Ukraina visar hur avgörande tekniken är i försvaret, säger ex-Googles vd

Ukraina

Den tidigare vd:n för Google berömde ukrainarna för deras uppförande av dator- och teknologikriget.

Eric Schmidt, tidigare vd för Google, berättade för reportrar att Ukraina visade hur avgörande datoranvändning och teknik var för ett krigstidsland. Mycket kompetenta på detta område lyckas ukrainarna för närvarande relativt bra med att avvärja ryska cyberattacker, som man fruktade före kriget.

Den ukrainska regeringen antog en avgörande lag

Från de första dagarna av invasionen lyckades det ukrainska parlamentet anta ett lagförslag om att överföra data från myndigheter och offentlig förvaltning till ett moln istället för regeringsservrar. Ett sådant beslut ger bättre skydd mot försök från ryska hackare att stjäla information eller äventyra data.

Denna förändring har länge blockerats, i synnerhet av pro-ryska parlamentariker, som inte hade något annat val än att ändra uppfattning när Putins trupper korsade gränsen till sitt land. Ukraina hade dock under många år varit det föredragna målet för cyberattacker från Ryssland, och en sådan förändring verkade nödvändig. Detta är förmodligen bara en av anledningarna, men ryska hackare har, trots att de har ett skrämmande rykte, hittills misslyckats med att orsaka betydande skada på ukrainska nätverk och infrastruktur.

Ukraina har gynnats av betydande utländskt bistånd

En viktig faktor, som Kremls strateger kanske inte har förutsett, är Elon Musks beslut att göra sitt Starlink-nätverk tillgängligt för Ukraina. Från de första dagarna av invasionen tillkännagav den sydafrikanske miljardären leveransen av 20 000 terminaler som tillåter portabel tillgång till Internet, även om traditionell kommunikation är avstängd. Detta gör att särskilt de ukrainska trupperna kan fortsätta att överföra information medan de befinner sig i en känslig situation. Det bästa exemplet var under belägringen av Azovstalfabriken i Mariupol, då soldater kunde videochatta med journalister. Genom att förhindra det ukrainska telekommunikationsavbrottet, som Moskva troligen räknade med, har Musk utan tvekan gjort skillnad.

En annan praxis har dykt upp under denna konflikt: användningen av smartphoneapplikationer som är tillgängliga för alla för militära ändamål. Förutom krypterade meddelanden har regeringen i Kiev utvecklat och tillgängliggjort en app som heter E-Enemy. Dess princip är enkel: alla medborgare kan använda den för att signalera närvaron av ryska trupper och utrustning eller personer i behov av hjälp. Sorterad och analyserad möjliggör informationen som samlas in via appen å ena sidan en bättre uppfattning om situationen för den ukrainska armén och makten, och å andra sidan att slå med precision de positioner som innehas av Putins styrkor, även långt bakom fronten.

Källa: Kiev Post

Relaterade Artiklar

Back to top button