Ultraram: allt närmare en ny typ av universellt minne

Har du någonsin hört talas om Ultraram? Det är en ny typ av minne som använder kvantmekanik för att ha hastigheten hos DRAM (Dynamic RAM) och för att lagra data som i flashminnen. Det representerar en oöverträffad innovation som kommer närmare och närmare.

Närmare bestämt ett experiment av forskarna i Lancaster University (Rike Förenad), närmade sig honom konkret utveckling av Ultraram. Denna typ av universellt minne, för att existera, behöver dock kvantfysik. Inom denna disciplin finns det ett fenomen känt under namnet kvanttunnel (tunneldrivning) genom vilken a vågfunktion den kan fortplanta sig genom en potentiell barriär.

Men medan i klassisk mekanik partiklar som har lite energi inte kan passera barriären och “skulle komma tillbaka”, har kvantmekaniken en något extra. Den senare, i själva verket, till den materiella partikeln associerar en våg vars intensitet vid en specifik punkt i rymden, tillhandahåller chans för att hitta det vid den punkten i en upprepad serie tester av samma experiment. Ultraram vid Lancaster University är baserad på denna tunnelmekanism. Särskilt brittiska forskare har injicerat en kondensator kan hålla en elektrisk laddning under långa perioder. Detta gör att du kan få flashminnen som vanliga minneskort.

I Ultraram transporteras dock elektroner in och ut ur kondensatorn via trippel resonansbarriär tunnling. I deras studie, publicerad i IEEE-transaktioner på elektronenhetersäger forskarna att de har integrerat för första gången Ultraram-minnet i små arrayer bestående av 4 bitar. Jämfört med tidigare prototyper är den här av de brittiska forskarna verkligen Fantastisk eftersom det tillåter att få snabba och icke-flyktiga minnenutan risk för kompromisser i datalagring.

Relaterade Artiklar

Back to top button