TWIRL 65: Blue Origin förbereder sig för att flyga återkommande kund Evan Dick på Blue Origin NS-21 uppdrag

I skrivande stund finns det tre raketuppskjutningar som ska starta under veckan som kommer. En av de mer intressanta lanseringarna, ett bemannat Blue Origin New Shepard-uppdrag, kommer att se företaget lansera sin första återkommande kund, Evan Dick. Han åkte först till rymden på New Shepard den 11 december som en del av Blue Origin NS-19 och efter att inte ha fått nog är han tillbaka för en ny chans.

Onsdagen den 18 maj

Veckans första uppskjutning kommer från SpaceX, den kommer att skjuta upp en Falcon 9 B5-raket som bär 53 Starlink-satelliter in i en låg omloppsbana om jorden där de kommer att skicka internet tillbaka till planeten. De som lanseras från Florida den här veckan kl. 9 UTC kommer internt att kallas Starlink Group 4-18 och kommer att dyka upp under den här titeln på vissa appar som ISS Detector för att hjälpa dig att upptäcka dem på natten. Som alltid kommer detta evenemang att streamas på SpaceX-webbplatsen samt på företagets YouTube-kanal.

Torsdagen den 19 maj

Veckans andra lansering är intressant. United Launch Alliance (ULA) kommer att skicka en Atlas V-raket till rymden med den andra CST-100 Starliner-farkosten till den internationella rymdstationen (ISS) som en del av NASA:s kommersiella besättningsprogram. Starliner kommer att docka med ISS där lasten ska överföras och efter 5 till 10 dagar kommer den att bege sig tillbaka till jorden där den ska försöka landa i USA.

Detta är den första flygningen där Atlas V kommer att inkludera Emergency Detection System så att ett uppdrag kan avbrytas om flygningen lämnar någon av de inställda parametrarna. EDS anländer lagom till besättningsflygtestet på tre personer som är planerat till någon gång i år. Uppdraget på torsdag startar kl 22:54 UTC från Cape Canaveral och kan streamas på ULA:s webbplats.

Fredagen den 20 maj

Veckans sista uppskjutning är Blue Origins NS-21-uppdrag som kommer att se en New Shepard-raket bära sex personer till kanten av rymden. Besättningsmedlemmarnas namn är Evan Dick, Katya Echazarreta, Hamish Harding, Victor Correa Hespanha, Jaison Robinson och Victor Vescovo.

Detta är ett intressant uppdrag av flera anledningar, detta är Evan Dicks andra resa på en New Shepard-raket vilket gör honom till den första personen att åka upp i farkosten två gånger, Katya Echazarreta kommer att bli den första mexikanskfödda kvinnan och yngsta amerikanska kvinnan att flyga in rymden, och Victor Vescovo är en undervattensutforskare så han kommer inte bara att ha varit på några av de djupaste platserna på jorden utan nu är han på väg att lämna den helt och hållet.

Detta uppdrag kommer att starta från West Texas Suborbital Launch Site kl. 13:30 UTC och kommer att streamas på Blue Origins webbplats.

Sammanfattning

Veckans första uppskjutning var Tianzhou-4 på väg upp till den kinesiska rymdstationen.

Det finns också bilder från farkosten som äntligen lägger till vid sin destination.

Den sista uppskjutningen som det finns bilder för är SpaceX:s Starlink 45-uppdrag som startade på fredagen, men den har planer på att skjuta upp fler satelliter i helgen.

Detta avslutar vår sammanfattning och lanseringar för den kommande veckan; om vi missat något, kommentera gärna nedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button