Vad är split tunneling och vad används det till?

Sammanfattning
 • Hur fungerar ett VPN?
 • Hur fungerar delad tunnel?
 • När ska man använda delad tunnel?
 • Är det riskabelt att använda delad tunnel?
 • Kan jag använda delad tunneling på min enhet?
 • Smärtfri delad tunneling med NordVPN

vpn-tunnel

Att använda ett VPN är vanligt idag. Oavsett om det är för att surfa anonymt, för att kunna kringgå geoblockering eller för att skydda surfning när den är ansluten till offentligt Wi-Fi, använder många internetanvändare idag dessa tjänster. Men allt är inte perfekt: anslutningen kan vara långsam på grund av valet av en fjärrserver eller under rusningstid, vissa webbplatser upptäcker VPN-applikationen och blockerar åtkomst… Så många problem som kan få en användare att stoppa sin VPN. Det finns dock en enkel lösning : delad tunnling. Vi förklarar för dig.

Se NordVPN-erbjudandet

Hur fungerar ett VPN?

När du aktiverar ditt VPN skapar det en säker tunnel mellan din enhet och dess server. Det betyder att så fort du ansluter till Internet krypteras dina data först och skickas genom denna tunnel till VPN-servern. Den senare sköter sedan om att förmedla dem till destinationen, här en hemsida. När webbplatsen returnerar ett svar hämtar VPN-servern det, krypterar det och skickar det tillbaka till din enhet, där det kommer att dekrypteras för att bara vara läsbart för dig.

Den här tunneln skyddar din data, vilket gör den oläsbar för någon annan än dig eller VPN. Det hindrar alltså din internetleverantör från att veta vilka webbplatser och applikationer du kommer åt eftersom dina data är krypterade och oläsliga för honom. Webbplatsen för sin del tar inte emot dina uppgifter, vilket gör att du kan vara anonym. Faktum är att i stället för att ta emot din information, tar webbplatsen emot dem från VPN-servern, till exempel dess IP-adress och dess plats, och kan därför inte veta var begäran kommer ifrån.

Så fort din VPN-applikation är aktiv passerar i princip alla dina onlineaktiviteter via företagets server. Detta har fördelar, som mer säkerhet, men också nackdelar. Även om specialiserade tjänster fördubblar sin uppfinningsrikedom med interna VPN-protokoll för att kunna lova allt högre hastighet, är det inte ovanligt att ett VPN ibland orsakar anslutningsproblem, eller att din VPN-applikation upptäcks av vissa tjänster som sedan nekar dig tillgång. Det är också ett problem om du vill komma åt enheter på ditt lokala nätverk eller lokala tjänster medan du använder en VPN-plats utomlands, till exempel tittar på Netflix USA medan du läser lokalpressen.

Lyckligtvis har tjänsterna tänkt på detta scenario. Du behöver inte välja mellan två inkompatibla aktiviteter, och inte heller ägna din tid åt att aktivera och inaktivera ditt VPN, med risk för att äventyra din anonymitet. Lösningen kallas split tunneling.

Hur fungerar delad tunnel?

Tack vare split tunneling kan du välja vilka applikationer och sajter som ska gå via VPN och vilka som ska använda din traditionella internetanslutning. Till exempel, om du väljer att utföra en aktivitet som inte är känslig men lite tung på din anslutning, som att ladda ner ett spel från Steam, kan det vara värt att utesluta Steam från din VPN-trafik, samtidigt som du fortsätter att surfa anonymt på webben. . Din internettrafik är alltså uppdelad i två: den första delen går genom VPN-servrarna och är säker, medan den andra går direkt åt Internet, som om du inte använder ett VPN.

Det finns tre sätt att konfigurera delad tunneling:

 • Omvänd delad tunnling : Som standard är all din trafik krypterad och skickas i en säker tunnel till VPN-servern, innan den senare tar hand om att överföra data till din destination. Det är upp till dig att definiera vilka applikationer du litar på, som därför kommer att ha rätt att använda din anslutning direkt, förbi VPN-skyddet. Detta är generellt sett den säkraste metoden eftersom det inte finns någon risk att din anslutning till en känslig applikation inte går via VPN utan att du uttryckligen har valt att göra det.
 • Delad tunneling efter applikation : detta är motsatsen till den tidigare metoden. Som standard går ingenting via VPN. Det är upp till dig att definiera de applikationer som du vill dra nytta av ditt VPN-skydd för innan du ansluter till dem. Detta är en bra lösning om du bara vill använda din VPN för specifika användningar. Men det kräver att man är samvetsgrann i de delade tunnelinställningarna, med risk för att avslöja känslig information.
 • Dela tunnling efter URL : Istället för att bestämma att applikationer ska uteslutas från VPN-skydd, kan du tillhandahålla webbadresser till webbsidor. Bekvämt till exempel att läsa lokal press, komma åt repriser av en nationell kanal som är blockerad för andra länder…

Se NordVPN-erbjudandet

När ska man använda delad tunnel?

Generellt sett kommer delad tunnel att visa sig vara avgörande för användare som vill utföra två olika aktiviteter på sin enhet när användningen av ett VPN kan vara inkompatibelt med en av dem. Eller när användare vill använda sin VPN för känsliga men krävande aktiviteter, utan att offra sin bandbredd för resten. Några exempel :

 • Ladda ner en torrent medan du surfar på webben : det är tillrådligt att använda ett VPN när du laddar ner en torrent så att andra användare inte kan se vår IP-adress. Men denna aktivitet kan sakta ner din internetanslutning, speciellt om all din trafik går via VPN. Tack vare delad tunneling kan du under tiden för din nedladdning lägga till din webbläsare till applikationer som måste kringgå VPN-skydd och därmed dra nytta av hastigheten på din klassiska anslutning när du surfar på Internet.
 • Vill komma åt en lokal nätverksenhet : Att använda ett VPN kan ibland hindra dig från att komma åt andra enheter på ditt lokala nätverk, till exempel din skrivare. Istället för att behöva gå utan VPN-säkerhet under den tid det tar att skriva ut ditt dokument, kan du använda delad tunnel för att komma runt problemet.
 • Dra nytta av din lokala IP-adress när du använder en IP-adress utomlands : oavsett om du är hemma eller reser i ett främmande land, kanske du vill ha tillgång till både lokalt innehåll online och utländskt innehåll. Istället för att behöva jonglera mellan VPN-servrar eller, ännu värre, koppla från och återansluta i en slinga, kan du använda delad tunnling. Visserligen kommer du att förlora säkerheten och anonymiteten hos VPN för lokalt innehåll på detta sätt. Men genom att utesluta endast nödvändiga webbadresser förblir du skyddad på allt annat, vilket är en bra lösning.
 • Gå till en webbplats som inte accepterar användningen av ett VPN: vissa webbplatser och applikationer upptäcker närvaron av ett VPN och nekar dig därför åtkomst. Du kan också få ytterligare kontroller att utföra om du till exempel ansluter till din banksajt med en IP-adress vars plats är utomlands. Med split tunneling kan du utesluta alla dessa inkompatibla webbplatser från att använda ditt VPN.

Är det riskabelt att använda delad tunnel?

Split tunneling anses allmänt vara en avancerad funktion för användare som vet hur deras VPN fungerar. Om den är felkonfigurerad finns det risk för dataläckor. Det är tillrådligt att ta dig tid och vara noggrann när du ställer in parametrarna för delad tunneling. Det är dock särskilt vid professionell användning som riskerna föreligger, eftersom användningen kan göra det möjligt för anställda att åsidosätta vissa restriktioner. Men på en daglig basis är det mycket säkrare att använda delad tunneling snarare än att upprepade gånger ansluta och koppla bort ditt VPN.

Se NordVPN-erbjudandet

Kan jag använda delad tunneling på min enhet?

Om den här funktionen finns eller inte beror på vilken enhet du använder VPN på. Du kommer inte ha några problem med enheter som kör Windows eller Android: i allmänhet finns funktionen och fungerar utan problem på dessa operativsystem. Men när det kommer till Apple är saker och ting mer komplicerade. Företaget använder mycket mer slutna operativsystem, där de åtgärder som applikationer kan utföra generellt reduceras för att bevara säkerheten för sina användare.

Därför kan de flesta VPN: er inte erbjuda delad tunneling för iOS och macOS. Vissa av dem erbjuder det för äldre versioner av macOS, men på grund av ändringar i de senaste versionerna är det idag svårt att hitta ett VPN på Mac som faktiskt erbjuder den här funktionen. På iOS är delad tunnel helt enkelt frånvarande.

Smärtfri delad tunneling med NordVPN

För att kunna dra fördel av delad tunneling på din enhet är det nödvändigt att luta sig mot ett pålitligt premium-VPN, som NordVPN. NordVPN erbjuder funktionen för Windows-, Android- och Android TV-enheter.

Som vi har sett är funktionalitet väsentligt och därför är det nödvändigt att det är lättillgängligt. På NordVPN-appen för Android behöver du bara komma åt “split tunneling”-menyn i din app för att enkelt välja vilka appar du litar på och vilka som kan uteslutas från den säkra VPN-anslutningen. På Android TV heter menyn “Trusted apps”.

På Windows låter NordVPN dig välja mellan omvänd delad tunnling och delad tunnling per app. Oavsett vilken metod du väljer, med bara några få klick kan du aktivera och konfigurera delad tunneling som du vill i NordVPN-appen. Således har du fullständig kontroll över ditt VPN-skydd och du kan anpassa det efter din användning.

NordVPN

Se erbjudandet

Läs meddelandet


9.7

NordVPN

 • Mycket effektiv streaming (inklusive amerikansk Netflix) och TV-åtkomst
 • Stort antal servrar
 • Innovativ NordLynx-lösning

NordVPN är en galjonsfigur av VPN: er fortsätter att utvecklas i snabb takt. Dess prestanda har gått upp ett snäpp tack vare utplaceringen av en flotta av 10 Gb/s RAM-servrar och dess interna protokoll. Förutom anmärkningsvärda applikationer utmärker den sig för sin användarvänlighet och utmärkta stabilitet. En tjänst som vi bara kan rekommendera, och utan tvekan en av de bästa VPN:erna, vid sidan av ExpressVPN och CyberGhost, för sitt förhållande mellan kvalitet och pris.

NordVPN är en galjonsfigur av VPN: er fortsätter att utvecklas i snabb takt. Dess prestanda har gått upp ett snäpp tack vare utplaceringen av en flotta av 10 Gb/s RAM-servrar och dess interna protokoll. Förutom anmärkningsvärda applikationer utmärker den sig för sin användarvänlighet och utmärkta stabilitet. En tjänst som vi bara kan rekommendera, och utan tvekan en av de bästa VPN:erna, vid sidan av ExpressVPN och CyberGhost, för sitt förhållande mellan kvalitet och pris.

Relaterade Artiklar

Back to top button