Upptäckte ett nytt planetsystem 500 ljusår bort

Har du någonsin undrat om vi verkligen är de enda invånarna i universum? Är det möjligt att det inte finns några andra former av liv bortom jorden? Det är uråldriga frågor som forskare alltid har försökt svara på. I dag verkar det som om några steg har tagits i denna riktning. Faktum är att vissa astronomer, tack vare bilderna av radioteleskop, har upptäckt existensen av ett nytt planetsystem bara 500 ljusår bort från jorden.

För att beskriva denna otroliga upptäckt är en studie publicerad i den berömda tidskriften Astronomi & Astrofysik. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av italienska forskare frånInleda National of Astrophysics (INAF). De har lyckats identifiera detta nytt planetsystem tack vare bilderna som tillhandahålls av Tess rymdteleskop av NASA. Detta nya system, döpt av italienska astronomer TOI-492studerades också tack vare uppgifterna från Galileo National Telescope, i Kanarieöarna.

Det är ett planetsystem ung och bara långt från jorden 500 ljusår. Enligt initiala uppskattningar skulle han vara i åldern mellan 30 de 80 miljoner år och av denna anledning är det yngre bland dem som upptäcktes av Tess. Detta system består av två planeter som har en radie på ca 4 gånger större av den terrestra och kretsar runt en orange dvärgstjärna lite mindre och kallare än Sol. Forskare gjorde specifikt denna upptäckt genom att studera minskad ljusstyrka av stjärnan längs observationslinjen av Landa orsakad av transiteringen av de två planeterna. En transit som provocerar små förmörkelser av moderstjärnan.

Det är en upptäckt verkligen väldigt viktigt eftersom detta unga planetsystem representerar en utmärkt laboratorium att studera hur planeter föds och utvecklas iUniversum.

Relaterade Artiklar

Back to top button