TSMC kan starta produktionen av 3nm SoCs 2022

Nästa stora tekniska språng är representeras av skapandet av SoCs gjorda med en 3nm produktionsprocess. I detta lopp om utvecklingen tävlar branschjättar som TSMC, Huawei och Samsung.

De första chipsen tillverkade med den nya 3nm-produktionsprocessen de borde ha anlänt i slutet av 2021, men pandemin och den globala avstängningen av verken har försenat allt. Nu verkar det som att något rör på sig och loppet har återupptagits.

Enligt en ny rapport kan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company vara ett av de första företagen att starta massproduktion. Verkligen, TSMC förbereder produktionslinjerna för andra halvåret 2022.

TSMC siktar på att bli den första chiptillverkaren med en 3nm SoC

Den första produktionsfasen kommer att tillåta oss att tillverka 30 000 marker per månad, åtminstone tills hela processen är helt operationell. Under de följande månaderna förväntas en ökning av produktionskapaciteten uppgå till 55 000 enheter. Inom nästa år räknar TSMC med nå 105 000 enheter per månad vid maximal produktionskapacitet.

Tack vare de nya chipsen kommer det att vara möjligt att ytterligare öka prestandan och samtidigt drastiskt minska förbrukningen. Tidiga uppskattningar tyder på a prestandaförbättring uppskattad i storleksordningen 15 %. Den förväntade förbrukningsminskningen är å andra sidan 30 %.

Av denna anledning är det tekniska språnget efterlängtat och det första företaget att utveckla tekniken det kommer att få en betydande konkurrensfördel. Uppenbarligen kommer tillverkare att välja 3nm-chips för sina viktade SoC:er för toppen av sortimentet. 5nm-chippen kommer inte att försvinna från marknaden och kommer att användas på andra enheter.

Relaterade Artiklar

Back to top button