UFC-Que Choisir attackerar Back Market för bedrägliga affärsmetoder

Logotyp UFC-Que Choisir © © sylv1rob1 / Shutterstock

Nya utredningar driver UFC-Que Choisir att lämna in ett klagomål mot den franska jätten av renoverade högteknologiska produkter, Back Market.

Föreningen som specialiserat sig på att försvara franska konsumenters rättigheter beklagar att nästan sex månaders skriftväxling mellan de två strukturerna inte räckte för att vända trenden.

Ett klagomål in mot Back Market vid Parisdomstolen

Den här onsdagen den 15 juni går UFC-Que Choisir på högvarv mot en av French Techs enhörningar, Back Market. Flera klagomål mot plattformen som specialiserat sig på att koppla samman säljare av renoverade tekniska produkter och potentiella köpare åberopas av UFC.

Den första gäller serviceavgifter. Föreningen är faktiskt oroad över att dessa inte nämns av Back Market på produktbladet och endast visas när produkten har lagts i varukorgen av köparen. Dessa kostnader, som varierar beroende på produktens pris, motiveras av Back Market som nödvändiga för att ” strikt kvalitetskontroll av leverantörer “. De skulle också göra det möjligt att finansiera dess kundservice och dess innovationslaboratorium. För UFC och dess president, Alain Bazot, är det ” ett av många brott mot konsumentlagstiftningen av företaget, som dock långt ifrån är ensam om att ta ut sådana avgifter. Särskilt artikel L221-6 i konsumentlagen skulle kunna åberopas.

Ett annat skäl till oenighet mellan de två parterna, och det är faktiskt mycket mer diskutabelt, gäller de rabatter som Back Market åberopar. UFC pekar fingret på “kampanjen” mellan en ny produkt på ena sidan och en rekonditionerad på den andra, eftersom dessa produkter är olika för föreningen.

Hanteringen av cookies fördöms också av UFC-Que Choisir

Föreningens klagomål inkluderar även varaktigheten för den kommersiella garantin som erbjuds av Back Market, vilken är 12 månader. Ändå är det återigen nödvändigt att särskilja den lagliga garantin för överensstämmelse, på 24 månader för renoverade produkter som säljs vidare av en professionell (och som inte bestrids av Back Market), från den kommersiella garantin, som helt och hållet bestäms av företaget … Således, under 12 månader efter köpet, garanterar Back Market särskilt ett svar från säljaren inom 24 timmar och en reparation/ersättningslösning inom 5 arbetsdagar. UFC kritiserar företaget för att låta ” tror på en betydande fördel som företaget erbjuder » till köparen, med en potentiell förväxling mellan juridisk garanti för överensstämmelse och kommersiell. Förklaringarna från Back Market i sin CVG är dock åtminstone transparenta i detta ämne.

Slutligen måste frågan om cookies också avgöras, eftersom enligt UFC-Que-Choisir, ” föreningens team av advokater observerade att annonser blomstrade på internetanvändares skärmar, även när de senare hade vägrat dem “. Parisdomstolen har därför sitt arbete för det.

Om samma ämne:
UFC-Que Choisir pekar ut de allmänna försäljningsvillkoren för SNCF-webbplatsen

Källor: UFC-Que-Choose , FrankrikeInfo, Economy.gov, Konsumentkod

Billig renoverad smartphone: vilken modell ska man köpa 2022?

Vilken är den bästa renoverade smartphonen för tillfället? Nuförtiden har du råd med en smartphone till vilket pris som helst. Men nya telefoner som säljs till ett golvpris kräver att konsumenterna sänker ett antal av sina förväntningar, särskilt på foton. Andra problemet: avancerade smartphones har sett sina priser skjutit i höjden de senaste åren, och tillverkarna tvekar inte längre att glatt överskrida den gula linjen på tusen euro.
Läs mer

Relaterade Artiklar

Back to top button