Uppdelning av filöverföringshastighet

I dagens värld är stora filer vanligare än någonsin tidigare. I de första dagarna av datoranvändning gjorde programmerare och utvecklare sitt bästa för att komprimera filstorlekar av absolut nödvändighet.

Under 2019, när enheter NAS lättillgängliga och petabyte-enheter är precis runt hörnet, filstorlekar behöver inte vara små, men det tar extra tid att överföra stora filer från en lagringsenhet till en annan.

Om du inte har timmar på dig att flytta en fil från plats till plats är det näst bästa alternativet att välja en metod med hög överföringshastighet.

USB-överföringshastighet

USB – ett av de vanligaste sätten att överföra data. USB eller universell seriebuss(Universal Serial Bus), har gått igenom flera iterationer under åren. Det finns fem grundläggande hastigheter:

 • USB 1.0: 1,5 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
 • USB 1.1: 12 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
 • USB 2.0: 480 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
 • USB 3.0: 5 gigabit per sekund ( Gbps(Gbps)
 • USB 3.1: 10 gigabit per sekund ( Gbps(Gbps)

USB 3.0-portar(USB 3.0) och 3.1 är vanligare i moderna datorer. Det bör dock noteras att det inte alltid lever upp till sin potential. Överföringshastighet USB är begränsat till den långsammaste anslutna enheten. (USB)Även om två enheter är kompatibla med USB 3.1, det finns en möjlighet att hastigheterna blir lägre än enheten.(USB)

Ethernet överföringshastighet

ethernet bleknade i bakgrunden i vår tid WiFi men det finns inte bara. Trådbundet(Hardwired) anslutningar minskar latensen och ger betydligt snabbare överföringshastigheter än trådlösa anslutningar. Alla seriösa spelare bland er använder sannolikt en trådbunden anslutning för din PC eller konsoler för att minimera fördröjningen.

 • Snabb ethernet : 100 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
 • Gigabit ethernet : 1000 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
 • tio – Gigabit Ethernet(Gigabit Ethernet): 10 000 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)

ethernet används oftast för att ansluta till Internet(Internet), men det finns andra applikationer där ethernet överträffar andra som LAN. Till exempel om du planerar att sätta upp ett privat hemnätverk för lagring eller som server plex, ethernet kommer att vara ett av de mest effektiva alternativen.

Wi-Fi överföringshastighet

Tycka om ethernet , WiFi förändrats och utvecklats under åren. Som du kan se nedan har priserna blivit betydligt högre under åren. 802.11ax-protokollet (WiFi 6) kommer inte bara att vara snabbare, utan kommer att ge många andra fantastiska funktioner som kommer att göra WiFi mycket mer pålitlig.

Wi-Fi 802.11b: 11 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
Wi-Fi 802.11a, g: 54 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
Wi-Fi 802.11n: 450 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
Wi-Fi 802.11ac: 1300 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
Wi-Fi 802.11ax: 3500 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)

Tänk på detta: dessa hastigheter är teoretiska. I verkliga applikationer kommer du sällan att se hastigheter nära detta. Det är dock det snabbaste Wi-Fi som är tillgängligt för användare idag. Det fungerar utmärkt för små filer, men om du behöver ladda upp eller överföra en fil på flera gigabyte får du bättre resultat med en trådbunden anslutning.

Bluetooth överföringshastighet

Blåtand inte utformad för att överföra stora mängder data vid en given tidpunkt. Protokollet skapades för överföring av data över korta avstånd för specifika branscher, men har sedan dess slagit fast för mer olika ändamål. Men även den snabbaste formen Blåtand bleknar i jämförelse med andra metoder.

 • Bluetooth 1.0: 700 kilobits per sekund ( kbps(kbps)
 • Bluetooth 2.0: 3 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
 • Bluetooth 3.0: 24 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
 • Bluetooth 4.0: 25 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)

(FireWire)Baudhastighet firewire och Blixt(Thunderbolt Transfer)

En mindre känd metod för att överföra data är via anslutningar. firewire och Blixt . Vi säger “mindre kända” eftersom de tenderar att vara isolerade från enheter Äpple medan Windows har fortfarande den stora majoriteten av marknaden. Dessa anslutningar är snabba och konkurrerar på många sätt med USB.

 • FireWire 400: 400 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
 • FireWire 800: 800 megabit per sekund ( Mbps(Mbps)
 • Thunderbolt: 10 gigabit per sekund ( Gbps(Gbps)

Fler versioner planeras att släppas i framtiden firewire. firewire 1600 och Firewire 3200 måste ge en hastighet på 1600 Mbps(Mbps) och 3200 Mbps(Mbps) respektive.

För Blixt denna hastighet är 10 Gbps(Gbps) per kanal, så den senaste versionen ( Thunderbolt 3 ) stöder upp till 40 Gbps(Gbps) på grund av antalet kanaler.

Varför överföringshastighet är viktig

Du kanske inte behöver höga bithastigheter för tillfället, men eftersom 4K (och till och med 8K) video blir vanligare och vanligare, måste du öka din bithastighet annars kommer du att slösa bort dagar med att flytta runt en enda fil. Ta dig tid att förstå och förstå de olika överföringshastigheterna. Du kommer att tacka dig själv i framtiden.

Även att känna till de förväntade hastigheterna kan hjälpa dig att identifiera och diagnostisera potentiella problem på ditt system.

I den moderna världen är stora filer vanligare än någonsin tidigare. Under de första dagarna av datoranvändning gjorde programmerare och utvecklare vad de kunde för att komprimera filstorlekar av absolut nödvändighet.

År 2019, när NAS-enheter är lättillgängliga och petabyte-enheter är precis runt hörnet, behöver filstorlekarna inte vara små – men det tar extra tid att överföra stora filer från en lagringsenhet till en annan.

När du inte har timmar på dig att flytta en fil från plats till plats är det näst bästa alternativet att välja en metod med snabba överföringshastigheter.

USB-överföringshastigheter

USB är ett av de vanligaste sätten att överföra data. USB, eller Universal Serial Bus, har genomgått flera iterationer genom åren. Det finns fem huvudhastigheter:

 • USB 1.0: 1,5 megabit per sekund (Mbps)
 • USB 1.1: 12 megabit per sekund (Mbps)
 • USB 2.0: 480 megabit per sekund (Mbps)
 • USB 3.0: 5 Gigabit per sekund (Gbps)
 • USB 3.1: 10 Gigabit per sekund (Gbps)

USB 3.0- och 3.1-portar är vanligare i moderna datorer. Du bör dock notera att det inte alltid lever upp till sin potential. USB-överföringshastigheter begränsas av den långsammaste anslutna enheten. Även när två USB 3.1-kompatibla enheter är anslutna finns det en chans att hastigheterna kommer att understiga vad enheten är kapabel till.

Ethernet-överföringshastigheter

Ethernet har fallit i vägen i denna moderna tidsålder av Wi-Fi, men det finns av en anledning. Trådbundna anslutningar minskar fördröjningen och ger avsevärt högre överföringshastigheter än trådlösa anslutningar. Alla seriösa spelare bland er använder sannolikt en fast anslutning för din PC eller konsoler för att minimera fördröjningen.

 • Fast Ethernet: 100 megabit per sekund (Mbps)
 • Gigabit Ethernet: 1 000 megabit per sekund (Mbps)
 • 10 Gigabit Ethernet: 10 000 megabit per sekund (Mbps)

Ethernet används oftast för internetanslutningar, men det finns andra applikationer där Ethernet utmärker sig som lokala nätverk. Till exempel, om du planerar att sätta upp ett privat hemnätverk för lagring eller som en Plex-server, kommer Ethernet att vara ett av de mest effektiva alternativen.

WiFi-överföringspriser

Precis som Ethernet har Wi-Fi förändrats och vuxit under åren. Som du kan se underifrån har hastigheterna blivit betydligt snabbare under åren. 802.11ax-protokollet (WiFi 6) kommer inte bara att vara snabbare, utan även ge många fler fantastiska funktioner som kommer att göra Wifi mycket mer pålitligt.

Wi-Fi 802.11b: 11 megabit per sekund (Mbps)
Wi-Fi 802.11a, g: 54 megabit per sekund (Mbps)
Wi-Fi 802.11n: 450 megabit per sekund (Mbps)
Wi-Fi 802.11ac: 1 300 megabit per sekund (Mbps)
Wi-Fi 802.11ax: 3 500 megabit per sekund (Mbps)

Tänk på detta: dessa hastigheter är teoretiska. I verkliga applikationer kommer du sällan att se hastigheter i närheten av detta. Som sagt, detta är det snabbaste Wi-Fi som är tillgängligt för användare hittills. Det fungerar bra för mindre filer, men om du behöver ladda ner eller överföra en fil med flera gigabyte, kommer du att se bättre resultat med en fast anslutning.

Överföringshastigheter för Bluetooth

Bluetooth är inte utformat för att överföra en enorm mängd data vid en given tidpunkt. Protokollet skapades för att överföra data över korta avstånd för specifika branscher, men har sedan dess fångats för mer varierande syften. Men även den snabbaste formen av Bluetooth bleknar i jämförelse med andra metoder.

 • Bluetooth 1.0: 700 kilobit per sekund (Kbps)
 • Bluetooth 2.0: 3 megabit per sekund (Mbps)
 • Bluetooth 3.0: 24 megabit per sekund (Mbps)
 • Bluetooth 4.0: 25 megabit per sekund (Mbps)

FireWire- och Thunderbolt-överföringshastigheter

En mindre känd metod för att överföra data är genom FireWire- och Thunderbolt-anslutningar. Vi säger mindre kända eftersom dessa tenderar att vara isolerade till Apple-enheter, medan Windows fortfarande har den stora majoriteten av marknadsandelen. Dessa anslutningar är snabba och konkurrerar med USB på många sätt.

 • FireWire 400: 400 megabit per sekund (Mbps)
 • FireWire 800: 800 megabit per sekund (Mbps)
 • Thunderbolt: 10 Gigabits per sekund (Gbps)

Det finns nyare versioner av FireWire som kommer att släppas någon gång i framtiden. FireWire 1600 och FireWire 3200 ska leverera 1600 Mbps respektive 3200 Mbps.

För Thunderbolt är den hastigheten 10 Gbps per kanal, så den senaste versionen (Thunderbolt 3) stöder upp till 40 Gbps på grund av antalet kanaler.

Varför överföringshastigheter är viktiga

Du kanske inte behöver snabba överföringshastigheter för tillfället, men eftersom 4K (och till och med 8K) video blir vanligare och vanligare, måste du öka hastigheten som du överför data, annars kommer du att spendera dagar med att flytta en enda fil. Ta dig tid att lära dig och förstå de olika överföringshastigheterna. Du kommer att tacka dig själv i framtiden.

Även att veta vilka hastigheter du kan förvänta dig kan hjälpa dig att identifiera och diagnostisera potentiella problem i ditt system.