Twitter rullar ut “mjuk” blockering: Hur man blockerar utan att bli anklagad för blockering

Twitter

Twitter distribuerade officiellt i går till alla användare av sin plattform en ny funktion som ger bättre kontroll över sina följare: det är nu möjligt att manuellt ta bort en person som följer dig från sin lista.

En sorts “mjuk blockering” som ger nya möjligheter att bekämpa trakasserier och annat giftigt beteende mot användare.

Mer kontroll

Tanken är dock logisk: att kunna kontrollera vem som följer oss och därför vem som kan skriva till oss eller se våra tweets direkt för att säkerställa bästa möjliga upplevelse på Twitter borde ha varit möjligt för länge sedan. Men det amerikanska företaget använde den här funktionen först igår, efter två veckors testning.

Du kan nu gå till din profil, klicka på listan över dina prenumeranter, klicka på de tre små prickarna bredvid en användare och välj “ta bort denna prenumerant”. Detta kommer därför att tas bort från din lista och kommer inte att meddelas om att det har tagits bort, till skillnad från en blockering med god status. Han kommer inte längre att kunna se dina tweets på sitt nyhetsflöde eller skriva till dig i ett privat meddelande om du har aktiverat ” anhängare bara”.

Den borttagna användaren kan dock mycket väl börja följa dig igen om de så önskar. Ett verktyg som har sina gränser därför, men som kommer utöver en rad initiativ från Twitters sida för att göra sin digitala miljö mindre giftig om så önskas.

Är det tillräckligt?

I början av september lanserade Twitter en testfas, med användare som endast hade applikationen på engelska, för en säkerhetsläge vilket gör att plattformen kan upptäcka kränkande och sårande meddelanden och blockera den kränkande användaren automatiskt under en bestämd period. Vi vet inte hur lång tid testfasen kommer att ta eller vilka resultat den kan ge, men plattformen säger att den planerar att distribuera mer brett under de kommande månaderna.

Men räcker det verkligen? Vågorna av trakasserier och hatiskt innehåll på Twitter är fler än någonsin och modereras endast sällan av företaget. Vi vet nu från EU-kommissionen att en tredjedel av hatinnehållet finns kvar online. Man kan också undra över gränserna för sådana funktioner som läggs till om och om igen (blockering, stumvälj vem som kan svara på våra tweets, inaktivera svar på våra tweets, etc.) och hanteras i allmänhet för hand och från fall till fall, vilket gör det svårt att använda under en våg av trakasserier som kan leda till flera hundra eller till och med tusentals människor följer dig för att spruta ut hatretorik.

Lyckligtvis har användare med bra idéer utvecklat effektiva alternativ för att göra din Twitter-bubbla friskare. Vi kan till exempel citera MegaBlock, vilket gör det möjligt att länk en viss tweet och automatiskt resultera i en total blockering av personen som postade den, såväl som alla de som har den gillade.

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button