Vad är en Ethernet Splitter och skillnader med en switch eller hubb

Vi ansluter vanligtvis till vår router via en Ethernet-kabel eller Wi-Fi. Problemet är att routrar har begränsade Ethernet-portar, vanligtvis fyra. Mellan datorer, bärbara datorer och PLC:er kan vi enkelt använda alla dessa portar. Och vad kan vi göra för att fixa det? I det här fallet kan vi använda en Ethernet Splitter, en switch eller en hubb. Idag i RedesZone ska vi förklara skillnaderna så att du kan välja den som passar dig bäst i varje enskilt fall.

Problemet börjar vanligtvis när alla Ethernet-portar är upptagna och vi behöver ansluta en ny dator med nätverkskabel. Den första lösningen du skulle kunna tänka dig skulle vara att köpa något som skulle tillåta oss att ha fler Ethernet-portar på något sätt. I denna mening, om vi bestämmer oss för att ha fler Ethernet-portar tillgängliga, skulle vi ha följande alternativ tillgängliga:

  • Ethernet splitter.
  • Att förändra.
  • Centrum.

Var och en av dessa tre lösningar har något annat att bidra med. Därför, innan du köper någon av dessa enheter, är det viktigt att identifiera den som passar oss bäst enligt våra behov. Därför kan vi, med kunskap om dess fördelar och nackdelar, välja det alternativ som bäst passar våra behov. Vi kommer nu att förklara de olika enheterna som vi kan använda för att kunna lägga till fler Ethernet-nätverksportar till vårt hem- eller småföretagsnätverk.

Ethernet Splitter det mest grundläggande och billigaste alternativet

Eftersom det är det billigaste alternativet är det utan tvekan det mest frestande, men också det som erbjuder minst alternativ. A ethernet splitter är en liten enhet med tre Ethernet-portar, två på ena sidan och en på den andra. I fallet med ett överskott av korta Ethernet-kablar, men bara en eller två långa kablar, är det då vi kan få ut det mesta av det.

Ett viktigt faktum att tänka på är att en Ethernet-splitter minskar antalet kablar som används i en Cat 5e Ethernet-kabel, men minskar datahastigheten från 1000 Mbps till 100 Mbps. Fördelen med den är att den låter dig använda en nätverkskabel för två ethernetanslutningar och de är billiga. Nackdelen med dessa Ethernet-splitter är dock att de minskar hastigheten på nätverkstrafiken. Därför, beroende på om dessa datorer kräver mer eller mindre bandbredd, kanske de inte drar fördel av all hastighet som erbjuds av Internetanslutningen eller detta lokala nätverk.

Ethernet splitter

>

Att konsultera

En annan sak att notera är att en Ethernet-splitter också är begränsad till maximalt två enheter per kabel. I vissa specifika situationer kan de vara bra. Men med tanke på att vi kan köpa en Switch från 15 € med många fler möjligheter, betyder detta att det i de flesta fall inte är värt att köpa en Ethernet Splitter.

Ethernet-switch: det idealiska valet i de flesta fall

Om vi ​​vill göra om vår nätverkskabel till två eller flera, Växla är utan tvekan det bästa alternativet att köpa i de flesta situationer. Dess funktionssätt är mycket enkelt. Vad vi behöver göra är att ansluta med Ethernet-nätverkskabel från routern till switchen. Sedan kan vi använda resten av de tillgängliga Ethernet-portarna för att ansluta nya enheter som vi inte kunde använda tidigare. Enkelt förklarat, en Ethernet-port blir flera Ethernet-portar, switchar ger inkommande data från dina nätverksenheter sina egna vägar, på grund av vilka data mellan enheter inte stör varandra.

de växla stöder också full-duplex kommunikation . Detta innebär att enheter som är anslutna till den kan skicka och ta emot data samtidigt och detta resulterar i ett snabbare nätverk, naturligtvis kommer vi att fortsätta ha bästa möjliga nätverkshastighet, vanligtvis Gigabit Ethernet, även om de första redan börjar med Multigigabit-switchar med 2,5G och 5G hastigheter.

Å andra sidan, om vi jämför dem med en Ethernet-splitter som hade två enheter som gräns, med den mest grundläggande switchen kunde vi ansluta upp till fem. Som vi nämnde tidigare, eftersom de också är väldigt billiga och erbjuder mer prestanda, gör de switchar till det mest rekommenderade alternativet.

Ethernet-hubben: en döende lösning

de Ethernet-hubben är förmodligen alternativ de mindre intressant, eftersom den har ersatts av Switch. En hub kan definieras som en stor kammare full av nätverkstrafik, där paket kommer in och ut för att hitta de datorer de försöker ansluta till. I tekniska termer använder ett nav det som kallas halvduplexkommunikation. Som ett resultat av det här sättet att arbeta genererar det datastopp och kollisioner, vilket försämrar värdefull bandbredd och orsakar nätverksavmattning. Situationen är komplicerad när flera lag används samtidigt.

En sak att tänka på är att Ethernet-hubbar ser mycket ut som switchar. Således, när du köper dem, måste du vara mycket försiktig så att du inte misstas mellan de två, även om naven inte längre ses så mycket till salu.

Slutligen, kom ihåg att vi har switchar som inkluderar full funktionalitet, bra hastighet och möjligheten att segmentera nätverket om vi köper hanterbara switchar som är lite dyrare. Navet skulle vara en mellanlösning som prismässigt inte kompenserar, och slutligen skulle vi ha Ethernet Splitter som i vissa situationer kan vara intressant.

Relaterade Artiklar

Back to top button