Vad är metadata, typer och vad används de till

Vad är metadata

De metadata har alltid varit nära kopplade till integritet. I slutändan är det data, information i ett nötskal. De är svåra att dölja. Vi kan säga att det är data från data. Till exempel, när du går in på en webbsida som RedesZone, samlar metadata in information om en artikels publiceringsdatum, språk, bildlänkar, antal ord…

När en användare begär denna metadata när de går in i en artikel delar de information som tid eller IP-adress (antingen den riktiga eller den för en VPN-tjänst som vi använder).

Tänk på att metadata är mycket användbart eftersom det minskar mängden information som behövs för att bearbeta en fil. Detta gör särskilt stora filer lätthanterliga.

Metadata och integritet

Det måste sägas att ja, metadata kan också vara en hot mot vår integritet . I många fall kan de innehålla en stor mängd information som identifierar oss.

Metadata skulle bland annat kunna visa information om var vi har varit eller vilken enhet vi använder. Vi talar till exempel om ett fotografi som vi har tagit. Den kan innehålla information om kameran eller telefonen den togs från, datum och tid och de exakta koordinaterna för platsen.

Många typer av information som samlas in av metadata kan lagras och analyseras av Internetleverantörer. På så sätt kunde de till exempel visa oss annonser anpassade efter vår smak och våra intressen. Nu kan denna information, dessa personuppgifter som de kan samla in, också användas mot oss på något sätt.

Denna metadata kan användas av hackare för att utföra anpassade nätfiskeattacker bland andra. De skulle ha bättre kunskap om offret, om de tjänster vi använder, för att hitta ett sätt att attackera med större sannolikhet för framgång.

Vilken data kan vi exponera? De kan vara väldigt varierande, men vi kan namnge platsen, programvaran vi använder, utrustningen som vårt team har, de sociala nätverk som vi har anslutit till, data relaterade till vår anslutning (IP-adress, leverantör, hastighetsnedladdning…) , bilddata osv.

Metadatatyper

Man kan främst säga att det finns två typer av metadata: strukturell och beskrivande. I båda fallen samlar de in information och kan på ett eller annat sätt påverka användarnas integritet.

Om vi ​​börjar med att förklara vad strukturell metadata , vi kan säga att det är de som samlar in information relaterad till hur uppgifterna lagras. Det är data som lätt kan observeras, som visar information som kan beräknas. Till exempel kan metadata för ett samtal vara samtalets varaktighet. Om vi ​​tittar på ett fotografi kan data vara filstorlek och filtyp.

Om beskrivande metadata visar de ytterligare information som kan hjälpa användare och IT-team att lära sig om filerna vi observerar. Till exempel, i en bild skulle det vara programvaran som används, exponeringstiden, ljusstyrkan, etc. I ett telefonsamtal kommer du att ange vem som ringde detta samtal, vem du ringde och varifrån.

I slutändan kan metadata avslöja information om användaren. De skulle kunna identifiera oss på nätverket om vi till exempel delar en bild som bär data. På något sätt och beroende på omständigheterna kan de äventyra integriteten. Som vi alltid säger är det mycket viktigt att vi bevarar data, att vi inte äventyrar integriteten när vi surfar på Internet.

Relaterade Artiklar

Back to top button