USA skickar GOES-T i omloppsbana, en ny avancerad vädersatellit

GOES-T satellitstart Atlas V © ULA

En imponerande nästan 5,2 tons satellit, GOES-T kompletterar amerikanska väderövervakningsmöjligheter frångeostationär bana
. Dess moderna kapacitet kommer att vara användbar för dagliga förutsägelser såväl som för långsiktiga klimatförändringar.

Den kommer att vara i drift i minst 10 år.

heja heja GÅR-T

Ankomsten av en stor väderobservationssatellit i omloppsbana är alltid ett speciellt ögonblick. Dessa verktyg är faktiskt avgörande för dagliga prognoser, övervakning av störningar över stora avstånd och trender under flera veckor… men också för extrema händelser som tropiska stormar, moln kopplade till vulkanutbrott, etc.

Den nuvarande generationen av GOES-satelliter (Geostationär operativ miljösatellit) observerar också magnetiska störningar i omloppsbana och “solväder” med hjälp av dedikerade instrument. Men dessa satelliter, som är veritabla juveler av teknologi som kan skanna nästan halva jordklotet på några minuter med en upplösning på mindre än en kilometer, är förberedda mer än ett decennium i förväg, för att säkerställa absolut kontinuitet… agera därför att inte missa start eller driftsättning!

Atlas V-raketen lyfte i går kväll klockan 22:38 (Paris) för att skicka GOES-T-satelliten i geostationär omloppsbana. Det förberedande arbetet gav resultat: uppdraget var en succé!

Tungviktskategori

GOES-T är den tredje enheten i den nuvarande generationen av amerikanska GOES-satelliter (hela familjen går tillbaka till 1970-talet). Tillverkad av Lockheed Martin är det en stor enhet som väger 5 192 kg vid start, inklusive mer än 2 ton bränsle, vilket kommer att vara användbart för att den ska nå sin “plats” i geostationär omloppsbana och för att hålla den där så länge som möjligt , mellan 10 och 15 år enligt nuvarande prognoser. Den är utrustad med sex instrument, men det viktigaste är ABI (Advanced Baseline Imager), som observerar jorden i det synliga och infraröda.

GOES-T var tänkt att nå omloppsbana för några år sedan, men dess föregångare GOES-S hade ett problem efter bara några veckor i omloppsbana 2018, eftersom dess ABI inte kunde kylas ordentligt. Lyckligtvis påverkade detta bara dess infraröda kapacitet… men GOES-T (som redan var klar då) var tvungen att demonteras och dess instrument återgå till produktion.

GOES-T-satellitförberedelsebild © NASA

Snart slutet på alfabetet!

USA upprätthåller två geostationära satelliter i permanent drift, med reservenheter, gamla satelliter med mindre kapacitet som är “i standby”. Väl på sin plats i geostationär omloppsbana tar de sitt slutgiltiga namn. Därmed blev GOES-R GOES-16 och GOES-S heter GOES-17. Den ena är över den atlantiska sidan av landet, och den andra är över Stillahavssidan, som täcker ungefär två tredjedelar av världen… Erbjuder öppna och offentliga data, tillgängliga från hela världen på Goes-r.gov-webbplatsen.

GOES-T, som du gissade att det kommer att bli GOES-18, måste fortfarande nå sin operativa omloppsbana, sedan kommer den att kunna vänta och testa sina instrument, inte långt från en av dess föregångare (idealiskt för att jämföra data ). I början av 2023 bör den ersätta GOES-17 på Stillahavssidan. Detta kommer att följas av starten av GOES-U planerad till 2024 och… de kommer att behöva vara uthålliga, eftersom nästa generation fortfarande håller på att definieras och kommer bara att ta fart mellan 2032 och 2036, om allt går som det ska.

Om samma ämne:
ESA avslöjar Vigil, namnet på dess solövervakningsuppdrag

Källa: rymdnyheter

Relaterade Artiklar

Back to top button