Upptäck den hisnande bilden av Spökgalaxen som tagits av James Webb

Phantom Galaxy © ESA/Webb, NASA & CSA

Varning för ögonen! James Webb-teleskopet har uppnått ännu en krafttur genom att fånga helt överdådiga bilder av en spiralgalax.

Således kan vi nu frossa i Messier 74:s underbara kurvor.

Ett valfritt mål

James Webb-teleskopet har varit helt i drift sedan juli och glädjer alla observatörer som fascineras av rymden. Vi är redan skyldiga honom upptäckten av en exoplanet som har CO2 i sin atmosfär och anmärkningsvärda foton av norrsken som ligger vid Jupiters poler. Den här veckan gläder NASA och ESA oss återigen med väldigt olika bilder.

Denna nya show belyser galaxen M74, även känd som “Ghost Galaxy”. Detta namn hänvisar till dess mycket låga ljusstyrka. Beläget cirka 32 miljoner ljusår från jorden, är det mycket exakt beläget i konstellationen Fiskarna. Det är därför inte så långt ifrån oss (men ändå lite). Teleskopet intresserade sig för denna uppsättning stjärnor via MIRI-instrumentet som studerar det mellaninfraröda.

Lagarbete

I denna uppgift fick James Webb-teleskopet hjälp av Hubble. Den senare hade redan observerat M74 tidigare. Genom att sätta ihop all data han hade samlat in fick NASA och ESA extremt detaljerade bilder. Det är möjligt att se galaxens perfekt definierade spiralarmar. Filament av gas, damm, men även kosmos i bakgrunden är alla identifierbara i dessa bilder. Grädden på moset, galaxens mitt är också hedrad med sin suveräna blå färg (i infraröd vy).

Phantom Galaxy © ESA/Webb, NASA & CSA

Fantomgalaxen, 13 miljarder år gammal, är ett idealiskt mål för att hoppas kunna lära sig mer om bildandet av stjärnor. Astronomer vill också lokalisera de regioner där stjärnor bildas och noggrant mäta massorna och åldern på stjärnhopar.

Källa: ESA

Relaterade Artiklar

Back to top button