Vad är dåliga sektorer? Hur reparerar du Bad Sectors?

Innan du hanterar skadade sektorer(Bad Sectors) och hur man reparerar dåliga sektorer, bör du lära dig om sektorer och vad de gör. Det här inlägget förklarar sektorer, dåliga sektorer och berättar hur du reparerar dåliga sektorer. Alla magnetiska lagringsenheter har sektorer. Här lagras data lokalt vid användning av datorer. Ett exempel är HDD(HDD).

Sektorer på hårddiskar och SSD:er

du är svår disk(Diskenhet) HDD ) innehåller mer än en magnetiserad disk för datalagring. Dessa magnetiserade skivor är kända som tallrikar(tallrikar). En skiva kan innehålla data på ena eller båda sidorna, beroende på vilket media som används. hårddisk(HDD). Följaktligen innehåller den antalet huvuden Läsa skriva vilket kan vara lika med antalet skivor (enkelsidigt) eller dubbelt så många skivor vid användning av skivor på båda sidor.

Varje magnetiserad skiva är uppdelad i spår och sektorer. Spåren är osynliga koncentriska cirklar med regelbundet växlande diameter markerade på varje skiva. Sektor(Sektorn) är den minsta storleken på data som kan läsas eller skrivas av en dator på en gång. När data skrivs till filer är de (filer) fördelade över många sektorer, vilket kallas klunga. (kluster. ) Varje kluster har sitt eget ID så att läs-/skrivhuvuden kan hämta eller lagra data. Filen kan eller kanske inte lagras på samma spår; det kan delas upp i olika spår och olika kluster (som i defragmenterade filer).

Sektorn på hårt disk(Diskenhet) kan innehålla 512 byte data. Vissa moderna hårddiskar(HDD) kan innehålla 4 KB data i en sektor.

Vad är dåliga sektorer?

En dålig sektor är en sektor som datorn inte kan komma åt(En dålig sektor är en sektor som inte kan nås av datorn) eftersom den förstördes av någon programvara eller fysiska olyckor. Om du tappar HDD(HDD) från en höjd av 2 meter, finns det en möjlighet att vissa av sektorerna kan bli oanvändbara. Hårddiskar(Hårddiskar) är ömtåligare än solid state-enheter(SSD) . SSD den mest motståndskraftiga mot eventuella effekter. Här finns mer information om HDD och SSD(HDD vs SSD) .

Tillgång till data som lagras i sektorer är inte möjlig om hårddisk(HDD)-sektorer är skadade. SSD(SSD) (solid state-enheter) har också sektorer, men de kallas block(block). PÅ solid state-enheter(SSD) det finns inga snurrande skivor som magnetiserar och avmagnetiserar för dataläs-/skrivoperationer av operativsystemet. Men även i detta fall är skador på sektorn möjliga.

Vanligtvis indikerar en dålig sektor ett problem. hårddisk(HDD) och kan ge anledning till oro. PÅ SSD(SSD) det finns ingen anledning att få panik även om det finns några dåliga sektorer, eftersom de inte innebär ett fel SSD . Men i alla fall, behåll disksäkerhetskopior för att vara på den säkra sidan.

Åtgärda dåliga sektorer

Det finns två typer av skador som tilldelats sektorer: fysisk(Fysisk) och logisk(Logiskt). Fysisk korruption kan inte repareras, medan mjuk logisk korruption kan repareras med hjälp av Windows Disk Error Checking Tools inbyggda CHKDSK-kommando eller tredje parts diskfelkontrollprogram.

Använder kommandoraden CHKDSK för skadad(dåliga) sektorer

Det enklaste sättet att upptäcka och reparera dåliga sektorer är att använda kommandoraden (kommandoraden CHKDSK)DOS ( diskoperativsystem(Diskoperativsystem) CHKDSK .

 • Tryck på Windows-tangenten tillsammans med R.
 • Dialogrutan ” Utför kommando.”(Springa)
 • Ange cmd(Skriv CMD) i ” Springa(Kör) kommando” och tryck på knappen Enter/retur
 • I det svarta fönstret kommandorad(Kommandotolk) enter CHKDSK/FC: och tryck på Enter.
 • Kommandot kommer att skanna din C-enhet.
 • Om du vill kontrollera en annan enhet, använd den enhetens alfabet, till exempel D: eller G:
 • /F anger att kommandot ska hitta och åtgärda fel på skannade enheter.

Det kan hända att datorn inte börjar söka efter fel så fort du kör kommandot CHKDSK . Det kan be dig att starta om din dator så att kommandot har exklusiv åtkomst till roten ( brukar köra C(Normalt C Drive) ) ​​av din dators lagringsenheter.

Läsa(Läs) : Hur man migrerar Windows 11/10 från hårddisk till SSD gratis.

Användande Windows Disk Error Checker(Windows Diskfelkontrollverktyg)

Windows Error Checker för att reparera dåliga sektorer

 • Öppna File Explorer(Öppna File Explorer) och högerklicka på den enhet du vill kontrollera och reparera.
 • Från snabbmenyn som visas, välj ” Egenskaper(Egenskaper) ” .
 • I dialogrutan som visas efter att du klickat på “Egenskaper”, klicka på fliken ” Verktyg(Verktyg) » .
 • Du kommer att se ett alternativ för att köra verktyget felkontroll(Felkontroll) . Klick(Klicka) Kontrollera nu(kolla nu)
 • I dialogrutan som visas väljer du båda alternativen > Åtgärda filsystemfel automatiskt(Åtgärda filsystemfel automatiskt) och Skanna och försök reparera dåliga sektorer.(Sök efter och försök återställa dåliga sektorer)
 • Verktyg felkontroll(Error Checker Tool) kan också be dig att starta om för att komma åt rotenheten innan du startar skanningen.

Använda programvara från tredje part för att fixa dåliga sektorer och återställa data

Det finns flera tredjeparts diskfelkontrollprogram som hävdar att de reparerar dåliga sektorer och extraherar data från dem. Sådan programvara kan vara gratis eller betald. EaseUS Data Recovery Wizard är ett bra gratis alternativ om du ber mig om en rekommendation.

Om detta ämne(Relaterat) : Hur du skyddar din SSD och förlänger livslängden på din SSD.

Innan man förstår Dåliga sektorer och hur man reparerar dåliga sektorer, bör du veta om sektorer och vad de gör. Det här inlägget förklarar sektorer, dåliga sektorer och berättar hur du reparerar dåliga sektorer. Alla magnetiska lagringsenheter har sektorer. Det är här data lagras lokalt när du använder datorer. Ett exempel är hårddisken.

Sektorer på hårddiskar och SSD:er

Hur man reparerar dåliga sektorer

Din hårddisk (HDD) innehåller mer än en magnetiserad disk för att lagra data. Dessa magnetiserade skivor är kända som tallrikar. En tallrik kan innehålla data på ena sidan eller på båda sidor – beroende på vilken hårddisk du använder. Följaktligen innehåller den ett antal läs-/skrivhuvuden som kan vara lika med antalet skivor (enkelsidiga) eller dubbelt så många skivor om skivorna används på båda sidor.

Varje magnetiserad skiva är uppdelad i spår och sektorer. Spår är osynliga koncentriska cirklar med regelbundet varierande diametrar, markerade på varje skiva. Sektorn är den minsta storleken på data som kan läsas eller skrivas åt gången av en dator. När data skrivs in i filer är de (filer) utspridda över många sektorer – kallat a klunga. Varje kluster har sitt eget ID så att läs/skrivhuvudena kan hämta eller lagra data. Filen kan eller kanske inte lagras i ett enda spår; det kan delas upp över olika spår och olika kluster (som i defragmenterade filer).

En sektor på en hårddisk kan innehålla 512 byte data. Vissa avancerade hårddiskar kan hålla 4K-bitar av data i en sektor.

Vad är dåliga sektorer?

En dålig sektor är en sektor som inte kan nås av datorn, förstörs antingen av någon programvara eller av fysiska olyckor. Om du tappar en hårddisk från 2 meter är chansen stor att vissa av sektorerna kan bli oanvändbara. Hårddiskar är ömtåliga jämfört med SSD. SSD är den mest motståndskraftiga mot potentiella stötar. Här är mer information om HDD vs SSD.

Data som lagras i sektorer kan inte nås i händelse av dåliga sektorer på hårddisken. SSD:erna (solid-state-enheter) har också sektorer men de kallas block. SSD:erna har inga roterande diskar som är magnetiserade och avmagnetiserade för dataläs-/skrivoperationer av operativsystemet. Men även i detta fall finns det möjligheter till sektorskador.

Vanligtvis indikerar sektorskada en felaktig hårddisk och kan vara en anledning till oro. I SSD-enheter finns det ingen anledning att få panik även om det finns några dåliga sektorer eftersom de inte betyder en felaktig SSD. Men fortsätt att säkerhetskopiera diskarna i båda fallen, för att vara på den säkra sidan.

Reparera dåliga sektorer

Det finns två typer av skador på sektorer: Fysisk och Logisk. De fysiska skadorna kan inte repareras medan de mjuka logiska skadorna kan repareras med det inbyggda kommandot CHKDSK Windows Diskfelkontrollverktyg eller en tredje parts diskfelkontrollprogram.

Använder kommandoraden CHKDSK för dåliga sektorer

Den enklaste metoden att upptäcka och reparera dåliga sektorer är att använda DOS (Disk Operating System) kommandoraden CHKDSK.

 • Tryck på Windows-tangenten tillsammans med R.
 • Dialogrutan Kör kommando visas
 • Skriv CMD i dialogrutan Kör kommando och tryck på Enter/Return
 • I det svarta fönstret i kommandotolken skriver du CHKDSK/FC: och tryck på Enter
 • Kommandot kommer att skanna din C Drive.
 • Om du vill kontrollera en annan disk, använd det enhetsalfabetet som D: eller G:
 • /F indikerar att kommandot måste hitta och reparera fel på lagringsdiskarna som det skannar

Det kan hända att datorn inte börjar söka efter fel så snart du utfärdar kommandot CHKDSK. Det kan be dig att starta om datorn så att kommandot har exklusiv åtkomst till roten (normalt C Drive) på din dators lagringsenheter.

läsa: Hur man migrerar Windows 11/10 från HDD till SSD gratis.

Använder Windows Diskfelkontrollverktyg

Windows Felkontrollverktyg för att reparera dåliga sektorer

 • Öppna File Explorer och högerklicka på den enhet som du vill kontrollera och reparera.
 • Välj alternativet märkt på snabbmenyn som visas Egenskaper.
 • I dialogrutan som visas efter att du klickat på Egenskaper, klicka på fliken som säger Verktyg.
 • Du kommer att se ett alternativ för att köra felkontrollverktyget. Klicka på Kolla nu
 • I dialogrutan som visas väljer du båda alternativen > Åtgärda filsystemfel automatiskt och den Sök efter och försök återställa dåliga sektorer
 • Verktyget för felkontroll kan också be dig att starta om så att det kan få tillgång till rotenheten innan du startar skanningen.

Använda programvara från tredje part för att reparera dåliga sektorer och återställa data

Det finns flera tredjeparts diskfelkontrollprogram som påstår sig reparera dåliga sektorer och hämta data från dem. Sådan programvara kan vara gratis eller betald. EaseUS Data Recovery Wizard är ett bra gratis alternativ om du ber mig om en rekommendation.

relaterad: Hur man skyddar Solid State Drive och förlänger SSD-livslängden.

Relaterade Artiklar

Back to top button