Uber Eats: autonoma minifordon för att leverera måltider i USA i höst

NuroR2Uber © Nuro

I Houston, Texas och Mountain View, Kalifornien, kommer Uber Eats leveranspersonal att möta konkurrens från självkörande fordon inom några veckor.

Förra månaden såg Uber ett rekordstort antal chaufförer och leveransmän som arbetade för sina åktjänster och för sitt hemleveransdotterbolag Uber Eats runt om i världen. Men på mer eller mindre lång sikt, och först för den andra aktiviteten, hoppas företaget kunna klara sig utan mänskliga leveransmän genom att anförtro transporten av måltider till autonoma fordon. De första resorna kommer att tillhandahållas i år, först i USA.

Nuros R2:or

Efter fyra års förhandlingar skrev Uber på ett kontrakt med företaget Nuro. Detta kommer att förse den med elektriska och autonoma fordon under de kommande tio åren. Den andra generationens R2-fordon kommer att tas i bruk i höst, först i Texas och Kalifornien.

Specifikt kommer användare av Uber Eats-plattformen som bor i Houston och Mountain View att kunna ta emot måltider levererade av fordonen som visas i videon nedan.


Det är ett helt autonomt fordon, utan plats för en eventuell förare, ungefär hälften så stor som en konventionell sedan. Farkosten kan nå en topphastighet på 45 mph (cirka 72 km/h) och har kapacitet att bära 500 pund (ca 226 kg). Den har olika fack som kan hålla maten kall eller varm.

NuroR2Uber © Nuro

Uber och Nuro specificerade inte hur många av dessa små bilar som skulle användas för dessa tester. Om de visar sig framgångsrika vill Uber utöka detta erbjudande till hela San Francisco Bay Area, ett område där mer än 8 miljoner människor bor.

Andra projekt med andra företag

Observera att Nuro inte är det enda företaget som samarbetar med Uber om autonoma leveranser. I Los Angeles arbetar företaget även med Serve Robotics och Motion. Den första tillhandahåller robotar som kan röra sig på trottoarer, den andra, Hyundai Ioniq 5 elektriska stadsjeepar med säkerhetsförare.

När det gäller Nuro är det ett företag som grundades 2016 av Dave Ferguson och Jiajun Zhu. Det är ett av få företag som har tillstånd att cirkulera fordon på allmänna vägar utan någon säkerhetsoperatör och därför erbjuda den här typen av tjänster. Dess utbud omfattar tre modeller: Nuro, R2 (för närvarande tredje generationen) och en mer klassisk P2, en bil med säkerhetsförare.

NuroR2Uber © Nuro

Källor: Electrek, Noro

Relaterade Artiklar

Back to top button