Treebal, snabbbudbäraren som planterar träd (Intervju)

Sammanfattning
  • Intervju med David Godest, medgrundare av Treebal


Treebal är lite som Ecosia av snabbmeddelanden. Drivet av ett dubbelt mål, att skydda både användarnas personliga data och planeten, har David Godest skapat en miljöansvarig meddelandetjänst som älskar naturen. Clubic gick för att träffa honom.

I en tid då elektronisk och snabbmeddelanden är kända för att konsumera energi, hade David Godest idén att skapa Treebal. Vi pratar här om snabbmeddelanden, tillgängliga på Android och iOS, vilket har en dubbel fördel. För det första planterar den träd: detta är inte greenwashing, utan den ekonomiska modellen för budtjänsten, som återinvesterar hälften av sina inkomster i återplantering av skog. Sedan vill den skydda sina användares personliga data.

För att ta reda på mer om detta projekt av bretonskt ursprung, som syftar till att plantera en miljard träd år 2030, pratade vi med dess skapare David Godest.

Treebal-appen © Treebal

Intervju med David Godest, medgrundare av Treebal

Clubic: Hur uppstod idén om Treebal?

David Godest : Idén kom från generationen som växte bakom mig, nämligen mina barn. För drygt ett och ett halvt år sedan frågade en av mina döttrar mig om jag visste att mitt jobb (digitala aktiviteter) förorenar planeten, och om jag kände till sökmotorn Ecosia. Jag blev riktigt irriterad eftersom jag inte kände till Ecosia, vars ekonomiska modell bygger på återplantering av skog. Allt detta fick mig att tänka på intresset för en lokal kommunikationsplattform, i SaaS-läge. Jag undrade hur vi kunde erbjuda något sådant här, som skulle göra det möjligt för användare att påbörja en förändring i sina digitala användningar.

Jag insåg att bland de verktyg vi använder varje dag i den digitala världen, finns det sökmotorer (och Ecosia-svaret), och alla snabbmeddelanden där vi hittar våra vänner, våra nära och kära, föreningarna vi stödjer, allt som har med professionella världen. Fenomenet har accelererat med instängdhet. Företaget som jag kunde grunda för några år sedan, Dolmen, har som mål att hjälpa till att förbättra kommunikationen genom att säkerställa att data behandlas på ett transparent och informerat sätt för konsumenter och medborgare.

“Meddelanden har brutit sig in i den professionella världen, vilket ställer till problem med effektivitet och datasäkerhet”

Vi drog slutsatsen att snabbmeddelanden var ett av verktygen vi kunde använda varje dag för att dela med våra samhällen, våra “stammar” som de kallas i applikationen, för att vara ännu närmare planeten och förbinda oss att förändras, i vår skala och med vår stam av trädplanterare, planetens framtid.

Hälften av budgeten från användningen av Treebal återinvesteras i återplanteringsprojekt runt om i världen. Detta symboliserar konceptet med applikationen och din ursprungliga idé?

Absolut. Det som är viktigt är att ha så många användare som möjligt, både allmänheten och professionella. För allmänheten är de flesta av de vanliga funktionerna för snabbmeddelanden (skicka bilder, meddelanden, videor) gratis. Vissa funktioner är specifika för den professionella världen. För en professionell användare är priset 4 € per månad och per användare. Av detta pris används hälften (dvs. 2 € per månad) för återplantering av skog, med partners som EcoTree, baserat i Bretagne, och Planète Urgence, som gör att vi kan plantera i andra länder.

Foto David Godest - porträtt © Treebal

Med de amerikanska instant messengers som vi känner blandar vi ihop våra personliga, associativa eller professionella liv, och vi finner det i trådar av diskussioner som korsar varandra och som inte är särskilt effektiva. Meddelanden har brutit sig in i den professionella världen, vilket ställer till problem med effektivitet och datasäkerhet. Deras modell, reklaminriktning, är problematisk i flera avseenden. När du står i spetsen för ett multinationellt företag från till exempel flygteknik och arbetar på framtidens flygplan talar du med ett industriellt ekosystem i och utanför Europa, och frågan om användning av data som passerar genom meddelanden är avgörande . Ekonomisk intelligens är en verklig utmaning.

“Med Treebal erbjuder vi ett verkligt europeiskt alternativ för att säkra allt som har med datautbyte att göra”

Med Treebal erbjuder vi ett verkligt europeiskt alternativ för att säkra allt som rör utbyte av data, eftersom det inte finns någon användning för reklamändamål eller datalagring. Sammantaget har europeiska företag, i förhållande till klimatförändringarna, blivit mer medvetna om att det går att agera konkret.

Har vi en uppfattning om antalet Treebal-användare idag?

Den tillgängliga versionen är endast för allmänheten, och den representerar flera tiotusentals fransmän. Applikationen kommer att finnas tillgänglig mycket snart i hela Europa, och från och med i sommar på internationell nivå.

Den professionella versionen kommer att finnas tillgänglig i början av september. Vi har redan många förfrågningar från företag och entreprenörer som vill lämna konsumentmeddelandesystem som WhatsApp eller Signal för ett europeiskt meddelandesystem som skyddar data och planeten.

Nästa vecka kommer det att vara möjligt att föranmäla sig direkt för företag som önskar det. Det finns en riktig BtoB-dimension idag, med en medvetenhet om att snabbmeddelanden förvisso går snabbt att sätta upp, men att det kan jämföras med att ge någon nycklarna till ett kassaskåp, som vi inte riktigt vet.

“På Treebal är den enda informationen vi har telefonnumret”

Treebal kommer inte åt sina användares meddelanden. På krypteringssidan är vi på E2EE (End-to-end-kryptering). Vad är skillnaden när det gäller säkerhet mellan en applikation som Treebal och applikationer som WhatsApp eller Signal, som du nämnde tidigare?

Den första skillnaden är att all data är krypterad och lagrad i Europa och tekniken är decentraliserad, till skillnad från många andra kurirer som är centraliserade.

Den andra punkten är att Treebal inte har någon information om användare. Om du skickar ett meddelande från Treebal till dina vänner, transporterar vi endast informationen, krypterad, med information som bara passerar genom servrarna mycket kort. Det finns heller ingen metadatatypsinformation (med vem utbyter du? Hur länge? Hur ofta?). Om du ansluter till en sådan och en sådan person, lagras denna information av ett antal amerikanska kurirer. För vår del lagrar vi inte personuppgifter eller metadata.

Treebal skyddar data © Treebal

Applikationen begär dock åtkomst till kontakter, foton och videor på enheten som den används på. Vad är syftet med detta tillstånd?

Folk ställer sig denna fråga mer och mer, vilket är positivt eftersom det betyder att det finns medvetenhet bland användarna. På Treebal är den enda information vi har telefonnumret. Den kopplar samman två användare. Jag påminner dig om att i vissa budbärare kan du enkelt få numret till en person du inte känner och kontakta dem direkt när de inte har gett sitt samtycke, när på Treebal denna information endast används för att komma i kontakt med personer som redan känner till varandra.

Dessutom finns inte det utbytta innehållet på våra servrar. Bilder, videor och andra dokument finns endast på användarnas telefoner. Som standard sparas meddelanden i en vecka innan de raderas automatiskt. Det är bra för användaren, men det är också bra för oss: det frigör lagringsutrymme och sparar energi.

“Vi ser till att träden som planteras planteras på ett hållbart sätt”

Det krävs i genomsnitt 250 löv på appen för att plantera ett träd. Hur blåser man upp sitt kapital av ark, med vetskap om att den enda registreringen redan ger 10 ark till användaren?

Det som måste sägas är att det inte är greenwashing, det är verklighet: med 250 löv planterar man ett träd, i Frankrike eller utomlands. Vi når redan 20 000 planterade träd tack vare Treebal-applikationen och dess användare.

Utöver de ark som erbjuds för registrering, räknas varje meddelande som utbyts i ansökan för ytterligare ett ark. Under de kommande veckorna, när vi har distribuerat delning med personer som kommer att gå med i stammen på applikationen, kommer det att finnas en sorts gamification som gör att du kan tjäna ytterligare ledighet.

träd planterade Treebal © Alexandre Boero för Clubic

Vi tror att för att göra något positivt för planeten måste man anställa så många människor som möjligt. Alla kommer inte att bidra lika mycket. Idag fungerar denna ekonomiska modell bra och gör att vi kan se till att alla människor bidrar till denna trädplantering. Dessa träd planteras på ett flerårigt sätt, så att de lever i årtionden; sålunda bidrar de inte bara till koldioxidkompensation, utan också till avkarboniseringen av atmosfären.

“Vi siktar på att ha flera miljoner användare i början av 2022”

Treebal-applikationen stöder flera projekt i Indonesien, Madagaskar, Kamerun eller till och med EcoTree, som vi pratade om tidigare, med kastanj-, ek-, douglasgran- och granskogen Faouët i Morbihan. Är den här listan avsedd att växa?

Ja riktigt. Många spelare kom spontant till oss och berättade att de ville bidra till att göra gott för planeten. Antalet partners som vi kommer att arbeta med kommer verkligen att öka. Dessa partners söker finansiering och vi kommer att dela hälften av våra intäkter med dem.

Applikationen har för närvarande ingen funktion för att radera ditt konto. Detta kräver att du skickar ett SMS till ett dedikerat telefonnummer. Kommer du att se det här igen?

Detta är ett alternativ som kommer att integreras under de kommande veckorna.

Som avslutning och framtidsöppning för framtiden, har du specifika mål vad gäller antal användare, intäkter och planterade träd för år 2021 och för de kommande?

Vi har ambitionen att ha flera miljoner användare i början av 2022. Vår övergripande ambition, som ligger lite längre bort men som är viktig för oss, är att tillsammans med våra partners göra vårt yttersta för att plantera 1 miljard träd till 2030. Och jag tror det är möjligt.

Vad finns att veta:

Treebal messaging grundades av David Godest, Samuel Le Port och Sophie Leclercq. Den föddes i Île-et-Vilaine och är utvecklad av företaget Dolmen, som självt skapats av David Godest.

Relaterade Artiklar

Back to top button