UEFI Firmware-inställningar saknas på Windows 11/10

UEFI är en av de viktigaste mjukvarukomponenterna när det kommer till att ladda operativsystemet på en dator. BIOS, vilket är ett alternativ UEFI är redan mindre att föredra i jämförelse med det. Support för UEFI(oavsett om UEFI) eller BIOS beror på moderkortet. Nu använder vissa användare UEFI rapportera att de har upplevt ett problem som orsakade inställningarna Firmware UEFI(UEFI Firmware) saknas på skärmen Avancerade alternativ. (Avancerade alternativ) Detta kan hända av flera anledningar. Kanske , supersnabb start aktiverad(Extra snabb start), tillgång(Tillgång till UEFI-menyn(UEFI-menyn) är låst, är operativsystemet inställt påÄldre läge(Legacy Mode) och så vidare .

UEFI-firmware-inställningar(UEFI Firmware) saknas från Windows 11/10

Om firmware-inställningarna UEFI frånvarande i ytterligare (Avancerad) parametrar(Alternativ), det här inlägget visar dig hur du felsöker, aktiverar och får åtkomst till firmware-inställningar UEFI in (UEFI)Windows 10 med följande metoder:

  1. Kontrollera om din dator stöder UEFI .
  2. Inaktivera snabb start.
  3. Bypass funktion supersnabb start.(Extra snabb start)
  4. Använd startgenväg för UEFI.
  5. Kontrollera CMOS-batteriet.

ett] Kolla upp(Kontrollera) om din dator stöder UEFI.

Om din dators moderkort inte stöder UEFI är det ingen mening att leta efter ett alternativ märkt UEFI Firmware-inställningar inuti ytterligare (Avancerad) parametrar(Alternativ) . Du kan försöka kontrollera om din dator stöder UEFI.

2]Inaktivera snabbstart

För att inaktivera snabbstart, starta din dator till säkert läge(Säkert läge) .

Klick WINKEY+R att köra ” Kör”. (Kör) Enter kontrollera för att starta den kontrollpanel,(Kontrollpanelen) och klicka sedan på ” Utrustning och ljud(Hårdvara och ljud) »> « Strömförsörjning.(Strömalternativ.)

Välj nu i den vänstra menyraden “Välj vad strömknapparna gör(Välj vad strömknapparna gör) “, och tryck sedan på ” Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga.”(Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga.)

Sedan avmarkera (Avmarkera) från posten ” Aktivera snabb start (rekommenderas) (Slå på snabb start (rekommenderas) )” och tryck på ” Spara ändringar.(Spara ändringar.)

Ladda om(Starta om) datorn för att se om problemet är åtgärdat.

3] komma runt(Bypass) funktion Ultra snabb(Extra snabb start) Start

Du kan trycka och hålla ned knappen Flytta när du trycker på ” Komplettering (Avstängning) arbete” på “Start”-knappen.

Det kommer att starta upp din dator med nedladdning UEFI från början och sedan kan du använda snabbtangenten för ditt moderkort att starta upp i UEFI-inställning .

4]Använd boot för UEFI-genväg

Högerklicka(Högerklicka) var som helst skrivbordet(Skrivbord) och välj ” Nytt > Genväg.

Skriv in följande i textfältet i minifönstret som öppnas:

shutdown /r /fw

Klick Ytterligare.(Nästa.)

Namnge skrivbordsgenvägen och klicka på ” Redo”.(Avsluta.)

Högerklicka nu på genvägen du just skapade och välj ” Egenskaper”. Klick(Egenskaper. C)-knapp ” Dessutom(Avancerat)” och välj alternativet ” Kör som administratör”. (Kör som administratör. )Klicka OK för att spara ändringar.

Nu, när du kör den här genvägen, kommer du att ladda ner automatiskt UEFI-firmware-inställningar(UEFI Firmware-inställningar).

5]Kontrollera CMOS-batteriet

Du kan kontrollera batteriet fysiskt CMOS på moderkortet och se om det löser dina problem genom att byta ut det.

6]Byt från Legacy till UEFI

Du kan också prova att byta från Legacy till UEFI om tillämpligt för att se om det löser dina problem.

Hoppas något hjälper!

UEFI är en av de viktigaste mjukvarorna när det kommer till att starta upp ett operativsystem på en dator. Att BIOS är ett alternativ till UEFI är redan mindre föredraget jämfört med det. Huruvida UEFI eller BIOS stöds beror på moderkortet. Nu har vissa användare som använder UEFI rapporterat att de upplever ett problem där UEFI Firmware-inställningar saknas på skärmen Avancerade alternativ. Detta kan uppstå på grund av flera orsaker. Kanske är extra snabb start aktiverad, åtkomst till UEFI-menyn är blockerad, operativsystemet är installerat i äldre läge och så vidare

UEFI Firmware-inställningar saknas

UEFI Firmware-inställningar saknas i Windows 11/10

Om UEFI-firmware-inställningarna saknas i de avancerade alternativen, kommer det här inlägget att visa dig hur du felsöker, aktiverar och får åtkomst till UEFI-firmwareinställningar i Windows 10 med dessa metoder:

  1. Kontrollera om din dator stöder UEFI.
  2. Inaktivera snabbstart.
  3. Gå förbi funktionen Extra snabb start.
  4. Använd en genväg för start till UEFI.
  5. Kontrollera CMOS-batteriet.

1]Kontrollera om din dator stöder UEFI

Om moderkortet på din dator inte stöder UEFI, är det ingen idé att leta efter alternativet som säger inuti Advanced Options. Du kan försöka kontrollera om din dator stöder UEFI.

2]Inaktivera snabbstart

För att inaktivera snabbstart, starta datorn i felsäkert läge.

tryck på WINKEY+R combo för att starta verktyget. Skriv in för att starta kontrollpanel och klicka sedan på hårdvara och ljud > Energialternativ.

Nu, från den vänstra menyrutan, välj Välj vad strömknapparna gör och klicka sedan på Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga.

Nästa w Avmarkera posten som säger Aktivera snabb start (rekommenderas) och klicka sedan på Spara ändringar.

Starta om datorn för att kontrollera om problemet är åtgärdat eller inte.

3]Förbigå funktionen Extra snabb start

Du kan trycka och hålla ned Flytta när du klickar på knappen från Start-knappen.

Det kommer att starta din dator med UEFI-start från början, och sedan kan du använda snabbtangenten för ditt moderkort för att starta upp i UEFI Setup.

4]Använd en genväg för start till UEFI

Högerklicka var som helst på skrivbordet och välj Nytt > Genväg.

Skriv in följande i textfältet i minifönstret som öppnas-

shutdown /r /fw

Klicka på Nästa.

Namnge skrivbordsgenvägen och klicka på Avsluta.

Nu, på den nyskapade genvägen, högerklicka och välj egenskaper. Cklicka på knappen som heter Avancerad och välj alternativet som säger Kör som administratör. Klick OK för att spara ändringarna.

Nu, när du kör den här genvägen, kommer du att starta UEFI Firmware Settings automatiskt.

5]Kontrollera CMOS-batteriet

Du kan fysiskt kontrollera CMOS-batteriet på moderkortet och kontrollera om det löser dina problem genom att byta ut det.

6]Växla från Legacy till UEFI

Du kan också försöka byta från Legacy till UEFI om tillämpligt för att kontrollera om det löser dina problem.

Relaterade Artiklar

Back to top button