport Ger högre upplösning, högre uppdateringsfrekvens och djupare färger över en enda kabel.
 • Blixt – hårdvarugränssnitt designat Intel . Låter dig ansluta extern kringutrustning till din dator.
 • HDMI – Möjligheten att skicka högupplöst video och ljud från källenheten till skärmen.
 • MHL – används för att ansluta en smartphone till en TV.

Varje alternativt läge(Alternativt läge) har olika möjligheter som till stor del är godtyckliga för enskilda kablar. Till exempel kabel Thunderbolt 3 kan användas till USB 3.1 , displayport 1.2 och sig själv Blixt .

Läsa(Läs) : Bästa USB-C-skärmar (Bästa USB-C-skärmar) .

Hur man lägger till USB-C-port(USB-C-port) till en bärbar dator med Windows

Om du behöver uppgradera din stationära eller bärbara dator finns det många adapterkort som erbjuder en eller flera USB 3.0-portar, men det finns några saker du måste tänka på när du lägger till en USB-C-port till din Windows 10-dator, för exempel du skulle använda:

 1. Datornätverkskoncentrator
 2. USB-hubb

USB En hub är en pryl med flera USB – portar som dekorerar den. Du kan använda vilken som helst av dem för att ansluta till USB(USB) – port på din bärbara dator. Den stöder upp till åtta enheter.

koncentrator USB kan delas in i:

 1. Kraftfulla nav
 2. Nav utan ström.

Drivna nav(Powered) hjälper till att ansluta flera enheter. Det är viktigt att notera här att inte alla enheter kan drivas av USB – koncentratorer. Som sådan måste du ansluta den direkt till din bärbara dators portar. Men din bärbara dator visar varningsmeddelanden varje gång du försöker starta den.

Det här inlägget hjälper dig om USB-C inte fungerar eller känns igen.(Det här inlägget hjälper dig om USB-C inte fungerar eller känns igen.)

Titta på vilken bärbar dator som helst på marknaden nuförtiden och du kommer att se en rad olika portar – men alla kommer att ha något gemensamt. Vad är det? A USB-C. Tekniskt sett, känd som USB C eller USB Type-C, är porten ett 24-stifts USB-anslutningssystem som du använder för att ansluta en rad enheter inklusive bildskärmar, smartphones, surfplattor, hårddiskar, bildskärmar, ljudgränssnitt och till och med för att ladda din bärbara dator .

Vad är USB-C

På den mest grundläggande nivån hänvisar USB-C till den specifika typen av USB-kontakt. Plus några specifikationer för dess kablar och ledningar. Att bara hänvisa till en kabel som USB-C ger bara en uppfattning om hur kabeln ser ut. Den ger ingen som helst aning om dess konfigurationer baserat på vilka den särskiljs i olika typer.

Nästan all kringutrustning som ansluts till din PC via en USB-A kontakt (även känd som ‘USB’) är de rektangulära kontakterna. I andra änden av kabeln kan det finnas kontakter av olika stilar, till exempel Micro USB som används av de flesta moderna enheter.

usb c

Även om det är fördelaktigt ur anslutningssynpunkt har denna typ av arrangemang en brist, det kräver att du alltid packar rätt kablar. Som sådan måste du alltid försäkra dig om att du har en reserv ifall originalet försvinner. USB-C förenklar detta genom att införa ett standardformat över alla enheter så att du kan ha samma kontakt i båda ändarna av kabeln. Om man noterar detta kan betydelsen av dessa perifera standarder inte förnekas.

Det finns tre huvudkriterier som används för att skilja USB-C från andra kablar är,

 1. Kraftförmåga
 2. Fart
 3. Dataprotokoll som stöds

Kraftförmåga

Även om USB-C inte beskriver några hastigheter och kraftmöjligheter, har den minimispecifikationer. Till exempel bör alla USB-C-kablar stödja minst 3 Ampere (60 W effekt) elektrisk ström.

Fart

USB-C är bara en kontakt medan USB 3.0. USB 2.0 och USB 1.0 hänvisar till den hastighet med vilken dataöverföring sker. En USB-C-kabel kan använda en eller flera av dessa USB-standarder och baserat på dessa standarder kommer en USB-C-kabel att ha olika maxhastigheter. Så även om USB-C råkar vara den modernaste kontakten, kan den fortfarande stödja USB 2.0 som har samma maxhastighet som vanlig USB 2.0 som är runt 480 MBPS. Andra standarder för USB-C som USB 3.1 Gen 2 stöder ‘SuperSpeed’ = 10 GBPS.

Du måste se märkningen för att hitta med vilken hastighet kabeln kan överföra data. Du kan också leta efter en kabel som markerar sig som USB-C ‘FULLSTÄNDIGT‘kabel. Det betyder att kabeln stöder de senaste USB 3.1 Gen 2-hastigheterna på 10 GBPS och är bakåtkompatibel med USB 2.0 också.

Om du inte är medveten om det är “FULLSTÄNDIGT” en verklig term från specifikationsdokumentet. Som sådan kan ingen kabel kallas så om den inte stöder nödvändiga konfigurationer.

Dataprotokoll som stöds

En USB-C kan använda olika dataprotokoll som även kallas ‘Alternativa lägen‘. För närvarande finns det 4 olika alternativa lägen. Dessa inkluderar

 • displayport – ger högre upplösning, snabbare uppdateringsfrekvens och djupare färger över en enda kabel
 • Blixt – Ett hårdvarugränssnitt utvecklat av Intel. Tillåter anslutning av extern kringutrustning till en dator.
 • HDMI – kan skicka högupplöst video och ljud från en källenhet till en skärm
 • MHL – används för att ansluta smartphone till TV-apparater

Varje alternativt läge har olika möjligheter som är ganska godtyckliga i sina individuella kablar. Till exempel kan Thunderbolt 3-kabeln användas för USB 3.1, Displayport 1.2 och själva Thunderbolt.

läsa: Bästa USB-C-skärmar.

Hur man lägger till en USB-C-port till en bärbar dator med Windows

Om du behöver uppgradera din stationära eller bärbara dator finns det gott om adapterkort som erbjuder en eller flera USB 3.0-portar, men du måste tänka på några saker när du lägger till en USB-C-port till din Windows 10-dator. du använder en:

 1. datornätverksnav
 2. USB-hubb

En USB-hubb är en gadget med flera USB-portar. Du kan använda vilken som helst av dem för att ansluta till din bärbara dators USB-port. Den stöder upp till åtta enheter.

USB-hubben kan ytterligare klassificeras i:

 1. Drivna nav
 2. Ej drivna nav.

Powered hubs hjälper till att ansluta flera enheter. Det är viktigt att nämna här att inte alla enheter kan köras från USB-hubbar. Som sådan måste du ansluta den direkt till din bärbara dators portar. Din bärbara dator kommer dock att ge dig ett varningsmeddelande varje gång du försöker köra den.

Relaterade Artiklar

Back to top button