Vad är Starlink-nätverket värt i Frankrike och Europa? De första flödesberäkningarna är ute

stjärnlänk

Medan SpaceX:s satellitnätverk fortfarande är under drift, är det redan möjligt att studera kvaliteten på Starlink-anslutningen på olika platser runt om i världen. De 1 600 satelliter som för närvarande är i drift tillåter operatören att i vissa regioner erbjuda en anslutningskvalitet som är jämförbar med befintliga markbundna erbjudanden.

Och på den europeiska marknaden är det just nu Frankrike som gör det bäst.

Läs också:
Elon Musk vill ha 500 000 användare nästa år (och tillför miljarder)

Frankrike överst på prispallen

Enligt hemsidan hastighets testFrankrike har en utmärkt position, inte bara i Europa utan även på global nivå. Under andra kvartalet 2021 hade Frankrike en nedladdningshastighet på cirka 140 Mbps, den bästa poängen i världen. Denna hastighet är fortfarande lägre än några av de bästa fibererbjudandena från etablerade operatörer, men slår fortfarande några billigare erbjudanden. Totalt sett är därför Starlinks nedladdningshastighet högre än den genomsnittliga nedladdningshastigheten på landlinjer (ADSL och fiber kombinerat) i landet, beräknad till 71 Mbps per hastighets test.

I uppladdningshastighet visar Starlink en hastighet på 30 Mbps, mot drygt 50 Mbps för riksgenomsnittet. Latensen förblir också högre, 53 ms mot 13 ms för fasta telefoner, men dessa är fortfarande anständiga siffror, särskilt som nätverkskvaliteten bör förbättras under månaderna.

Dessutom är det värt att sätta dessa föreställningar i perspektiv. Starlink syftar faktiskt inte till att konkurrera direkt med fiber där den är installerad, utan tvärtom att erbjuda höghastighetsanslutning på platser som oftast är dåligt betjänade av fasta telefoner. Detta ålägger markinfrastruktur som, till och med fler än antalet satelliter på himlen, kommer att avgöra vilka regioner i världen som kommer att dra nytta av den bästa anslutningen.

Läs också:
Starlink har enligt uppgift ingått ett partnerskap för att upprätta en markstation i Storbritannien

Goda framtidsutsikter i Europa

Resten av Europa ligger inte efter när det gäller det nya satellitnätet. I Tyskland erbjuder Starlink en nedladdningshastighet på cirka 107 Mbps och en uppladdningshastighet på 24 Mbps, för en latens på 37 ms. Mer än respektabla siffror, med vetskapen om att det tyska marknätet inte är på samma nivå som i Frankrike (58 Mbps nedladdning i genomsnitt och 18 Mbps uppladdning i genomsnitt).

Samma historia i Storbritannien, där Starlinks uppladdningshastighet (15,6 Mbps) är mycket något högre än genomsnittet för nationella operatörer, men där nedladdningshastigheten (108 Mbps) bokstavligen exploderar det lokala genomsnittet (50 Mbps ). Sammantaget verkar Starlink erbjuda goda framtidsutsikter för sina potentiella kunder och väntar på att andra konkurrerande spelare (som OneWeb) ska vara med på det roliga.

Om fiberoperatörerna fortfarande har en ljus framtid framför sig, särskilt i stan, kommer Starlink och andra framför allt att undergräva befintliga satelliterbjudanden, som HughesNet eller Viasat, som kommer att få svårt att anpassa sig vad gäller hastighet och priser. .

Källa: hastighets test

Relaterade Artiklar

Back to top button