Uber borde avsluta sin verksamhet i Bryssel, men hur kom vi dit?

Uber © Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Påtvingad av hovrätten i Bryssel, Uber bör i slutet av veckan meddela sitt tillbakadragande från den belgiska huvudstaden. Men förarna tänker inte släppa det.

Kommer Bryssels gator att vara immobiliserade under de kommande dagarna? Det här är i alla fall samtalet som lanserades av VTC-förarna av Uber-plattformen (eller LVC, Car Rental with Drivers for Belgians), i onsdags. Det följer på den dom som meddelades av hovrätten i Bryssel, samma dag, som beordrar Uber att upphöra med sin verksamhet i Europas Washington med början på fredag.

Ett dödligt slag för Uber i Belgien

Kniven under strupen, Uber borde försvinna från Bryssels landskap. Huvudstadens hovrätt anger i sin dom att från och med fredagen den 26 november kl. 18.00 kommer ansökningar som samarbetar med förare som innehar en LVC-licens (VTC) inte längre att kunna bedriva verksamhet i huvudstaden, vilket därför inkluderar Uber-appen.

Det betyder inte att Uber kommer att vara otillgänglig så fort denna gräns passeras, men det kommer i alla fall att bli olagligt och det är svårt att föreställa sig att det amerikanska företaget åsidosätter ett domstolsbeslut.

Du ska veta att plattformen inte drabbades av sitt första stora bakslag i Bryssel. Under 2015 hade domstolarna i Bryssel redan förhindrat driften av UberPop-tjänsten, en filial till Uber – också förbjuden i Frankrike – vilket gjorde det möjligt att tillhandahålla en tjänst som tillhandahålls av individer som inte behövde uppfylla de restriktiva villkoren för taxibilar och VTC . Det är därför ett dödsstöt som hovrätten utdelas mot mobilitetsjätten.

En uppmaning till blockering av Bryssel från och med torsdag

Uber har mer än 2 000 förare i Bryssel, och de allra flesta (95 %) är licensierade i Bryssel. I teorin kommer de enda 5 % som idag verkar under en flamländsk licens fortfarande att ha rätt att arbeta i Bryssel efter fredagen. Det räcker med att säga att Uber inte borde bry sig om det och helt enkelt kunde upphöra med sin verksamhet på plats.

På sidan av ansökan framkallar vi en dom ” dramatisk “, och de berörda förarna, de efterlyser redan” blockera hela Bryssel, med start imorgon “, preciserar de. ” Vi är djupt oroade över de 2 000 Bryssel LVC-förare som kommer att förlora sin förmåga att generera inkomst från fredag “, beklagar chefen för Ubers verksamhet i Belgien, Laurent Slits, som frammanar ett beslut” tagen på grundval av föråldrade regler, skrivna i en tid före smartphones “.

Vilka regler pratar Laurent Slits om, och framför allt, varför pratar han om smartphones? Vad det handlar om här är taxiförordningen från 1995, en text som framstår som föråldrad och vars reform som Brysselregeringen önskat, diskuterad sedan 2018, hittills inte har kunnat lyckas. Ur juridisk synvinkel har LVC:erna inte rätt att “raida”. Dessutom förlitar sig Uber på att boka resan via smartphone, en metod som inte omfattas eller nämns i 1995 års order och som därför berövar Uber att vara knuten till den, även om domstolarna kunde bevilja, genom att tidigare, en VTC-auktorisering för plattformsförare. Men den här gången beslutade appellationsdomstolen genom att enbart fokusera på att Ubers aktivitet efterlevs (” en tjänst som består av en applikation tillgänglig på Internet som kopplar samman företag eller fysiska personer som har biluthyrningstillstånd med förare och personer som önskar bli transporterade ”) till beställningen.

De politiska myndigheterna förhördes av förarna och ledningen för företaget. Ett snabbt svar förväntas, men inget tyder på att det kommer att gå vägen för förarna och plattformen.

Källa: Reuters

Relaterade Artiklar

Back to top button