Tror du att Facebook vet var din data lagras?!

Facebook-aviseringar © Shutterstock

Tillfrågade av en amerikansk domstol avslöjade anställda på Meta den katastrofala hanteringen av företagets data.

I ett vittnesmål som presenterades denna vecka talade två ingenjörer från Facebook om allvarliga fel i företagets organisation. Särskilt oroande är att det sociala nätverkets hantering av användarnas personuppgifter har pekats ut i stor utsträckning.

Det är nästan omöjligt för Facebook att hitta din information

På frågan i rätten var användarnas personliga information lagrades, erkände en av Metas senior ingenjörer, ” [qu’il serait] förvånad om det ens fanns en person som kunde svara exakt på denna fråga “. Synbart obekväma hade Facebook-anställda stora svårigheter att svara på domstolens frågor, även de mest grundläggande.

Lika bedrövade som de är livrädda, flera datasäkerhetsexperter var oroade. Bland dem finns Jason Kint, som leder organisationen Digital Content Next och är bland Facebooks mest högljudda kritiker. Han anklagar Meta för att ha absorberade data från miljarder människor ” och lämna “ den verkliga världen hanterar konsekvenserna “. Eugene Zarashow, den intervjuade ingenjören, erkände också att han själv var livrädd när han började arbeta för det sociala nätverket.

En talesperson för Meta svarade att sofistikeringen av företagets system var sådan att det var omöjligt för en enda ingenjör att svara på alla frågor om alla lagrade personuppgifter. Vilket egentligen inte ger något förtydligande i förhållande till Zarashows uttalande. Talesmannen tillade att Metas dataskyddssystem är ett av de mest avancerade och att företaget fortsätter att investera i integritetsskyldigheter och datakontroll.

Datasäkerhet på Facebook, ett problem som inte är nytt

Det är dock långt ifrån första gången som det amerikanska sociala nätverket har kritiserats för sin kavaljeriga, om inte kriminella, hantering av sina medlemmars personuppgifter. Själva ramarna för dessa avslöjanden är en grym påminnelse om detta, eftersom de ägde rum under en rättegång där Mark Zuckerbergs företag redan satt i bryggan. Rättegången är knuten till Cambridge Analytica-skandalen, som är uppkallad efter företaget som hämtade information från miljontals människor via Facebook och sedan använde den för att skapa riktade påverkanskampanjer till stöd för Brexit och Donald Trump.

Många händelser visar Metas tvetydiga förhållande till personuppgifter. Under 2019 var Mark Zuckerbergs företag tvunget att nå en uppgörelse i godo med amerikansk rättvisa och betala böter på 5 miljarder dollar efter flera andra dataläckageskandaler.

Källor: Vice, Parisaren

Relaterade Artiklar

Back to top button