Trots covid-19 gör stalkerware eller spionprogram motstånd

hacker

Stalkerware, som gör det möjligt att spionera på en annan persons aktiviteter utan deras vetskap, är orsaken till många överdrifter, särskilt i familjesammanhang. Men fenomenet är, så länge vi varnas, inte ohjälpligt.

Idag är vi alla eller nästan alla anslutna till digital teknik. Individuellt förstås, och genom de miljontals verktyg och de många enheter som finns i vår ägo, även i familjesammanhang eller med omgivningen. Tyvärr kan vissa tekniker användas för skändliga syften, som att ge kontroll över en makes integritet. Detta är fallet med programvara som kallas “stalkerware”, detta digitala verktyg som nu används i stor utsträckning och installeras i hemlighet på en smartphone, i en fysisk miljö vars konsekvenser och missbruk är kända, såsom trakasserier, övergrepp och våld. allmänheten.

Läs också:
Stalkerware, spionprogram som används som verktyg för våld i hemmet

Flera tusen människor potentiellt offer för spionprogram i Frankrike

Kaspersky släppte sin senaste rapport om tillståndet för stalkerware 2020 för några dagar sedan, baserad på data från sina egna lösningar, eftersom det finns många sätt att upptäcka närvaron av en spionprogramvara på smartphone, men vi kommer att prata om det längst ner av artikeln.

Iakttagelsen att göra när man läser denna rapport är att spionprogram fortfarande är mycket utbrett, vare sig det är i Frankrike, som inte är den sämsta studenten, eller i världen. En källa till våld i hemmet, stalkerware installerades på 53 870 smartphones över hela världen 2020. Priset går till Ryssland, med 12 389 drabbade användare, före Brasilien (6 523), USA (4 745), l Indien (4 627) och Mexiko (1 570) ). Frankrike, det fjärde europeiska landet i denna ranking efter Tyskland, Italien och Storbritannien, ligger på 11:e plats, med 904 berörda användare. Låt oss vara medvetna om att dessa siffror endast gäller Kasperskys lösningar. Den faktiska siffran måste därför vara betydligt högre.

Hur som helst, det bör noteras att på global nivå har antalet Kaspersky-mobilanvändare som påverkas av spionprogram minskat jämfört med 2019, då 66 927 stalkerware upptäcktes. ” Vi finner att antalet användare som påverkas av stalkerware fortfarande är högt, och vi upptäcker till och med nya prover av detta spionprogram varje dag. Det är viktigt att komma ihåg att bakom dessa globala siffror finns den individuella historien om varje offer Men, humör Arnaud Dechoux, chef för public affairs på Kaspersky France.

Läs också:
Läckage av hälsodata: CNIL avråder från användning av webbplatser som kontrollerar din situation

En skendroppe

Som vi sa, minskade antalet användare som utsatts för stalkerware under 2020, och sjönk från 67 500 till 53 870. Det senaste året har inte riktigt markerat ett tydligt avbrott i tillväxten av denna praxis, eftersom 40 173 offer för spionprogram hade identifierats under 2018.

I verkligheten förklaras nedgången mellan 2019 och 2020 till stor del av covid-19-pandemin. Förra året tvingades människor stanna hemma, antingen på grund av instängdhet eller utegångsförbud, eller på grund av korttidsarbete eller distansarbete. Dessa ganska ovanliga restriktioner eller förändringar har på grund av omständigheterna dämpat denna impuls hos angriparna, mindre benägna att spionera på sin makes liv.

Denna hypotes förstärks av studien av kurvan för antalet olika användare som påverkas av spårningsprogramvara 2020 över hela världen. Vi kan alltså se att kurvan översteg 100 000 offer under månaderna januari och februari, innan den gradvis stupade från mars tills den sjönk under 45 000 under andra delen av året.

stalkerware evolution 2020 © Kaspersky

Med mer än 8 100 berörda användare var Nidb den mest utbredda stalkerwaren 2020. Som en SaaS (Stalkerware as a Service), kan den hyras av vem som helst. Cerberus.a (5 429 användare) och Agent.af (2 700 användare) följer i hierarkin.

Läs också:
Användardata från tre Android VPN påstås ha hackats

Spionprograms egenskaper och hur man upptäcker det

Beroende på applikationer kan spionprogram ha flera funktioner. Agent.af tillåter till exempel att läsa meddelanden från vilken brevlåda som helst, spåra historiken för telefonsamtal och spåra geolokalisering. En annan programvara, Anlost.a, också direkt tillgänglig i Google Play Store (eftersom den erbjuds som en stöldskyddsapplikation), kan avlyssna SMS och läsa samtalsloggen. MobileTracker.c kan läsa meddelanden från sociala nätverk och ta fjärrkontroll över den infekterade enheten.

Men så länge offret är åtminstone informerat, oavsett om det är en kvinna eller en man, finns det sätt att kontrollera om stalkerware verkligen är installerat på en mobil enhet. Flera element kan verkligen varna dig, som den ständiga överhettningen av din mobil, ett batteri som laddas ur snabbt eller dataförbrukning som du anser vara överdriven.

Att starta en antivirus-skanningsvarning på din mobil kan också vara en lösning (Kaspersky erbjuder sin dedikerade lösning, TinyCheck), liksom en kontroll av dess historik och inställningar för “okända källor” på mobilen, som är dörren öppen för installation av oönskad programvara.

Förutom att avslöja den omaskerade stalkerwaren för myndigheterna innan du berättar för den potentiella bödeln, finns det några användbara tips för att begränsa risken för infektion, till exempel ett komplext lösenord för skärmupplåsning, ett regelbundet byte av lösenord, inaktivera alternativet att installera appar från tredje part , eller att inte dela lösenord med någon, inklusive make, vänner eller familjemedlemmar.

Säkerhet: Netflix, Uber, Tesla, Apple, hackad och sårbar? Vårt ljus för att förstå situationen

Säkerhetsforskaren Alex Birsan kunde “hacka” leveranskedjorna för 35 stora globala företag, vilket väckte många frågor om de potentiellt förödande konsekvenserna av denna handling. Ser tillbaka på saken med tre cybersäkerhetsexperter…

hacka hacker hacker © Shafin_Protic / Pixabay

Relaterade Artiklar

Back to top button