Vad är COM surrogat i Windows 10 och är det ett virus?

Har du någonsin lagt märke till processen COM surrogat i uppgiftshanteraren Windows 10? Jag tittade igenom listan över processer och märkte att två av dem kördes på mitt system.

Att förstå de olika processerna i Task Manager kan vara en utmaning. Jag har redan skrivit ett utförligt inlägg om svchost.ex e som är en process som är värd för olika tjänster fönster. Vid varje given tidpunkt kan 10 till 15 sådana program köras på ditt system.

I den här artikeln kommer jag kort att beskriva vad som är COM surrogat i Windows 10 och om du ska oroa dig för det eller inte.

Vad är ett COM-surrogat?

COM surrogat är en av de processer där du verkligen inte har någon aning om vad han gör genom att titta på honom. Den har ingen anpassad ikon och sitter där utan att ge mycket information om vad den gör.

Ibland körs flera processer samtidigt COM surrogat. Om du går till Aktivitetshanteraren kommer du vanligtvis att se två av dem köra.

Om du högerklickar på någon av dem och väljer “Gå till detaljer(Gå till Detaljer) ”, kommer du att se att processnamnet faktiskt är dllhost.exe. Du kommer också att märka att processen körs under ditt användarnamn och inte konton. Systemet , lokal service eller Nätverkstjänst(Nätverkstjänst) .

Lyckligtvis, COM surrogat är inte ett virus (i de flesta fall). Detta är en juridisk process Windows 10 körs i bakgrunden. (Windows 10) Det kallas dllhost eftersom denna process är värd DLL – filer. Detta är förmodligen inte vettigt, så låt oss förklara det mer detaljerat.

Faktiskt, Microsoft skapat ett gränssnitt för utvecklare för att skapa tillägg för program som kallas COM Objekt . Detta används också för vissa program i Windows 10 . Till exempel, Windows utforskaren(Windows Utforskaren) har COM – ett objekt som låter dig skapa miniatyrer av bilder och videor i en mapp.

Men det stora problemet med dessa COM – objekt var att de ledde till ett misslyckande och ledde till ett processstopp utforskare. Detta innebar att hela ditt system skulle kollapsa om COM – objektet kommer att misslyckas av någon anledning.

För att lösa det här problemet, Microsoft kom fram till en process COM surrogat som faktiskt lanserades COM – objektet befinner sig i en separat process, inte i den som begärde det. Alltså i exemplet med dirigent (Utforskare)COM – Objektet kommer inte att startas i explorer.exe-processen, utan i denna nyskapade surrogatprocess com.

Nu om objektet COM kommer att krascha, det kommer bara att döda processen (COM)COM surrogat och utforskare kommer att fortsätta arbeta. Tillräckligt(Ganska) smart, eller hur?

Faktum är att om du laddar Process Explorer kommer du att se COM – objektet jag nämnde ovan.

Om du håller muspekaren över dllhost.exe-posten ser du att klassen COM är (COM)Microsofts miniatyrcache ett tillägg som används för att generera miniatyrer i dirigent(Utforskare).

Kan ett COM-surrogat vara ett virus?

Det har förekommit fall tidigare då trojaner och virus gömt sig i operativsystemet Windows maskerad som COM surrogat och andra processer fönster.

Om du öppnar Aktivitetshanteraren högerklickar du på processen och väljer ” Öppna filplats(Öppen filplats)”, kan du hitta den ursprungliga platsen för processen.

Om processen COM surrogat resulterar i en fil med namnet “dllhost” i mappen C:\Windows\System3 2 är osannolikt ett virus. Om detta leder till en annan plats bör du köra en virussökning omedelbart.

Vanligtvis ett surrogat COM använder väldigt lite minne och CPU(CPU) , och endast en eller två instanser körs. Om det finns många dllhosts.exe-processer eller om en process förbrukar mer än 1-2 procent av din CPU(CPU), jag skulle föreslå att du gör en offline virussökning, som bättre kan upptäcka knepiga dolda virus.

Hoppas(Förhoppningsvis) genom att läsa den här artikeln har du lärt dig något om COM surrogat och bakgrundsprocesser Windows 10. I framtiden bör du oroa dig mindre för att sådana processer körs i bakgrunden.

Om du har några frågor, lämna en kommentar så ska vi försöka hjälpa dig. Njut av!

Har du någonsin lagt märke till COM surrogat process i Windows 10 Aktivitetshanteraren? Jag bläddrade igenom listan över processer och märkte att två av dem kördes på mitt system.

Att förstå de olika processerna i Aktivitetshanteraren kan vara en utmaning. Jag har redan skrivit ett detaljerat inlägg om svchost.exe, som är en process som är värd för olika Windows-tjänster. Det kan lätt finnas 10 till 15 av dessa som körs på ditt system vid varje given tidpunkt.

I den här artikeln ska jag ge dig en snabb titt på vad COM Surrogate är i Windows 10 och om du behöver oroa dig för det eller inte.

Vad är COM Surrogate?

COM Surrogate är en av de processer där du verkligen inte har någon aning om vad det gör genom att titta på det. Den har ingen anpassad ikon och sitter där utan att ge mycket information om vad den gör.

Ibland finns det flera COM Surrogate-processer som körs samtidigt. Om du går till Aktivitetshanteraren ser du vanligtvis två av dem igång.

Om du högerklickar på endera och väljer Gå till detaljer, ser du att processnamnet faktiskt är dllhost.exe. Du kommer också att märka att processen körs under ditt användarnamn och inte Systemet eller lokal service eller Nätverkstjänste konton.

Tack och lov är COM Surrogate inte ett virus (för det mesta). Det är en legitim Windows 10-process som körs i bakgrunden. Det kallas dllhost eftersom processen är värd för DLL-filer. Det är förmodligen ingen mening, så låt oss förklara det mer detaljerat.

I grund och botten skapade Microsoft ett gränssnitt för utvecklare för att skapa tillägg till program som kallas COM-objekt. Detta används för vissa program i Windows 10 också. Till exempel har Windows Explorer ett COM-objekt som gör att det kan skapa miniatyrer för bilder och videor i en mapp.

Det stora problemet med dessa COM-objekt var dock att de skulle krascha och försämra Explorer-processen också. Det innebar att hela ditt system skulle krascha om ett COM-objekt misslyckades av någon anledning.

För att åtgärda det här problemet kom Microsoft med COM surrogat process som i princip körde COM-objektet i en separat process än den som begärde det. Så i Explorer-exemplet skulle COM-objektet inte köras i explorer.exe-processen, utan istället i denna nyskapade COM-surrogatprocess.

Nu, om COM-objektet kraschade, skulle det bara ta bort COM Surrogate-processen och Explorer skulle fortsätta att köras. Ganska smart va?

Om du laddar ner Process Explorer kan du faktiskt se COM-objektet som jag hänvisar till ovan.

Om du håller musen över dllhost.exe-posten kan du se COM-klassen är Microsofts miniatyrcachevilket är tillägget som används för att skapa miniatyrbilderna i Utforskaren.

Kan COM Surrogate vara ett virus?

Det har funnits tillfällen tidigare där trojaner och virus har gömt sig i Windows operativsystem genom att maskera sig själva som COM Surrogate och andra Windows-processer.

Om du öppnar Aktivitetshanteraren högerklickar du på processen och väljer öppna filplatskommer du att kunna hitta källplatsen för processen.

Om COM Surrogate-processen leder till en fil som heter ‘dllhost’ i C:\Windows\System32, är det osannolikt att det är ett virus. Om det leder någon annanstans bör du köra en virussökning omedelbart.

Vanligtvis använder COM surrogat väldigt lite minne och CPU och det finns bara en eller två instanser av att det körs. Om det finns många dllhosts.exe-processer eller om processen äter upp mer än 1 till 2 procent av din CPU, skulle jag föreslå att du utför en offline virussökning, som bättre kan upptäcka knepiga dolda virus.

Förhoppningsvis har läsningen av den här artikeln lärt dig en sak eller två om COM Surrogate och Windows 10 bakgrundsprocesser. Framöver bör du vara mindre orolig över att se processer som denna köra i bakgrunden.

Om du fortfarande har några frågor, lämna en kommentar så ska vi försöka hjälpa dig. Njut av!

Relaterade Artiklar

Back to top button