Vad är QD-OLED? Samsung berättar mer om sin nya teknik

QD-OLED Samsung-1 © © Samsung

På en sida på sin officiella hemsida presenterar Samsung Display sin nya QD-OLED-skärmteknik, som kombinerar Quantum Dots och självemitterande dioder. En teknik som har funnits i flera år, som snart kommer att finnas på avancerade tv-apparater från Samsung
.

Att kombinera den högsta ljusstyrkan och de intensiva färgerna hos QLED-tekniken med de avgrundssvarta färgerna hos OLED var Samsungs mål med sin QD-OLED-teknik. Under flera år under uppbyggnad pratas det nu om det senare genom varumärkets officiella kanaler, efter att ha varit föremål för åtskilliga artiklar och rykten de senaste månaderna. Samsung berättar nu (lite) mer om denna nya skärmteknik.

Läs också:
Samsung Odyssey G5: den utmärkta 27-tums böjda skärmen ännu billigare med denna kampanjkod

QD-OLED, hur fungerar det?

På en dedikerad sida på den officiella Samsung Display-webbplatsen är den koreanska jätten noga med att förklara (eller snarare återkalla) huvudlinjerna i den tekniska driften av sina nya paneler. Varumärket beskriver särskilt att ett lager av självlysande dioder (som kan vara OLED eller microLED, specificerar FlatPanelsHD) producerar blått ljus vars intensitet är justerbar på pixelnivå. I två av underpixlarna omvandlas blått ljus till rött och grönt (för RGB-pixlar). På en QD-OLED-panel görs detta med hjälp av quantum dot-färgomvandlare, till skillnad från färgfiltren som används på LCD-skärmar.

QD-OLED Samsung-5 © © Samsung

Konventionell teknik begränsar skärmens ljusstyrka på grund av ljuskälla eller strömförbrukningsproblem. Med bakgrundsbelysningen som ljuskälla är det nästan omöjligt för LCD-paneler att individuellt styra ljusstyrkan för varje pixel, vilket begränsar deras förmåga att visa perfekt svärta på skärmen. säger Samsung. ” Till skillnad från LCD-skärmar kan den blå ljuskällan i QD-OLED-skärmar styra ljuskällan för varje pixel.” fortsätter företaget och tillägger slutligen att “4K-upplösning QD-OLED-skärmar har cirka 8,3 miljoner (3840 x 2160) ljuskällor som kan styras separat “.

QD-OLED Samsung-4 © © Samsung

Läs också:
8K-tv, en nischmarknad? Mer än 50 modeller certifierades under första halvåret 2021

Högsta ljusstyrka och rikare färger

Med denna nya teknik lovar Samsung allt rikare färger för sina framtida QD-OLED-tv-apparater, som ska kunna visa mer än 80 % av BT.2000-färgspektrumet, samtidigt som de åtnjuter en ljusstyrka som teoretiskt kan nå tröskeln på 1000 nit. Svarta annonseras till 0,0005 nits. De blir därför extremt djupa, som på OLED. Observera att skillnaden mellan denna höga ljusstyrka och de oändliga svärtan också bör tillåta bilden att öka i dynamik. Perfekt för HDR-innehåll.

QD-OLED Samsung-2 © © Samsung

QD-OLED har dessutom andra fördelar, åtminstone enligt Samsung, som att erbjuda en mycket snabb svarstid, låg uthållighet och mycket öppna betraktningsvinklar. Varumärket nämner slutligen en minskning med 40 till 50 % av blått ljus som är skadligt för ögonen (jämfört med LCD), och därför mindre trötthet i ögonen. Så många löften som måste verifieras i ett test. Som en påminnelse bör de första QD-OLED-tv-apparaterna komma nästa år, först i 55 och 65 tum.

QD-OLED Samsung-3 © © Samsung
LCD, OLED, QLED, Micro-LED, Mini-LED… Allt om skärmteknologier

LCD, Oled, Mini-LED, Micro LED, LED, Full LED, Edge-LED… inte lätt att navigera! Mellan teknologiska namn och kommersiella namn gör vi här en inventering av de olika krafter som finns och deras sätt att fungera.
Läs mer

Källa: Samsung
/ FlatPanelsHD

Relaterade Artiklar

Back to top button