Tredje världskriget kan börja med en rysk cyberattack

Natos sekreterare Jens Stoltenberg sa att en hackerattack från Ryssland kan utlösa artikel 5…

En inte alltför beslöjad varning

Jens Stoltenberg återspeglar skeden av ryssarnas attack mot Ukraina. Spelet spelas inte bara med militären på planen, utan också på tvären flera hackerattacker till huvudnäten e statlig infrastruktur.

Under dagarna fram till den militära eskaleringen var Kiev tvungen att möta en Ddos-attack, fortsatte i flera timmar, vilket följdes av en offensiv av skadlig programvara kallad Hermetic Wiper eller KillDisk.

Det anses dock att Moskvas potential på IT-området är mycket mer oroande, och det kan finnas där tändsäkring vilket ytterligare skulle förvärra situationen på den gamla kontinenten.

Vad innehåller artikel 5 i Atlantpakten?

Jens Stoltenberg gjorde då ett uttalande som inte lämnar något utrymme för tolkning: skulle någon medlem i koalitionen få en Cyberattack Russo kommer att aktiveras Artikel 5 av det atlantiska alliansfördraget, och vid behov kommer vi också att ingripa militärt.

USA och EU förklarade att de inte skulle skicka militär personal till krigsfältet. Men de lovade det uttryckligen försvara varje tum av Natostaternas territoriuminklusive digital infrastruktur från eventuell hackning.

Artikel 5 aktiverades endast en gång i historien av USA, efter attacken 9/11. Den föreskriver att alla stater som tillhör Nato måste ge sin militära styrka till försvar av fienden.

En sådan situation skulle omedelbart kasta oss in i tredje världskriget. Ett krig där vi kommer att få se två kärnvapenmakter sättas in, Nato-länder å ena sidan och Ryssland å andra sidan.

Det skulle vara en kritisk och skrämmande situation, vilket –Vi hoppas alla att det aldrig händer–.

Vi tänker särskilt på den ryske presidentens uttalanden i hans dokumentär, där reportern frågade vem som skulle ha gjort det segrade i ett världskrig i dag, Putin svarade: det kanske inte finns några vinnare, ingen skulle räddas.

Relaterade Artiklar

Back to top button