Unsplash recension (2022): den perfekta gratis bildbanken för artister

Unslpash © monticello / Shutterstock.com

Unsplash grundades 2013 och har etablerat sig under åren som en av de gratis bildbanker mest populära i världen. Det som började som en enkel Tumblr är nu en databas med tre miljoner bilder, bidragna av amatörer och professionella fotografer, och tillgänglig gratis för alla.

Det är genom partnerskap med flera stora företag som Medium, Google, Adobe eller Tencent, och dess integration med flera tjänster, som Unsplash har etablerat sig i landskapet av fria bildbanker. Sedan mars 2021 är företaget nu under ledning av Getty Images, ytterligare en bildbank med en helt annan filosofi. Förtjänar Unsplash fortfarande sin plats bland genrens ledare?

Sammanfattning

Unsplash: hur fungerar det?

Unsplash erbjuder sin egen licens för användning av foton som publiceras på sin webbplats. Unsplash-licensen tillåter användning av fotografier för icke-kommersiell och kommersiell användning, med vissa villkor för det senare fallet, och utan att webbplatsen eller fotografen behöver krediteras (även om gesten förblir uppskattad).

Kommersiell användning är möjlig i reklamsyfte, för marknadsföring eller reklam. Det är dock inte tillåtet att använda bilderna som de är för att reproducera en webbplats som liknar Unsplash eller sälja dem i form av ett tryck eller på ett fysiskt föremål som en t-shirt. Genom att göra meningsfulla och kreativa förändringar i bilden är det möjligt att sälja den. Du måste dock gå lite längre än att lägga till en text eller ett filter för att villkoren ska respekteras.

Dessutom omfattas inte fotografier inklusive varumärken, igenkännbara personer och konstverk av Unsplash-licensen och ytterligare tillstånd kommer att krävas från varumärket, personen eller konstnären för att använda dem.

Unsplash hem © Unsplash

Användning av webbplatsen

Bildsökning

Unsplashs hemsida innehåller ett sökfält, en meny med flera föreslagna populära kategorier och ett urval av de senaste bilderna. De föreslagna kategorierna är vanliga: mat, arkitektur, natur, aktuella händelser… Tillräckligt för att enkelt hitta illustrativa bilder efter dina behov. Några av dem är sponsrade av ett visst företag, indikerat med omnämnandet “Utvalda”. Om det är möjligt att skapa ett gratiskonto är det inte nödvändigt att skapa ett för att kunna använda tjänsten. Det låter dig dock ha en nedladdningshistorik som kan vara användbar och för att kunna följa fotografer. Annars är de flesta av dess funktioner för fotografer som vill skicka in sitt arbete.

Unsplash-kategorier © Unsplash

För bildsökningen har du valet mellan två sätt att göra det: den klassiska sökningen med nyckelord eller genom att använda en bild. Genom att använda den klassiska sökningen motsvarar resultaten väl det sökta sökordet så länge man förblir på enkla termer. Om du bestämmer dig för att använda flera ord utan teman i din fråga, kanske vissa av resultaten inte är lika relevanta och fokuserar på det “starkaste” ordet. Om nyckelorden förblir i ett gemensamt tema (t.ex. läkare och patient) ger sökningen ibland mer exakta resultat. Observera att sidan är helt på engelska, även om det är möjligt att utföra forskning på Molières språk. Du kan också förfina din sökning genom att ange en viss orientering, färger och välja om du vill se resultaten efter relevans eller se det senaste först.

Sedan 2021 har webbplatsen också introducerat Visual Search, som gör det möjligt att använda en bildfil eller webbadressen till en bild för sökningar. Med den här funktionen kan du antingen hitta liknande bilder som den du angav eller använda den för att ta reda på om en bild är från webbplatsen och spåra fotografen. Tjänsten fungerar bäst när man använder en tydlig bild, till exempel en logotyp, med en väldefinierad form och färg. Sökningen blir lite mer slumpmässig om vi använder ett foto på en person eller en teckning, men sajten lyckas ändå erbjuda oss resultat i samma färgfamilj eller med samma sorts motiv som i vår grundbild.

Unsplash visuell sökning © Unsplash

Föreslagna bilder och nedladdning

Till skillnad från andra bildbanker fokuserar Unsplash här på den konstnärliga sidan av fotografiet mer än på den praktiska sidan. På den här sidan hittar du främst illustrativa bilder för konstnärliga ändamål, för ett skivomslag, en blogg, en artikel, en e-bok eller bara för att klä upp tapeten till din telefon och dator. Stilarna är fortfarande varierande, och det kommer att vara möjligt att hitta ett förslag som matchar din estetik. Om ditt mål är att illustrera till exempel en skyltfönster eller e-handelssajt för ett företag kommer förslagen att vara mer begränsade och du måste uppskatta en väldigt “Instagram” eller “livsstil” stil. Men om du är i målgruppen är alla bilder av god kvalitet och estetiskt tilltalande.

Genom att välja ett foto har vi rätt till flera alternativ och information. Unsplash låter dig ladda ner bilder i litet format (640 i bredd, höjden är beroende av bildens orientering), i medium (1920 i bredd), i large (2400 i bredd) eller i originalstorlek. Vi kan också se namnet på fotografen, enheten han eller hon använde, publiceringsdatum och antalet visningar och nedladdningar. En dedikerad knapp låter dig dela bilden. Om du vill hitta fler liknande bilder lämnas förslag under bilden. Längst ner kommer du också att kunna se användarsamlingar bilden har lagts till och utforska dem. Sidan är tydlig, all viktig information är synlig på ett ögonblick och ytterligare förslag är relevanta.

Unsplash bild © Unsplash

För fotografer

Fotograferna bakom bilderna är obetalda och donerar sitt arbete till sajten. Flera funktioner har ändå lagts till i gengäld för att hjälpa dem att göra sig kända. Varje fotograf har en personlig sida, som kan följas om du har ett konto. På den är det möjligt att se alla hans verk som är tillgängliga på webbplatsen och få tillgång till hans sociala nätverk. Han kan också lägga till en länk till sin PayPal för att samla in donationer. Slutligen introducerade företaget nyligen funktionen “Hire”, som gör att fotografer som finns i vissa storstäder runt om i världen kan indikera att de är tillgängliga för jobberbjudanden och som syftar till att få dem i kontakt med potentiella kunder.

Appar och plug-ins

Appar och tillägg

Utöver sin webbplats erbjuder Unsplash många applikationer och plugins. Applikationen på iOS låter dig välja bilder på tjänsten direkt från din telefon och dra och släppa dem i kompatibla applikationer som Pages eller Notes. Genom att skapa ett konto kan du samla in foton och enkelt komma åt dem från en ny enhet. Om du vill prova på äventyret och bli fotograf för tjänsten kan du direkt ladda upp bilderna tagna med din iPhone i applikationen.

För att klä upp ditt skrivbord på Mac kan du använda Unsplash Wallpapers-appen på macOS. Du kan själv välja vilken bild som ska användas som tapet eller låta applikationen ta hand om valet och modifiera den automatiskt varje dag eller varje vecka. Du kommer att kunna välja ett eller flera teman för att rita bilderna eller skapa ett nytt från samlingarna som finns på webbplatsen.

Unsplash krom © Unsplash

Webbläsare glöms inte bort, med två tillägg tillgängliga på Google Chrome. Unsplash Instant låter dig klä upp dina nya flikar med ett bakgrundsfoto hämtat från tjänsten, nedladdningsbart och delbart på Twitter och Facebook med ett klick. Det andra tillägget, Unsplash för Chrome, låter dig snabbt hitta foton och dra och släppa dem till en ny flik för att ladda ner dem.

Plugins och API:er

Unsplash kommer även i plugins för olika tjänster. Plugins finns till exempel för Figma eller WordPress för att snabbt komma åt de bilder som tjänsten erbjuder och använda dem på dina webbplatser eller design. Observera dock att plugin-programmet för WordPress inte har uppdaterats på två år och inte längre verkar underhållas.

Ett gratis API görs tillgängligt för utvecklare för att fylla sina webbplatser och applikationer med foton från tjänsten, under förutsättning att de uppfyller användarvillkoren och validering av användningen av Unsplash.

Unsplash9

Unsplash är inte en gratis bildbank som passar alla. Här har tjänsten valt att gynna fotografier som är mer konstnärliga än praktiska och målgruppen är begränsad. Om ditt mål är att klä upp en professionell sida, såvida du inte gillar en väldigt Instagram-vänlig stil, kommer en annan tjänst att vara mer relevant. Annars, om du är målgruppen, är fotografierna av mycket bra kvalitet och sidan är extremt lätt att använda.

Mest

  • Mycket trevliga bilder
  • Sök efter bild tillgänglig
  • Flera kategorier erbjuds

De mindre

  • Kommer inte att passa alla
  • Mer “konstnärliga” än “praktiska” bilder

Sök och kategorier9

Bilder10

Mångfalden av utbudet7

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button