Undvik att bli spionerad av din dators kamera

Hur man kopplar bort webbkameran i Windows

Först kommer vi att förklara hur inaktivera webbkamera i Windows . På så sätt kommer vi att förhindra eventuella inkräktare från att komma åt det och i slutändan från att attackera vår integritet. Lyckligtvis är det en enkel process och vi har flera alternativ för det också. Vi kommer att förklara dem.

Vi kan göra det direkt från själva operativsystemet. För att göra detta måste du ange Enhetshanteraren (vi går till Start och skriver det) och väl här går vi till avsnittet Kameror . Här kommer den att visa oss kamerorna vi har i vårt team. Normalt visar den oss modellnamnet, men det kan också bara vara ett generiskt namn.

För att stänga av det, högerklicka bara på namnet och klicka sedan stäng av enheten . Denna kamera kommer automatiskt att sluta vara aktiv i systemet.

Förutom att använda Windows egna resurser för att inaktivera webbkameran kan vi även använda externa applikationer. En av dem är Cam Wings . Det är gratisprogram och kräver ingen föregående installation. Användningen är mycket enkel och gör att vi snabbt kan avaktivera kameran.

Det första man ska göra är att Ladda ner filen. När vi väl har det måste vi bara köra det.

Dess användning kunde inte vara enklare. När vi öppnar det kommer ett litet fönster upp med ikonen för en kamera för var och en som vi har på vår dator. För’ slå av eller på den, den klicka bara på den här ikonen. När den visar oss en liten röd prick uppe till höger betyder det att kameran är aktiverad och du måste klicka för att avaktivera den. Om vi ​​däremot ser en grön prick på samma ställe betyder det att den är avaktiverad.

Hur man undviker att bli spionerad på via webbkameran

Logiskt sett är ett viktigt steg för att undvika att bli spionerat på via webbkameran att stänga av den direkt, som vi förklarade tidigare. Däremot kommer vi att ge andra tips för undvika att bli attackerad av denna typ utan att behöva koppla bort enheten.

Håll din enhet uppdaterad

Något mycket viktigt och som många användare försummar är att alltid behålla uppdaterad enhet . Vid många tillfällen uppstår sårbarheter som kan påverka säkerheten i våra system. Dessa säkerhetsbrister utnyttjas av hackare för att implementera sina attacker.

Vårt råd är att alltid behålla senaste versionerna installerade . Det är viktigt att vi har de senaste säkerhetsuppdateringarna och att vi inte gör misstag som lämnar oss oskyddade. Vi måste tillämpa det både på operativsystemet och även i det här fallet på webbkamerans drivrutiner.

Har säkerhetsverktyg

Naturligtvis kan vårt team inte klara sig utan säkerhetsprogram . Ett bra antivirus kan förhindra att skadlig programvara kommer in som kan styra vår kamera. Detta kommer också att hjälpa oss att skanna systemet och eliminera eventuella hot.

Vi har många gratis och betalda säkerhetsverktyg till vårt förfogande. Vi måste ta hänsyn till detta oavsett vilken typ av operativsystem eller enhet vi använder.

Var försiktig med de behörigheter vi ger

Du bör också vara uppmärksam på tillstånd vi ger . När vi installerar ett program, tillägg eller annan programvara på datorn kan de be oss om tillstånd. Ibland kan dessa behörigheter äventyra vår integritet, till exempel genom att aktivera kameran och spela in utan att vi inser det.

Ladda bara ned från pålitliga källor

Slutligen är programvaran vi installerar på datorn avgörande. Var försiktig när du lägger till program och ladda bara ner från pålitliga källor. På så sätt kan vi förhindra attacker som kan påverka vår integritet.

Hur man vet vilka program som har behörigheter på vår kamera

Vi har nämnt att det är mycket viktigt att ta hand om behörigheter vi ger till appar för att komma åt kameran. Det är därför intressant att veta hur man ser vilka applikationer som har möjlighet att styra vår kamera. På så sätt kan vi förhindra att programvara som vi inte litar på får åtkomst.

För att göra detta är det första vi behöver göra att gå till inställningar . Senare går vi in Integritet och här letar vi efter alternativet Kamera som visas till vänster. Det kommer att visa oss en lista över Microsoft Store-appar som kan komma åt kameran eller inte. Nedan ser vi även en lista över tredjepartsapplikationer, som inte tillhör Microsoft, som vi har gett tillstånd till.

Om vi ​​vill neka någon applikation som har behörigheter avmarkerar vi helt enkelt motsvarande ruta. På så sätt kommer vi att ha bättre kontroll över dem.

Relaterade Artiklar

Back to top button