Vad är en Internet-tidsmaskin och 3 kreativa användningsområden för den

Internet Time Machine, ofta kallad Wayback-maskin , är en av de viktigaste resurserna på Internet. Utan den skulle år och petabyte av ovärderlig information ha raderats spårlöst från Internet.

Internet – Tidsmaskin(Internet Time Machine) grundades 12(12 maj) maj 1996 in San Francisco(San Francisco), delstaten Kalifornien(Kalifornien), Brewster Cale och Bruce Gilliat(Brewster Kahle och Bruce Gilliat). Grönkål och Gilliat(Kahle och Gilliat) grundade också Alexa Internet som nu tillhör Amazon som idag fungerar som en webbtrafikanalys(webbtrafikanalysföretag).

Internet Time Machine finns på archive.org, en ideell webbplats som är dedikerad till att skapa ett digitalt arkiv med alla offentliga sidor på Internet. Den indexerar för närvarande över 396 miljarder webbsidor, vilket gör den till den mest populära arkiveringstjänst(arkiveringstjänst).

I den här artikeln ska vi prata om hur du kan använda Internet Time Machine och tre olika sätt att använda den.

Hur man använder Internet Time Machine(Hur man använder Internet Time Machine)

njut av Internet tidsmaskin(Internet Time Machine) är väldigt enkelt och det fungerar på liknande sätt sökmotor(sökmotor) .

 • För att börja bläddra i arkiverade Internet Time Machine-sidor, gå till archive.org på webbläsare(webbläsare).

 • Överst på denna sida bör du se sökfält(sökfält) till höger om Wayback Machine-logotyp(Wayback Machine-logotyp). I detta fält kan du ange antingen direkt URL eller sökning(URL eller sök) genom listan över matchande domäner genom att ange ett nyckelord.
 • Sökordssökning visar en lista med resultat för domän namn(domännamn) , samt antalet ögonblicksbilder eller ögonblicksbilder för varje.

 • Du kan sedan klicka på resultatet för att gå direkt till listan över tagna sidor. Om du letar efter URL kommer du omedelbart till listan över fångster (om de finns).
 • På den här sidan kommer du att se en visuell tidslinje som visar alla inspelningar av den valda webbadressen.

 • Om du klickar på ett år i denna tidslinje kommer du till en sida med bubbeldiagram kalender(diagramkalender) för att hjälpa till att visualisera all data som lagras på sidan för det året.

 • På dagar med fler fångster blir bubblan större. Gröna bubblor betyder att datuminfångningen i princip är en 301-omdirigering, medan blå bubblor indikerar standardfångst. Då och då kommer du att se orange bubblor som indikerar att sidan inte kunde nås under fångstförsök(fångningsförsök) .

Sidor behöver inte uppdateras till Internet tidsmaskin(Internet Time Machine) återställde dem, så tänk på det.

Kreativa sätt att använda Internet Time Machine(Kreativa sätt att använda Internet Time Machine)

Nu när du vet hur man använder Internet Time Machine vad kan man använda den till? Det finns många användningsområden, både praktiska och kreativa, så låt oss ta en titt på några av dem.

Återupplev onlineminnen(Återupplev onlineminnen)

Det är overkligt att se tillbaka på hur några av internetföretagen i miljarddollar såg ut för två decennier sedan. Några bra exempel på Yahoo! i oktober 1997 och Amazon i oktober 2003 (Amazon i oktober 2003)

Om du var någon som surfade på Internet i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet, skulle du förmodligen kunna återuppleva dåtidens internet i timmar och njuta av den ljuva nostalgin.

Om du kommer ihåg några populära webbplatser från din barndom eller tidiga dagar på Internet, kolla om du kan hitta dem med Internet Time Machine . Det kan till och med vara gnistan som återförenar dig med några länge förlorade internetkompisar!

Håll människor ansvariga(håll folk ansvariga)

Går från roligt till seriöst Internet Time Machine är en av de bästa resurserna du kan använda när du vill tvinga person eller företag(person eller företag) att hålla sitt ord.

Kanske har du hört ordspråk”(adage “) när du postar något på internet(något online), det lever för evigt. Internet – Tidsmaskin(Internet Time Machine) strävar efter att se till att så verkligen är fallet. Om du vill bevisa det webbsida(webbsida) läcker din personliga information, någon in Twitter(Twitter) postar något sedan förtalande(något ärekränkande) eller något liknande, archive.org kommer att stödja dig – så länge ögonblicksbilden finns.

september 2018(september 2018) beslutade domare i den amerikanska appellationsdomstolen att Internet Time Machine är en acceptabel form av juridiskt bevis. Om en journalist rapporterar något falskt eller någon avslöjar sig själv via en webbsida, Internet Time Machine är det inte(Internet Time Machine gör det inte) glöm det.

Analysera företagens konkurrens(Analysera företagskonkurrens)

Beroende på din sida av situationen, sättet Internet gör att du snabbt och enkelt kan “lära dig” av uppkopplad(onlineaffärer) hos konkurrenter kan vara både mycket bra och mycket dåliga. Om du är ny Företagsägare(företagare) att försöka komma in genom dörren, utforska och prenumerera på andra framgångsrika webbplatser är en säker väg till tillväxt.

Om du är bekant med en webbplats som gradvis har blivit populär och som skulle vilja efterlikna, Internet Time Machine är en one-stop-lösning som låter dig se hur det har utvecklats under åren. Detta kan hjälpa dig att bättre förstå hur du bör forma ditt webbplatsinnehåll, SEO och mycket mer.

Online tekniska tips är ett bra exempel. Redan 2007 såg han väldigt annorlunda ut och var mycket mindre populär. Webbplatsen har dock genomgått några betydande förändringar inte nyskapande(inget banbrytande) men snälla… kopiera inte oss!

Internet – Tidsmaskin(Internet Time Machine) är mycket mer än bara ett sätt att kontrollera hur populära webbplatser såg ut tidigare, men om du gillar det fungerar det utmärkt.

De tre exemplen som ges här är bara toppen av ett isberg, och det finns många andra sätt att använda den här tjänsten, som att kringgå betalväggar. Det är helt gratis och alltid tillgängligt, så se till att lägga till Internet Time Machine till din arsenal av webbverktyg.

Internet Time Machine, ofta kallad Wayback Machine, är en av internets viktigaste resurser. Utan den skulle år och petabyte värd av ovärderlig information raderas spårlöst från nätet.

Internet Time Machine grundades den 12 maj 1996 i San Francisco, Kalifornien av Brewster Kahle och Bruce Gilliat. Kahle och Gilliat grundade även Alexa Internet, nu ägt av Amazon, som idag fungerar som ett webbtrafikanalysföretag.

Internet Time Machine finns på archive.org, en icke-vinstdrivande webbplats dedikerad till att skapa ett digitalt arkiv med alla allmänt tillgängliga sidor på internet. Den indexerar för närvarande mer än 396 miljarder webbsidor, vilket gör den till den mest populära arkiveringstjänsten.

Låt oss i den här artikeln prata om hur du kan använda Internet Time Machine och tre olika sätt att den är användbar.

Hur man använder Internet Time Machine

Att använda Internet Time Machine är väldigt enkelt och det fungerar på samma sätt som en sökmotor.

 • För att börja kolla in Internet Time Machines arkiverade sidor, navigera till archive.org i din webbläsare.

 • Överst på den här sidan bör du se ett sökfält till höger om Wayback Machine-logotypen. I det här fältet kan du ange antingen en direkt URL eller söka igenom en lista med relevanta domäner genom att skriva in ett nyckelord.
 • Genom att söka efter nyckelord visas en lista med resultat efter domännamn, såväl som antalet tagningar, eller ögonblicksbilder, för varje.

 • Du kan sedan klicka på ett resultat för att gå direkt till dess lista över fångade sidor. Om du söker med URL kommer du omedelbart till dess lista över fångar (om det finns några).
 • På den här sidan ser du en visuell tidslinje som visar alla infångade webbadresser.

 • Om du klickar på något av åren i den här tidslinjen kommer du till en sida med en bubbeldiagramskalender som hjälper dig att visualisera alla sidans sparade data för det året.

 • För dagar med fler fångster blir bubblan större. Gröna bubblor indikerar att ett datums fångar oftast är 301 omdirigeringar, medan blå bubblor indikerar standardfångningar. Du kommer då och då att se orangea bubblor, som indikerar att sidan inte kunde nås under ett fångstförsök.

Sidor behöver inte uppdateras för att Internet Time Machine ska fånga dem igen, så tänk på det.

Kreativa sätt att använda Internet Time Machine

Nu när du vet hur man använder Internet Time Machine, vad kan du använda den till? Det finns många användningsområden, både praktiska och kreativa, så låt oss gå igenom några.

Återupplev onlineminnen

Det är overkligt att se tillbaka på hur några av webbens miljardföretag såg ut för cirka två decennier sedan. Några bra exempel är Yahoo! i oktober 1997 och Amazon i oktober 2003.

Om du var någon som surfade på internet i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet, kan du förmodligen spendera timmar på att återuppleva internet från den tiden och bli surrad av den där söta nostalgin.

Om du kommer ihåg någon av de populära webbplatserna från din barndom eller tidiga dagar på internet, kolla om du kan hitta dem med Internet Time Machine. Det kan till och med sluta som gnistan som återansluter dig med några sedan länge förlorade internetkompisar!

Håll människor ansvariga

Internet Time Machine går från roligt till seriöst och är en av de bästa resurserna du kan använda när du vill hålla en person eller ett företag vid sitt ord.

Du kanske har hört någon form av ordspråket “när du lägger upp något på nätet lever det för evigt.” Internet Time Machine strävar efter att se till att detta stämmer. Oavsett om du vill bevisa att en webbsida läcker din personliga information, någon på Twitter som postar något ärekränkande eller något av detta slag, har archive.org din rygg – så länge det finns en ögonblicksbild.

I september 2018 beslutade amerikanska hovrättsdomare att Internet Time Machine är en acceptabel form av juridiskt bevis. Om en journalist rapporterar något falskt eller någon anklagar sig själv via en webbsida, glömmer inte Internet Time Machine.

Analysera affärskonkurrens

Beroende på din sida av situationen kan internets sätt att möjliggöra snabb och enkel “lärning” från onlineföretagens konkurrenter vara antingen en mycket bra eller mycket dålig sak. Om du är en ny företagare och försöker få foten inom dörren är det en säker väg till tillväxt att studera och följa andra framgångsrika webbplatser.

Om du känner till en webbplats som gradvis vunnit popularitet på ett sätt som du skulle vilja efterlikna, är Internet Time Machine din enda lösning för att se hur den har utvecklats under åren. Detta kan hjälpa dig att bättre bedöma hur du bör forma din egen webbplatss innehåll, SEO och mer.

Online Tech Tips är ett bra exempel. Redan 2007 såg det mycket annorlunda ut och var mycket mindre populärt. Webbplatsen har genomgått några ganska betydande förändringar, om än inget banbrytande, men snälla… kopiera inte oss!

Internet Time Machine är mycket mer än bara ett sätt att ta reda på hur populära webbplatser såg ut tidigare – men om det är det du gillar så fungerar det perfekt.

De tre exemplen här är bara toppen av ett isberg, och det finns många andra sätt som den här tjänsten är användbar, som att ta sig förbi en betalvägg. Det är helt gratis och alltid tillgängligt, så se till att lägga till Internet Time Machine till din arsenal av webbverktyg.

Relaterade Artiklar

Back to top button