Vad är HDMI 2.1a och hur skiljer det sig?

HDMI 2.1a är den senaste standarden HDMI , som stöder högre videoupplösningar, bildhastigheter och bandbredd. Den kommer också med ett gäng nya funktioner som erbjuder drastiska förbättringar för spelare, inklusive minskad skärmfördröjning och stamning.

I den här artikeln kommer vi att förklara vad som är HDMI 2.1a och dyka sedan in i dess funktioner så att du vet vad du kan förvänta dig av denna nya teknik.

Vad är HDMI 2.1a?

Högupplöst multimediagränssnitt(High-Definition Multimedia Interface) ( HDMI ) är ett av standardljud/videogränssnitten som låter dig överföra video från en källenhet till en bildskärm.

Med ett förväntat releasedatum i början av 2022 HDMI 2.1a är en ny HDMI-standard. Den har ett gäng uppgraderingar inklusive stöd för högre upplösningar, förbättrade bildhastigheter, HDR -video och mycket högre bandbredd.

HDMI 2.1a använder samma kontakt som tidigare versioner HDMI och är bakåtkompatibel.

HDMI 2.1a är utvecklad av HDMI Forum (HDMI 2.1a är utvecklad av HDMI Forum) . Inc. , en grupp på 90 av världens ledande elektroniktillverkare, filmstudior, testlabb och leverantörer av videotjänster. HDMI 2.1a tillkännagavs kl CES 2022(CES 2022).

Vad är nya möjligheter(Nya funktioner) HDMI 2.1a(HDMI 2.1a) ?

HDMI 2.1a har ett antal nya funktioner som förbättrar video- och spelkvaliteten, som stöd för mycket högre upplösningar och uppdateringsfrekvenser.

 • Högre upplösningar:(Högre upplösningar: ) HDMI 2.1a stöder 8K 60Hz(8K 60Hz) och 4K 120Hz upplösningar, samt 5K och 10K upplösningar (för kommersiell AV).
 • Dynamisk HDR: (Dynamisk HDR: )Dynamiskt utökat dynamiskt omfång(Dynamiskt högt dynamiskt omfång) ( HDR ) ger förbättrad kontrast och visuell kvalitet. HDMI 2.1a stöder flera format för både statisk och dynamisk metadata HDR Inklusive HDR10+ (dynamisk version HDR10 ). Detta är stora nyheter, eftersom till skillnad från befintliga format HDR som t.ex (HDR)Dolby Vision som är proprietära (vilket innebär att tillverkare måste betala licensavgifter för att använda den), HDR10+ kräver inga licensavgifter.
 • Källbaserad tonmappning (SBTM):(Källbaserad tonmappning (SBTM): ) Normalt görs tonmappning av displayen. SBTM är en funktion HDR , som använder en innehållskälla (som en spelkonsol eller dator) för att bearbeta tonavbildningen. Detta hjälper skärmen att fungera bättre med olika insignaler. SDR , HDR och dynamisk HDR.

 • Superhöghastighets HDMI-kabel:(Ultra High-Speed ​​​​HDMI-kabel: ) ny specifikation HDMI 2.1 kommer med en ny kabelspecifikation som har ökat genomströmningen upp till 48 Gbps (jämfört med 18 Gbps med HDMI 2.0 ).
 • HDMI Enhanced Audio Return Channel (eARC):(HDMI Enhanced Audio Return Channel (eARC): ) e BÅGE ersätter tidigare ljudreturkanal(Audio Return Channel) ( BÅGE ), ger bättre ljudoptimering för flera anslutna komponenter. Den stöder ljudformat med hög bithastighet upp till 192 kHz, 24-bitars okomprimerat 5.1-, 7.1- eller 32-kanalsljud (inklusive Dolby Atmos ). Med e BÅGE användare kan ansluta alla enheter till sin TV och sedan ansluta en HDMI-kontakt(HDMI) till din soundbar för högkvalitativt, förlustfritt ljud, vilket gör installationen enkel.

 • Variabel uppdateringsfrekvens (VRR):(Variable Refresh Rate (VRR): ) en av de nya förbättrade spelfunktionerna, VRR minskar skärmfördröjning och stamning för en mjukare spelupplevelse, vilket gör att spelkonsolen kan leverera bildrutor i snabbast möjliga takt.
 • Automatiskt läge för låg latens (ALLM): (Automatisk låg latensläge (ALLM): )ALLM ställer automatiskt in den ideala fördröjningsinställningen beroende på videokällan. Spelkonsoler eller datorer kommer att ställas in på låg latensläge för att säkerställa en fördröjningsfri tittarupplevelse. För videor kommer låg latens att inaktiveras för att optimera videokvaliteten.
 • Snabb bildöverföring (QFT):(Quick Frame Transport (QFT): ) en annan spelfunktion, QFT hjälper till att minska latensen genom att öka bildhastigheten över kabeln. Detta minskar visningslatens och förbättrar svarshastigheten.

 • Quick Media Switching (QMS): (Snabb mediaväxling (QMS): )QMS använder teknik VRR , så att du omedelbart kan växla mellan videor med olika bildhastigheter. Detta hjälper till att eliminera ljud-/videoklipp som var vanliga med tidigare versioner. HDMI.
 • Power over HDMI-kabel:(HDMI-kabelström: ) HDMI 2.1-kablar kan ge ström till enheter som stöds, så en separat strömkabel behövs inte.

För mer information, se sidan med HDMI-specifikationer på HDMI.org.

Är HDMI 2.1a framtiden för ljud/video?

HDMI blev snabbt branschstandarden för ljud/video-gränssnitt. Jämfört med andra gränssnitt (Jämfört med andra gränssnitt) , som t.ex displayport , HDMI stöder ett mycket bredare utbud av enheter. Men behöver du uppdatera så snart som möjligt?

För närvarande är den största fördelen HDMI 2.1a är stöd för högre video- och ljudupplösningar (till exempel möjligheten att spela i 4K-upplösning och 120 Hz vid Sony Playstation 5 eller Xbox Series X ). Så om du inte behöver en 4K120 eller har köpt en 8K-TV, finns det ingen anledning att uppgradera direkt.

HDMI 2.1a är den senaste HDMI-standarden som stöder högre videoupplösningar, bildhastigheter och bandbreddsmöjligheter. Den kommer också med en hög med nya funktioner som erbjuder drastiska förbättringar för spelare, inklusive minskad skärmfördröjning och stamning.

I den här artikeln kommer vi att förklara vad HDMI 2.1a är och sedan dyka in i dess funktioner så att du vet vad du kan förvänta dig av den här nya tekniken.

Vad är HDMI 2.1a?

High-Definition Multimedia Interface (HDMI) är ett av standardljud/videogränssnitten som tillåter videoöverföring från en källenhet till en bildskärm.

Med det förväntade releasedatumet tidigare 2022 är HDMI 2.1a HDMIs nya standard. Den har en rad uppgraderingar, inklusive stöd för högre upplösningar, förbättrade bildhastigheter, HDR-video och mycket högre bandbreddskapacitet.

HDMI 2.1a använder samma kontakt som tidigare HDMI-versioner och har bakåtkompatibilitet.

HDMI 2.1a är utvecklat av HDMI Forum, Inc., en grupp på 90 av världens ledande elektroniktillverkare, filmstudior, testlabb och leverantörer av videotjänster. HDMI 2.1a tillkännagavs på CES 2022.

Vilka är de nya funktionerna i HDMI 2.1a?

HDMI 2.1a har en hög med nya funktioner som förbättrar kvaliteten på video och spel, som stöd för mycket högre upplösningar och uppdateringsfrekvenser.

 • Höga upplösningar: HDMI 2.1a stöder 8K 60Hz och 4K 120Hz, samt 5K och 10K upplösningar (för kommersiell AV).
 • Dynamisk HDR: Dynamic High Dynamic Range (HDR) erbjuder en ökning av kontrast och visuell kvalitet. HDMI 2.1a stöder flera format för både statisk och dynamisk HDR-metadata, inklusive HDR10+ (den dynamiska versionen av HDR10). Detta är stora nyheter eftersom till skillnad från befintliga HDR-format som Dolby Vision som är proprietära (vilket innebär att tillverkare måste betala licensavgifter för att använda det), har HDR10+ inga licensavgifter.
 • Källbaserad tonmappning (SBTM): I allmänhet utförs tonmappning av displayen. SBTM är en HDR-funktion som använder innehållskällan (som spelkonsolen eller datorn) för att utföra bearbetningen bakom tonmappning. Detta hjälper skärmen att prestera bättre med olika SDR-, HDR- och dynamiska HDR-ingångar.

 • Ultrahöghastighets HDMI-kabel: Den nya HDMI 2.1-specifikationen kommer med en ny kabelspecifikation som har en ökad bandbreddskapacitet på upp till 48 Gbps (upp från 18 Gbps med HDMI 2.0).
 • HDMI Enhanced Audio Return Channel (eARC): eARC ersätter den tidigare Audio Return Channel (ARC), vilket ger bättre ljudoptimering för flera anslutna komponenter. Den stöder ljudformat med hög bithastighet upp till 192kHz, 24-bitar i okomprimerat 5.1-, 7.1- eller 32-kanalsljud (inklusive Dolby Atmos). Med eARC kan användare ansluta alla enheter till sin TV och sedan köra en enda HDMI till sin soundbar för förlustfritt ljud av hög kvalitet, vilket förenklar inställningarna.

 • Variabel uppdateringsfrekvens (VRR): En av de nya förbättrade spelfunktionerna, VRR minskar skärmfördröjning och stamning för smidigare spel genom att tillåta spelkonsolen att leverera ramar så snabbt som möjligt.
 • Auto låg latensläge (ALLM): ALLM ställer automatiskt in den idealiska latensinställningen beroende på videokällan. För spelkonsoler eller datorer kommer läget med låg latens att ställas in för att möjliggöra fördröjningsfri visning. För video kommer låg latens att inaktiveras så att videokvaliteten optimeras.
 • Quick Frame Transport (QFT): En annan spelfunktion, QFT hjälper till att minska latensen genom att öka hastigheten för att transportera ramar via kabeln. Detta minskar visningsfördröjningen och förbättrar responsen.

 • Quick Media Switching (QMS): QMS använder VRR-teknik för att tillåta omedelbara förändringar mellan videor med olika bildhastigheter. Detta hjälper till att eliminera A/V-strömavbrott som var vanliga med tidigare HDMI-versioner.
 • HDMI kabel ström: HDMI 2.1-kablar kan överföra ström till enheter som stöds, vilket innebär att en separat strömkabel är onödig.

För mer information, se sidan med HDMI-specifikationer på HDMI.org.

Är HDMI 2.1a framtiden för A/V?

HDMI har snabbt blivit industristandardens A/V-gränssnitt. Jämfört med andra gränssnitt som DisplayPort stöder HDMI ett mycket bredare utbud av enheter. Men behöver du uppgradera så snart som möjligt?

Just nu är den största fördelen med HDMI 2.1a stöd för högre video- och ljudupplösningar (som att kunna spela i 4K-upplösning och 120Hz på en Sony Playstation 5 eller Xbox Series X). Så om du inte behöver 4K120 eller om du har köpt en 8K-TV, finns det ingen anledning att uppgradera omedelbart.

Relaterade Artiklar

Back to top button