Två gigantiska radiogalaxer upptäckta av MeerKAT-radioteleskopet

En färsk studie som bygger på observationer gjorda med MeerKAT-radioteleskopet avslöjade två gigantiska radiogalaxer på en ganska liten del av himlen (liten i förhållande till studiet av kosmos). Vad upptäckten antyder är att dessa galaxer är vanligare än väntat. Detta skulle öppna nya blivande för studiet av bildandet och utvecklingen av galaxer genom hela kosmos historia.

Radiogalaxer och kosmos, varför denna upptäckt är viktig

Det är om mycket speciella galaxer. Strålarna når bra 6,5 miljoner ljusår och ungefär 62 gånger diametern på Vintergatan, vår galax. Det betyder att de är det mycket mer omfattande än de flesta av de vi känner till. Sådana stora radiogalaxer tros de vara mycket gammal. De nya uppgifterna låter oss antagligen härleda det varken det finns många andra gigantiska radiogalaxer som liknar dessa tvåvilket också förutsägs av några teoretiska modeller som beskriver tillväxten och utvecklingen av galaxer över tid.

Ivan Delvecchioforskare vid INAF i Milano och medförfattare till artikeln, säger: ““.

Studien publicerades på tidskriftens hemsida i artikeln “MIGHTEE: Are giant radio galaxies more common than we thought?”. FörUniversitetet i Bologna deltog Marisa Brienza av Institutionen för fysik och astronomi “Augusto Righi” och associerad med INAF.

Relaterade Artiklar

Back to top button