Vad är HDR på iPhone-kamera?

Du kanske har sett termen HDR i en TV-reklam eller såg symbolen på din iPhones kamera. HDR betyder förbättrad dynamiskt omfång(högt dynamiskt omfång) och innebär att foton och bilder kan visas med större detalj i områden med hög kontrast.

Med andra ord, HDR kan hjälpa dig att ta bättre kvalitet och mer detaljerade bilder om du använder den på rätt sätt. HDR kräver lite mer komposition än att bara peka och skjuta, men i slutet av den här artikeln kommer du att förstå vad HDR och hur du använder den på din iPhone.

Vad är HDR?(Vad är HDR?)

När du tar en bild med din iPhone fokuserar du oftast på ett område. Kameran justerar exponeringen för att bättre visa detaljer i området runt fokus, vilket resulterar i att delar av bilden antingen underexponeras eller överexponeras.

HDR på din iPhone kompenserar för detta genom att ta flera foton och sedan slå ihop dem. Ett foto kommer att vara överexponerat, ett annat kommer att vara underexponerat och det tredje kommer att vara en balans mellan de två. Fem eller fler fotografier tas ofta för att korrekt visa alla detaljer i bilden.

HDR illustration

Som en allmän regel gäller att ju fler bilder som tas och slås ihop, desto högre blir detaljerna. Detta kräver förstås att kameran står stilla och motivet är stilla. På grund av den långa tiden det tar att ta ett foto in HDR är rörelseoskärpa ett stort hinder som kan vara svårt att övervinna.

Olika fotoappar bearbetar HDR olika). Men iPhone har inbyggda möjligheter HDR . Din iPhone känner automatiskt av när den ska användas HDR . Om du vill inaktivera automatisk HDR på din iPhone kan du göra detta i inställningsmenyn.

Ta en titt på de två bilderna nedan. Bilden ovan används inte HDR . Även om du kan se genom fönstret spolas himlens blått ut på grund av ljuset. Bilden nedan använder HDR vilket ger bättre klarhet i både ljusa och mörka områden.

Bild utan HDR

Samma bild med HDR

När ska jag använda HDR?(När ska jag använda HDR?)

Det är bäst att aktivera HDR på iPhone-kameran när du fotograferar landskap och gatuscener. Med en skarp(Hårt) Solljus är ofta svårt att fotografera på grund av att det tvättar bort färger, men HDR kan hjälpa dig att ta levande bilder även mitt på dagen.

Om du gillar att fota under gyllene timmen(Golden Hour) HDR kommer att göra kvällsljuset ännu mer imponerande, speciellt om du fotograferar på mörka platser.

solnedgångsfoto

i alla fall HDR är inte alltid rätt val. Rörliga föremål visas dåligt i HDR på grund av rörelseoskärpa, och om du försöker fånga en siluett eller skapa en viss atmosfär med ett foto, kan flera exponeringar förstöra stämningen du försöker skapa.

För en vanlig människa HDR är en specialiserad funktion. Du kommer bara att behöva det vid vissa tider.

Hur man aktiverar HDR(Hur man slår på HDR)

Öppna iPhone-kameran. Överst på skärmen ser du en ikon som säger HDR . Tryck på det och du får tre alternativ: Bil , eller Av . Med tanke på naturen HDR det är bäst att stänga av den förutom när du tänker använda den.

HDR-menyn

Om du till exempel snabbt vill ta ett foto av något behöver du inte vänta på att bilden ska slutföras. Du kanske missar ditt skott. Auto HDR gör det svårt att ta sådana bilder. Istället är det bättre att ta reda på var alternativet finns HDR och slå på den för de specifika tider du behöver den.

Du bör också notera att iPhone tenderar att slå samman foton och ta bort andra bilder när den slutliga bilden är klar. Om du vill behålla en icke-HDR-version av fotot måste du aktivera den här funktionen i inställningar(Inställningar) .

För att göra detta, gå till inställningar(Inställningar) » > “Kamera(Kamera)” och scrolla nedåt. Längst ned i alternativlistan ser du två reglage: Auto HDR och Behåll normalt foto . Slå på eller av dessa reglage enligt dina önskemål.

HDR-skjutreglage

HDR-bilder tenderar att vara större än vanliga bilder, så tänk på det om du har begränsat lagringsutrymme på din telefon.

Nu när du vet vad det är HDR på iPhone-kameran och hur du använder den, gå ut och experimentera. Det här är en fantastisk funktion att använda i rätt situationer och kan leda till några riktigt anständiga Instagram-bilder.

Använder du HDR på din iPhone? Varför eller varför inte? Låt oss veta i kommentarerna nedan.(Använder du HDR på din iPhone? Varför eller varför inte? Låt oss veta i kommentarerna nedan.)

Du kanske har sett termen HDR på en TV-reklam eller sett symbolen på din iPhone-kamera. HDR står för högt dynamiskt omfång och innebär att foton och bilder kan visas för att visa större detaljer från områden med hög kontrast.

Med andra ord kan HDR hjälpa dig att ta bättre kvalitet, mer detaljerade bilder, förutsatt att du använder det på rätt sätt. HDR kräver lite mer komposition än att bara peka och fotografera – men i slutet av den här artikeln kommer du att förstå vad HDR är och hur du använder det på din iPhone.

iPhone kameralins

Vad är HDR?

När du tar ett foto med din iPhone fokuserar du vanligtvis på ett område. Kameran kommer att justera exponeringen för att på bästa sätt visa detaljerna i området runt fokus, vilket resulterar i att delar av fotot antingen blir underexponerat eller överexponerat.

HDR på din iPhone kompenserar för detta genom att ta flera bilder och sedan slå samman dem. Ett foto kommer att vara överexponerat, ett kommer att vara underexponerat och ett kommer att vara en balans av de två. Ofta kommer det att tas fem eller fler bilder för att korrekt visa alla detaljer i en bild.

Illustration av HDR

Som en tumregel gäller att ju fler bilder som tas och slås ihop, desto större detalj blir det. Detta kräver naturligtvis att kameran hålls stilla och att motivet är stillastående. På grund av den långa tiden som krävs för att ta ett foto i HDR är rörelseoskärpa ett allvarligt hinder som kan vara svårt att övervinna.

Olika fotoappar bearbetar HDR olika. Iphone har dock inbyggda HDR-möjligheter. Din iPhone känner automatiskt av när den ska använda HDR. Om du vill stänga av automatisk HDR på din iPhone kan du göra det från inställningsmenyn.

Ta en titt på de två bilderna nedan. Bilden på toppen använder inte HDR. Medan du kan se genom fönstret spolas himlens blått ut på grund av ljuset. Bilden längst ner använder HDR, vilket resulterar i bättre skärpa för både ljusa och mörka områden.

Bild utan HDR

Samma bild med HDR

När ska jag använda HDR?

Det är bäst att aktivera HDR på din iPhone-kamera när du fotograferar landskap och utomhusscener. Hårt solljus är ofta svårt att fotografera i på grund av hur det tenderar att tvätta bort färger, men HDR kan hjälpa dig att ta livfulla bilder även mitt på dagen.

Om du är ett fan av att fotografera under Golden Hour kommer HDR att göra kvällsljuset ännu mer imponerande, speciellt om du fotograferar i mörka områden.

foto av en solnedgång

HDR är dock inte det rätta valet hela tiden. Rörliga föremål blir inte bra i HDR på grund av rörelseoskärpa, och om du försöker fotografera en siluett eller skapa en viss atmosfär med ett fotografi, kan flera exponeringar förstöra stämningen du försöker skapa.

För den genomsnittliga personen är HDR en specialiserad funktion. Du kommer bara att behöva det vid vissa tider.

Hur man sätter på HDR

Öppna din iPhone-kamera. Överst på skärmen ser du en ikon som säger HDR. Tryck på det och du får tre alternativ: Bil, eller Av. Med tanke på HDR:s natur är det bäst att stänga av det förutom när du tänker använda det.

HDR-menyn

Om du till exempel vill ta ett snabbt foto av något, vill du inte vänta på all bildbehandling. Du kanske missar ditt skott. Automatisk HDR gör det svårare att ta tag i dessa foton. Det är bättre att istället lära sig var HDR-alternativet finns och aktivera det för de specifika fallen när du behöver det.

Du bör också notera att iPhone tenderar att slå samman bilder och radera de andra bilderna när den slutliga bilden är klar. Om du vill behålla en icke-HDR-version av ett foto måste du aktivera detta inställningar.

För att göra detta, gå till inställningar > Kamera och scrolla ner. Längst ner i listan med alternativ ser du två reglage: Auto HDR och Behåll normalt foto. Slå på eller av dessa reglage för att passa dina önskemål.

HDR-reglage

HDR-bilder tenderar att vara större än vanliga bilder, så tänk på det om du har en begränsad mängd lagringsutrymme på telefonens enhet.

Nu när du vet vad HDR är på en iPhone-kamera och hur du använder den, gå ut och experimentera. Det är en fantastisk funktion att använda i rätt situationer och kan resultera i några riktigt Instagram-värdiga bilder.

Relaterade Artiklar

Back to top button