Trots sammanhanget fortsätter verksamheten på ISS (nästan) som planerat

ISS internationella rymdstation © ESA

Invasionen av Ukraina lägger en konstant tyngd på axlarna av alla lag som har att göra med internationell rymdstation. I omloppsbana fortsätter dock samarbetet, med rymdpromenader och sedan länge planerade besättningsbyten.

Är insatserna för höga för att geopolitik ska kunna engagera sig?

ISS: sanktioner i ett palats av samarbete

Från de första dagarna av invasionen av Ukraina och början av sanktioner mot Ryssland har frågan om gemensamma operationer på den internationella rymdstationen uppstått. Om det under en tid verkade som att det inte skulle bli någon påverkan på ISS, väckte de tyska och sedan franska besluten att upphöra med internationella forskningssamarbeten farhågor för direkta effekter i omloppsbana. Faktum är att ESA-astronauten som för närvarande är på plats, Matthias Maurer, är fortfarande tysk medborgare…

De ryska och tyska experimenten och samarbetena står därför stilla, även om där uppe, fortsätter livet. Det finns en stark rädsla för att den europeiska robotarmen ERA inte kommer att röra sig när som helst snart (den är fixerad i ett indraget läge på sidan av den ryska modulen Nauka), men ingen information har bekräftats, och ERA var redan föremål för en driftfördröjning , eftersom det var långsamt att svara på kommandon en gång i omloppsbana. Utöver detta har det sedan början av mars inte fått några större konsekvenser på ISS-schemat.

Crew Dragon Crew 3 falcon 9 © SpaceX

Rutinmässig utflykt?

Igår, den 15 mars, genomförde Kayla Barron och Raja Chari (båda amerikaner) en rymdpromenad, som varade i 6 timmar och 54 minuter. De två besättningsmedlemmarnas huvuduppdrag var att installera strukturen på vilken ett par nya rullande solpaneler ska fixeras, och allt gick precis som under deras repetitioner i simhallen för några månader sedan. Goda nyheter, för de kommer att gå ut igen för att installera en identisk struktur vid basen av panelerna på motsatt sida nästa vecka!

Panelerna kommer att levereras till stationen vid nästa rotation av ett SpaceX Dragon-lastfartyg. Eftersom deras arbete gav dem tid, förberedde astronauterna också framtida installationer, i synnerhet för att ersätta elektriska kraftreläer (BCDU). Det var den andra EVA för Kayla Barron och den första för Raja Chari, båda NASA-astronauter sedan 2017.

Avsluta arbetet innan du lämnar

Om astronauterna vill tänka på något annat än det spänningsklimat som råder på jorden, kan de också fördjupa sig… helt enkelt i arbetet. Faktum är att efter en “tyst” månad efter ankomsten av två lastfartyg från den ryska och sedan amerikanska sidan, måste vissa experiment slutföras innan de stora besättningsbytena kommer.

Från och med denna fredag, den 18 mars, kommer Soyuz MS-21-kapseln (som redan finns på lanseringsplatsen) att lyfta med sin allryska besättning och påbörja övergångsperioden. I en snabb följd kommer vi därför att se ersättningen av Soyuz-besättningarna (MS-21 som går upp i omloppsbana, MS-19 som går ner den 30 mars) sedan den av Crew Dragon (Crew-4 bör anlända den 16 april och Crew-3 kommer tillbaka till jorden den 21:a). För att inte tala om de fyra turisterna från Axiom-1-missionen på en nöjesresa (med lite upplevelser) mellan 30 mars och 8 april!

Astronauterna Vande Hei och Dubrov © NASA

Ett rekord och en comeback

De eldiga och regelbundet olämpliga kommentarerna från direktören för den ryska byrån Roscosmos på sociala nätverk om sanktionerna och deras motsvarigheter väckte farhågor under en tid för att det skulle kunna bli problem med astronauten Mark Vande Heis återkomst. Den senare måste återvända till Sojuz med ryssarna Anton Shkaplerov och Piotr Dubrov i slutet av månaden. Med det sistnämnda har han också precis överträffat rekordet för det längsta uppdraget som utförts inom den internationella rymdstationen, med mer än 340 dagar!

Med tanke på det spänningsklimat där hans återkomst kommer att äga rum, har många frågor väckts om hans landning i Kazakstan, hans säkerhet eller den komplexa hemresan eftersom luftrummen är stängda för varandra. Som sagt, NASA sa på måndagen att hans återkomst skulle ske under de förhållanden som planerats i månader, och att de två byråerna fortsatte att arbeta tillsammans för att säkerställa att denna ankomst till jorden går bra.

Sanktioner och spänningar: rymdsektorn vid tiden för invasionen av Ukraina

Sedan den 24 februari har Ryssland fört ett invasionskrig i Ukraina. Konflikten kommer att få konsekvenser för världen, inklusive inom rymdsektorn. I evig utveckling kommer de senare att behöva anpassa sig, och särskilt i Europa. Ett fruktansvärt slöseri, efter decennier av samarbete.
Läs mer

Källa: rymdnyheter

Relaterade Artiklar

Back to top button