Vad är kryptojackning och hur man stoppar det?

Vet du om skadlig programvara och ransomware(skadlig programvara och ransomware). Vet du vad som är datorvirus(datorvirus), och du hade förmodligen det. Men känner du till kryptojackning?

Kryptojackning(Cryptojacking) är lite som ransomware, men är smygande och tjänar potentiellt mer pengar för de kriminella som använder det. Medan ransomware tar din data som gisslan tills du betalar en lösen, använder kryptojackning resurserna på din dator eller telefon för att bryta kryptovalutor som t.ex. Monero eller Ethereum(Monero eller Ethereum) .

Du kanske aldrig vet att han är där. Det enda du kanske märker är att din en dator(datorn fungerar inte) inte fungerar lika bra eller så snabbt som den brukade.

Varför är kryptojackning viktigt?

Du kanske tänker, “Om jag inte ens märker kryptojackning, kostar det mig ingenting och gör det inte gör ont (t kostnad)sen då(inte skada någonting) bryr jag mig?

Pengarna som genereras från den här typen av kriminell verksamhet går inte bara till hackare som bor i en källare som köper dyr sprit och snygga klockor. Pengarna skulle kunna användas för att stödja organiserad brottslighet eller statligt sponsrad cyberkrigföring.

Enligt hackmageddon.com var över 81 % av hackerattackerna under 2018 relaterade till cyberbrott, med nästan 3 % klassificerade som cyberkrig. De måste betala för allt detta hackande på något sätt.

Hur Cryptojacking skadlig kod hamnar i(Cryptojacking Malware Get) på en dator(dator)?

Kryptojackare invaderar din dator på flera sätt. Ibland kan du få det genom att öppna en infekterad bilaga i ett e-postmeddelande eller genom att klicka på nätfiske-länk(nätfiske-länk) på webbplatsen. Eller så dyker det upp inuti webbläsarbilagor(webbläsarbilaga) som du installerade av en god anledning.

Detta liknar det traditionella sättet att sprida virus. Om en kryptojackare kommer in på din dator på det här sättet kommer den att köras i bakgrunden på din dator hela tiden och tyst gräva efter kryptomynt.

Drive-through kryptojackning är mer sofistikerad. Det kommer att döljas på en webbplats eller i en annons och väntar på att visas på din dator. Det kommer sedan att börja mining från din dator om du är på den här webbplatsen eller om den här annonsen visas. Kryptojackaren laddas ur när du lämnar webbplatsen och lämnar inga spår av att den någonsin har varit där.

Jag har Cryptojacker på mig min dator eller telefon(Min dator eller telefon) ?

Det var självklart innan. Din CPU-användning kommer att stiga till nästan 100 % och din dator kommer att krypa när du bara har ett program öppet eller bara surfar på en webbplats.

Hackare som använder kryptojackare blir dock smartare och kommer att bli svårare och svårare att stoppa. När de först lanserades konsumerade de så mycket kraften i din processor(CPU-kraft) så mycket de kunde. Men det skrämde människor med sin existens. Nu använder de färre resurser på varje enskild dator, men försöker träffa så många datorer som möjligt.

Hur stoppar man kryptojackning?

fortsätt öva bra datorsäkerhet(datorsäkerhet) och använd säkerhetsfunktionerna på din smartphone. Se till att du använder antivirusprogram(antivirusapp), uppdatera regelbundet operativ system(operativsystem) och tillåt gratis webbläsaruppdatering.

Mest större säkerhetsapplikationer har nu (säkerhetsappar)upptäckt och skydd(detektion och skydd) av kryptojackare. Ta en titt på antivirus och(antivirus och säkerhet) säkerhetsapplikationer som ESET, Avast! eller Norton.

Om du vill vara säker på att din webbläsare inte körs kryptojackare(cryptojacker isn) , kan du prova tillägg för Krom , som Coin-Hive Blocker , No-Coin eller minerBlock . Prova No-miner eller minerBlock för Firefox . Alla större webbläsare fortsätter att lansera säkerhetsfunktioner med varje uppdatering, så låt dessa uppdateringar ske.

Finns det en bra användning för kryptojackning?

Det kan finnas. Det kan användas som en alternativ inkomstkälla för att stödja webbplatser och applikationer. Vissa sajter kommer att fråga dig om de kan köra en Javascript-baserad kryptominerare på din dator medan du är på deras sida, andra gör det inte.

De Pirate Bay , Salon.com , UFC.com och andra har provat det tidigare. Folk reagerade illa. Som en intäktsgenererande metod verkar den ha liten nytta av de höga kostnaderna för att alienera användare.

Framtiden för Cryptojacking

Kommer kryptojackning att vara ett permanent hot? Om kryptovalutor fortsätter att ha en riktig världsvärde(världsvärde), så var det. Men hur farligt kommer det att vara för dig?

Hackare blir smartare. De förstår att det är mycket svårare att stjäla slantar från miljoner än att stjäla tusentals från ett fåtal. Kryptojackning(Cryptojacking) kommer att vara ett mindre irritationsmoment för dig och använder din dator(datoranvändning). De sociala kostnaderna för att använda den för att finansiera nya skadliga system kan fortsätta att stiga.

Gör ditt bästa för att stoppa detta. Uppdatera ditt antivirusprogram och fortsätt uppdatera operativsystem och webbläsare(operativsystem och webbläsare) . Om de flesta av oss kan göra detta kommer kryptojackning att förbli ett mindre hot.

Du känner till skadlig programvara och ransomware. Du vet vad ett datavirus är och har förmodligen haft ett. Men vet du om kryptojackning?

Cryptojacking är lite som ransomware, men smygande och potentiellt värt mer pengar för de kriminella som använder det. Medan ransomware tar din data som gisslan tills du betalar lösen, använder kryptojackning din dators eller telefons resurser för att bryta kryptovalutor som Monero eller Ethereum.

Du kanske aldrig vet att den finns där. Det enda du kanske märker är att din dator inte fungerar lika bra eller snabbt som den brukade.

Varför är Cryptojacking en stor sak?

Du kanske tänker, “Om jag inte ens märker kryptojackning, det kostar mig ingenting, och det skadar ingenting, varför skulle jag bry mig?”

Pengarna som tjänas på den här typen av kriminella operationer går inte bara till hackare som bor i källaren för att köpa dyr sprit och snygga klockor. Pengarna kan vara att stödja organiserad brottslighet eller statligt sponsrat cyberkrig.

Enligt hackmageddon.com var över 81 % av hackinghändelserna under 2018 cyberbrottsbaserade och nästan 3 % klassificerades som cyberkrigföring. De måste betala för allt hackande på något sätt.

Hur kommer skadlig kod för kryptojackning på en dator?

Kryptojackare invaderar din dator på flera sätt. Ibland kan du få det genom att öppna en infekterad bilaga i ett e-postmeddelande eller klicka på en nätfiske-länk på en webbplats. Eller så kan det dyka upp i en webbläsarbilaga som du har installerat av en legitim anledning.

Det är som det traditionella sättet som virus spreds på. Om kryptojackaren kommer in på din dator på det här sättet, kommer den att köras i bakgrunden på din dator hela tiden och tyst gräva upp kryptomynt.

Drive-by cryptojacking är mer snålt. Den gömmer sig på en webbplats eller i en annons som bara väntar på att dyka upp på din dator. Sedan kommer det att börja mining med din dator om du är på den webbplatsen eller om den annonsen visas. Kryptojackaren laddas ur när du lämnar webbplatsen och lämnar inga spår av att den någonsin har funnits där.

Har jag en Cryptojacker på min dator eller telefon?

Det brukade vara uppenbart. Din CPU-användning skulle öka till nära 100 % och din dator skulle krypa när du bara hade kanske ett program öppet eller bara surfade på en webbplats.

Hackare som använder kryptojackare blir dock klokare och det kommer att bli svårare och svårare att stoppa. När de först startade förbrukade de så mycket av din CPU-kraft som de kunde. Detta skrämde folk till dess existens dock. Nu använder de mindre resurser på en enskild dator, men försöker träffa så många datorer som möjligt.

Hur slutar jag kryptojacka?

Fortsätt öva på god datorsäkerhet och använd din smartphones säkerhetsfunktioner. Se till att du använder en antivirusapp, håll ditt operativsystem uppdaterat och låt din webbläsare uppdatera fritt.

De flesta större säkerhetsappar har cryptojacker-detektering och skydd nu. Titta på hur du skaffar antivirus- och säkerhetsappar som ESET, Avast! eller Norton.

Om du vill vara säker på att en drive-by cryptojacker inte körs i din webbläsare kan du prova tillägg för Chrome som Coin-Hive Blocker, No-Coin eller minerBlock. Prova No-miner eller minerBlock för Firefox. Alla större webbläsare fortsätter att bygga in säkerhetsfunktioner med varje uppdatering, så låt dessa uppdateringar ske.

Finns det en bra användning för Cryptojacking?

Den kan vara. Det kan användas som en alternativ intäktskälla för att stödja webbplatser och appar. Vissa webbplatser kommer att fråga dig om de får använda en javascript-baserad kryptominerare på din dator medan du är på deras webbplats, andra kommer inte att göra det.

The Pirate Bay, Salon.com, UFC.com och andra har provat detta tidigare. Folk svarade inte bra. Som en metod för att generera intäkter verkar det ha små vinster för den höga kostnaden för användaralienering.

Framtiden för Cryptojacking

Kommer kryptojackning att vara ett pågående hot? Om kryptovalutor fortsätter att ha verkligt värde kommer det att göra det. Men hur mycket av ett hot kommer det att vara för dig?

Hackare blir klokare. De inser att stjäla ören från miljoner är mycket svårare att stoppa än att stjäla tusentals från ett fåtal. Cryptojacking kommer att vara en mindre olägenhet för dig och din datoranvändning. Den sociala kostnaden från att det används för att finansiera fler onda system kan fortsätta att växa.

Gör vad du kan för att stoppa det. Håll ditt antivirus uppdaterat och fortsätt att uppdatera ditt operativsystem och din webbläsare. Om de flesta av oss kan göra det, kommer vi att fortsätta cryptojacka ett mindre hot.

Relaterade Artiklar

Back to top button