Upptäck LibreDNS, en gratis och säker DNS-tjänst, kompatibel med DoH och DoT

När vi anger i vår favoritwebbläsare adressen till en webbsida vi vill komma åt, automatiskt efter några sekunder, som regel laddar den in den begärda webbsidan, men vad användaren inte ser bakom, detta är det fantastiska jobbet som DNS-servrar gör.

Huvudfunktionen för dessa DNS-servrar, när de får en förfrågan om att till exempel vilja gå in på www.redeszone.net, är att söka i sina databaser på samma server eller på andra DNS-servrar efter adressen IP som är kopplad till servern. var RedesZone-webbplatsen är värd, och när den finns berättar de för användarens webbläsare var de ska ansluta. Under begäran som görs av användarens webbläsare, tills den visas för användaren på hans bildskärm, går vår visningsbegäran ibland via DNS-frågeservrar. Dessa servrar lagrar förfrågningar från alla användare och kan känna till olika användares smaker eller tendenser.

Men saken slutar inte där, 90% av befolkningen använder en router för att komma åt internet som kommer från deras tjänsteleverantör, det betyder att ditt eget företag som ger dig tillgång till internet sätter sina egna DNS-servrar för att lösa alla frågor, och vet därför vad du faktiskt tittar på.

Det finns många alternativ som att ändra DNS på din dator eller router om operatören tillåter det, även om det vanligtvis är nödvändigt att ändra dem manuellt på varje dator. Om vi ​​bestämmer oss för att ändra dessa DNS-servrar, väljer många att lägga DNS från Google, Cloudflare etc. Men idag vill vi prata om LibreDNS .

gratis DNS

En del av en grupp Librehosters, skapade de så kallade LibreOps, en serie tjänster bland annat DNS, Diaspora, Etherpad, Jabber, e-postlistor, Mastodon, Mumble och Tor Relays, där vi senare kort kommer att förklara vad de är och vad varje är för. Fokus på DNS, LibreDNS är en offentlig, privat och krypterad DNS-servertjänst, vilket innebär att till skillnad från att använda din Internetleverantörs DNS-servrar som inte är krypterade och kan titta på dina DNS-frågor för att se dina sökningar och var du än surfar, använder dessa LibreDNS DNS-servrar krypteringsprotokoll för att behålla DNS-trafik konfidentiell.

Men förutom denna stora fördel erbjuder den en större och det är att den undviker censur. Som många av er vet blockerar fler och fler regeringar åtkomst till webbsidor, vanligtvis genom att blockera DNS. Genom att använda LibreDNS kan du kringgå detta block, som normalt finns på din internetleverantörs DNS-servrar. Denna LibreDNS-tjänst är helt gratis och stöder både DNS över HTTPS (DoH) och DNS over TLS (DoT) protokoll, så du kan enkelt använda den på webbläsarnivå eller direkt på din router om den stöder DoT .

På LibreDNS officiella webbplats kan du se i detalj hur du konfigurerar den här tjänsten med webbläsaren Firefox. Om du använder Firefox på Windows måste vi helt enkelt gå in i avsnittet » Verktyg / Alternativ / Allmänt / Nätverkskonfiguration “, och välj en “anpassad” server, ange sedan följande URL: “https: //doh.libredns. gr/dns-query”

Om du vill konfigurera DNS över TLS måste du använda följande data:

  • IP-adress: 116.203.115.192
  • Hamn: 853

Tillbaka till LibreOps låt oss komma ihåg att de hade fler tjänster som jag kort kommer att sammanfatta vad var och en av dem är avsedd för.

  • Diaspora: Det är ett distribuerat socialt nätverk, där när du installerar din programvara skapar din dator en pod och fungerar som de noder som utgör det sociala nätverket. Ett exempel är librenet.gr
  • Etherpad: Det är en onlineredigerare med öppen källkod, så anpassningsbar att dess främsta fördel är att den kan ha samarbetsredigering i realtid.
  • Jabber: Det är ett kommunikationsprotokoll som använder öppen programvara i realtid för att chatta.
  • E-postlistor: Detta är en e-postlista där de meddelar dig om projekt, grupper som inte har resurserna eller erfarenheten för att kunna underhålla en server med informationen.
  • Mastodon: Det är ett annat distribuerat men federerat socialt nätverk som är en del av Fedserve som är ett sammankopplat och decentraliserat nätverk som fungerar oberoende.
  • Mumble: Detta är en röstchatt med låg latens och hög kvalitet som fokuserar på ljudkonferenser.
  • Tor-relä: för att ansluta till Tor-nätverket med Libreonion.

Slutsats

Som du kan se erbjuder LibreOps en serie mycket intressanta tjänster där dess DNS-tjänst LibreDNS sticker ut framför allt, med vilka vi kan använda DoH- och DoT-protokollen för att säkra våra DNS-förfrågningar och svar, med syftet att ha maximal sekretess när du surfar Internet.

Relaterade Artiklar

Back to top button