Uppmärksamhet! Dessa 5 skadliga Chrome-tillägg påverkar redan 1,4 miljoner användare

Chrome OS © © Google

Fem skadliga tillägg för Google Chrome spionera på användarnas surfande för att agera när ett köp görs på en e-handelssida.

I en ny säkerhetsrapport pekar McAfee på fem skadliga tillägg för Google Chrome. Tillsammans har de laddats ner mer än 1,4 miljoner gånger.

En förlängning för Watch Partys på Netflix

Den mest populära av dessa är Netflix Party, som låter användare dra nytta av en “Watch Party”-funktion för att titta på innehåll tillsammans och på distans. Till skillnad från Amazon Prime Video eller Disney+ är det här alternativet inte tillgängligt på Netflix. Tillägget i fråga släpptes på Chrome Web Store i två versioner, en över 800 000 installationer och den andra 300 000.

Tidigare fanns det en tillägg även kallad Netflix Party, men denna har bytt namn till Teleparty. Legitimt, det senare har övertygat mer än 10 miljoner användare och låter dig lansera Watch Partyes på Netflix, men även YouTube, Disney +, Hulu, HBO och Amazon Prime Video.

De andra tre skadliga tilläggen är FlipShope – Price Tracker Extension (80 000 nedladdningar),
Full Page Screenshot Capture – Skärmdumpning (200 000 nedladdningar) och AutoBuy Flash Sales (20 000 nedladdningar).

Stöld webbläsardata och affiliate-bedrägeri

Dessa tillägg lyckas få höga betyg i Chromes butik eftersom de tjänar sitt syfte. I många andra liknande fall erbjuder kapartillägg eller appar inte den funktionalitet som utlovats. Här kan de räkna med riktiga åsikter för att få trovärdighet.

De fem förlängningarna fungerar alla på samma princip. De omdirigerar användare till nätfiskesidor och infogar affiliate-identifierare i cookies på e-handelssajter för att kompensera hackare när ett köp görs av användaren.

För att göra detta spårar tilläggen surfaktiviteten för användaren, som alltså spioneras på. Varje besök på en webbplats registreras och skickas till servrar som tillhör skaparna av programvaran. Detta låter dem sedan infoga kod på webbsidor och ändra cookies som hanterar affiliate-betalningen.

Google har börjat ta bort vissa tillägg från Chrome Web Store, men du måste avinstallera dem manuellt om du redan använde dem.

Källa: McAfee

Bästa webbläsaren – Jämförelse 2022 | Clubic

Under lång tid bestämde de monopol som innehas av pionjärerna inom webbsurfning internetanvändarnas surfförhållanden och vanor. 1994 tog Netscape 75 % av surfmarknaden på bara fyra månaders existens och banade väg för demokratisering av webben. En framgång lika bländande som kortlivad när Microsoft marknadsförde Internet Explorer året därpå innan den gjorde den till en inbyggd komponent i Windows 95 OSR 1 (OEM), och sedan integrerade den i Windows-skalet 1997.

Läs mer

Relaterade Artiklar

Back to top button