Vad är Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter?

Så jag satt nyligen på en väns dator och försökte fixa några nätverksproblem, och när jag gick för att konfigurera inställningarna för en av nätverksadaptrarna märkte jag något intressant som jag inte hade sett tidigare:

Förutom det vanliga nätverket Wi(WiFi)-Fi var också trådlös nätverksanslutning 2(Trådlös nätverksanslutning 2) och adapternamnet var “adapter Microsoft Virtual WiFi Miniport(Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter). Jag hade aldrig sett det här förut, så jag blev väldigt nyfiken. Efter lite läsning fick jag reda på att detta är en ny funktion i Windows 7 och det kan faktiskt låta dig göra några ganska coola saker med ditt trådlösa nätverkskort.

I den här artikeln kommer jag att förklara vad en virtuell miniportadapter är Wi(WiFi)-Fi och hur det kan användas på en PC med Windows 7. Tydligen är detta en funktion som fortfarande är i beta och som sådan kommer du inte att hitta särskilt mycket officiell dokumentation om hur du använder den.

Faktiskt, Virtuell WiFi är en teknik som virtualiserar ditt nätverkskort på samma sätt som VMWare virtualiserar hela ditt operativsystem. Efter virtualisering kan du konvertera en fysisk trådlös adapter till två virtuella. Detta gör att du sedan kan ansluta en virtuell nätverksadapter till ditt vanliga trådlösa nätverk och använda den andra virtuella adaptern för att ansluta till ett annat nätverk, till exempel ett ad-hoc-nätverk, eller för att skapa en åtkomstpunkt Wi(WiFi)-Fi och tillåt andra användare att trådlöst ansluta till din Windows 7-dator som om de ansluter till en vanlig trådlös hotspot.

För att leka med att skapa din egen trådlösa åtkomstpunkt kan du göra det på två sätt: använd kommandoraden Windows 7 eller ladda ner ett tredjepartsprogram som ger en trevlig grafisk(GUI)-gränssnitt och några ytterligare funktioner. Jag kommer att visa dig hur du använder båda. Om du är lite tekniskt kunnig, skulle jag föreslå att du använder kommandoraden eftersom tredjepartsprogrammet inte är gratis.

Konfigurera en trådlös åtkomstpunkt(Ställ in trådlös åtkomstpunkt) med hjälp av kommandorad(kommandorad)

Det första du kan göra är att dela Internet(Internet) – en anslutning på din primära nätverksadapter så att när människor ansluter med den virtuella nätverksadaptern kan de komma åt Internet(Internet) via din dator med Windows 7. Du kan göra detta genom att gå till Nätverks-och delningscenter(Nätverks- och delningscenter) och klicka på ” Ändra adapterinställningar”(Ändra adapterinställningar). Gå till ” Allmän tillgång(Dela)” och markera rutan ” Tillåt andra nätverksanvändare att ansluta via den här datorns internetanslutning”(Tillåt andra nätverksanvändare att ansluta via den här datorns Internetanslutning) .

x windows 7

I “Anslut till hemnätverk(Hemnätverksanslutning) » se till att välja namnet på den virtuella miniportadaptern WiFi. Det kan vara något liknande Trådlös nätverksanslutning 2(Trådlös nätverksanslutning 2) eller 3, etc. För att nu konfigurera den trådlösa åtkomstpunkten på den virtuella nätverksadaptern, öppna en kommandotolk ( Start(Starta), skriv in cmd ) och skriv in följande kommando:

netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=VirtualNetworkName  key=Password

På raden ovanför måste du byta VirtualNetworkName till önskat namn på ditt trådlösa nätverk och ändra Lösenord(Lösenord) till valfritt lösenord du vill ha online. Observera att alla virtuella trådlösa åtkomstpunkter måste använda kryptering WPA2-PSK ( AES ), oavsett vad. När du har konfigurerat den kan du aktivera den genom att skriva följande rad:

netsh wlan start hostednetwork

För att visa information om det värdbaserade nätverket, till exempel antalet anslutna klienter, skriv följande kommando:

netsh wlan show hostednetwork

Och det är allt! Andra användare kommer nu att kunna se din nyskapade trådlösa åtkomstpunkt i sin lista över trådlösa nätverk. De ska också kunna ansluta och ansluta till Internet(Internet).

Om detta är för mycket arbete för dig kan du använda en tredjepartsapplikation.

Konfigurera en trådlös åtkomstpunkt(Ställ in trådlös åtkomstpunkt) med hjälp av Connectify

Om du reser mycket eller befinner dig någonstans där du behöver ansluta en kabel ethernet till en dator att ansluta till Internet(Internet) och du inte känner för att bråka med kommandoraden kan du alltid kolla in ett program som heter Connectify att göra jobbet åt dig.

Home

Denna lilla app har en gratisversion och en version Proffs . Om du bara vill dela en anslutning till Internet(Internet) in Windows 7 då är gratisversionen bra. Pro-versionen har många andra funktioner som kan vara användbara beroende på dina behov, annars föreslår jag att du inte köper proffset.

förena

När det är installerat namnger du bara ditt nätverk, anger ditt lösenord och väljer att ansluta till Internet(Internet) för allmänhetens tillgång. Låter liknande det vi gjorde ovan, eller hur? Connectify ger bara ett trevligt gränssnitt för detsamma.

skapa hotspot

Så nu vet du vad Wi Virtual Miniport Adapter(WiFi Miniport Adapter) -Fi , och jag hoppas att du tycker det är användbart! Om inte kan du alltid stänga av den genom att gå till Kontrollpanel(Kontrollpanel) , Enhetshanteraren(Enhetshanteraren) och inaktivera den i ” Nätverkskontroller»(Nätverkskontroller) . Njut av!

Så nyligen satt jag på en väns dator och försökte felsöka något nätverksproblem och när jag gick för att justera inställningarna på en av nätverksadaptrarna märkte jag något intressant som jag inte hade sett tidigare:

wifi miniport

Förutom det vanliga WiFi-nätverket fanns det också en trådlös nätverksanslutning 2 och adapternamnet var “Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter“. Jag hade aldrig sett detta förut, så det gjorde mig väldigt nyfiken. Efter lite läsning lärde jag mig att det är en ny funktion i Windows 7 och den kan faktiskt låta dig göra några ganska coola saker med ditt trådlösa nätverkskort.

I den här artikeln kommer jag att förklara vad den virtuella WiFi-miniportadaptern är och hur du kan använda den på din Windows 7-dator. Tydligen är detta en funktion som fortfarande är i beta och därför hittar du inte särskilt mycket officiell dokumentation om hur du använder den.

I grund och botten är Virtual WiFi en teknik som virtualiserar din nätverksadapter ungefär på samma sätt som VMWare virtualiserar hela ditt operativsystem. När du väl har virtualiserats kan du i princip konvertera en fysisk trådlös adapter till två virtuella. Detta gör att du sedan kan ansluta en virtuell nätverksadapter till ditt vanliga trådlösa nätverk och använda den andra virtuella adaptern för att ansluta till ett annat nätverk som ett ad-hoc-nätverk eller för att skapa en WiFi-hotspot och låta andra ansluta till din Windows 7-maskin trådlöst som om de skulle ansluta till en vanlig trådlös åtkomstpunkt.

För att leka med att skapa din egen trådlösa åtkomstpunkt kan du gå tillväga på två sätt: använd kommandoraden i Windows 7 eller ladda ner ett tredjepartsprogram som ger ett snyggt GUI-gränssnitt och några extra funktioner. Jag ska visa dig hur du använder båda. Om du är lite tekniskt kunnig skulle jag föreslå att du använder kommandoraden eftersom tredjepartsprogrammet inte är gratis.

Konfigurera trådlös åtkomstpunkt med kommandoraden

Det första du kan göra är att dela internetanslutningen på din huvudnätverksadapter så att när människor ansluter med den virtuella nätverksadaptern kommer de att kunna komma åt Internet via din Windows 7-dator. Du kan göra detta genom att gå till Nätverks-och delningscenter och klicka på Ändra adapterinställningar. Klicka på Delning fliken och markera rutan som säger Tillåt andra nätverksanvändare att ansluta via den här datorns internetanslutning.

ICS för windows 7

I rullgardinsmenyn under hemnätverksanslutning, se till att välja namnet på den virtuella WiFi-miniportadaptern. Det kan vara något som Wireless Network Connection 2 eller 3, etc. För att nu ställa in den trådlösa åtkomstpunkten på den virtuella nätverksadaptern, öppna kommandotolken (Start, skriv cmd) och skriv in följande kommando:

netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=VirtualNetworkName  key=Password

I raden ovan måste du ändra VirtualNetworkName till önskat namn på ditt trådlösa nätverk och ändra Lösenord till vilket lösenord du vill ha på nätverket. Observera att alla virtuella trådlösa åtkomstpunkter måste använda WPA2-PSK (AES)-kryptering oavsett vad. När det har ställts in kan du aktivera det genom att skriva på följande rad:

netsh wlan start hostednetwork

För att se detaljer om det värdbaserade nätverket, till exempel hur många klienter som är anslutna, skriv in följande kommando:

netsh wlan show hostednetwork

Och det är ungefär det! Andra användare bör nu kunna se din nyskapade trådlösa åtkomstpunkt i sin lista över trådlösa nätverk. De ska också kunna ansluta och ansluta till Internet.

Om det var för mycket jobb för dig kan du använda en tredjepartsapp.

Konfigurera trådlös åtkomstpunkt med Connectify

Om du reser mycket eller hamnar någonstans där du måste ansluta en Ethernet-kabel till din dator för att ansluta till Internet och du inte känner för att busa med kommandotolken kan du alltid kolla in ett program som heter Connectify to do arbetet för dig.

Home

Denna lilla app har en gratis och en Pro-version. Om du bara vill dela en internetanslutning på Windows 7, så är gratisversionen helt ok. Pro-versionen har en massa andra funktioner, som kan vara användbara beroende på dina behov, annars föreslår jag att du inte köper proffs.

ansluta

När du har installerat det namnger du bara ditt nätverk, skriver ett lösenord och väljer den internetanslutning som ska delas. Låter liknande det vi gjorde ovan eller hur? Connectify ger bara ett trevligt gränssnitt för att göra samma sak.

skapa åtkomstpunkt

Så nu vet du vad Virtual WiFi Miniport Adapter är och förhoppningsvis kommer du att ha nytta av den! Om inte kan du alltid inaktivera den genom att gå till Kontrollpanelen, Enhetshanteraren och inaktivera den under Nätverkskontroller. Njut av!