Utnyttjad, misshandlad: ska vi hata betare?

bedrägeri på nätet © Shttuerstock

Även om betare kan orsaka avsevärd skada på sina offer, lider de ofta också av exploaterande arbetsförhållanden.

Mitt i alla fördelar som internets ankomst medför är utvecklingen och mångfalden av mer eller mindre genomtänkta bedrägerier tyvärr en punkt som inte går att glömma. Men även om deras offer ofta kan befinna sig utblottade och utan tillvägagångssätt, har de som lurat dem inte alltid bättre.

Vad är en betare?

Termen “webbläsare” är ett uttryck som betecknar personer vars jobb är att utvinna pengar från Internet. Dessa bedrägerier kan ta många former: från den berömda nigerianska prinsen som ber dig att betala advokatkostnader för att få dig att ärva hans avsevärda förmögenhet till den attraktiva kvinnan som lovar att gå med sitt offer när hon betalar honom en biljett, flyg eller sjukvårdskostnader. Betarna saknar inte fantasi.

Dessa bedrägerier kan visa sig vara särskilt grymma i händelse av att de drabbade faktiskt tror att de hjälper eller har en koppling till personen som bedrägerar dem. Men framför allt finns det i allmänhet ingen utväg och att spåra ursprunget kan ibland vara mycket svårt.

Betare lider ibland mer än sina offer

De flesta av människorna bakom dessa bedrägerier kommer från fattiga länder och ofta utan verkliga arbetsrättigheter. Dessa element kunde ha låtit oss gissa, men en undersökning av Fransk VOD kom för att bekräfta det: betarbetarnas arbetsförhållanden är ibland verkligt exploaterande.

Journalisten bakom denna undersökning intervjuade alltså flera personer som nyligen överlevt – termen är ingen överdrift – från ett kambodjanskt företag som lurade västerlänningar genom att övertyga dem om att investera i en kryptovaluta som inte fanns. Vittnen till denna artikel förklarade således att företagets rekryterare, efter att ha gett dem flera garantier, beslagtagit deras telefoner så fort de anlände till stan, innan de installerade dem i en byggnad där de skulle behöva bo och arbeta utan att kunna gå ut.

Kvoterna som ålades dessa ”anställda” var mycket hårda, och de som inte nådde dem straffades och/eller förnedrades systematiskt, genom att till exempel tvingas göra 50 armhävningar för varje saknad ”klient”. En av intervjupersonerna förklarar till och med att hon var Tasé och slagen efter att ha gjort ett enkelt misstag som mottagare för ett meddelande. Och när polisen slutligen kom för att be företaget att släppa dem, gick den senare med på villkoret att de betalade 2 800 $ vardera. för att ersätta uppkomna kostnader “. De flesta av dessa anställda fick dock aldrig den lön som de utlovats.

Personen direkt bakom bluffen kan givetvis, givet förutsättningarna, knappast hållas ansvarig. Och om, i det fall som beskrivs i artikeln av VODde ansvariga har arresterats, praxis är ändå utbredd.

Källa: Fransk VOD, Actu.fr

Relaterade Artiklar

Back to top button